Απαντώ στο Hypothesis61@gmail.com

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Απολυτότητες και ακρότητες Ελληνοτουρκικής Φιλίας 1931



 








Μετά την επίσκεψη Ερντογάν οι διαφορετικές ερμηνείες αποκλίνουν περισσότερο. Υπάρχει μια διάχυτη εικόνα έλλειψης μιας λεγόμενης "Εθνικής Στρατηγικής".

Το σύμπτωμα δεν είναι νέο, κάθε άλλο.

Ένα χρόνο μετά την Συμφωνία της Άγκυρας ( 1930) ένας τυπικός εκπρόσωπος της Αντιβενιζελικής Παράταξης που αντιτάχθηκε με όλες τις επιλογές του Βενιζέλου, ο Κ Δ Σφυρής , στέκεται κριτικά απέναντι στον Βενιζέλο γιατί οι συμφωνίες του με τηννΤουρκία δεν είναι τολμηρές και δεν εγκαθιδρύουν μια πιο στενή στρατηγική φιλία με τους γείτονες ! Το ενδιαφέρον είναι πως ο Κ Δ Σφυρής επιχειρηματολογεί σε ένα επιστημονικό πλαίσιο , όντας καθηγητής και πρώτιος εισηγητής της Γεωοικονομίας, πρόδρομου επιστήμης της σημερινής Γεωπολιτικής.

Επομένως οι απολυτότητες και οι ακρότητες για τα Ελληνοτουρκικά έχουν μια ισχυρή παράδοση. Μάλιστα δεν έχουν σαφή πολιτική εκκίνηση . Μπορούν να εκφέρονται από όλο το φάσμα με αρκετές δόσεις καιροσκοπισμού.

Τα αποσπάσματα είναι από ένα θεμελιακό άρθρο  του Κ.Δ .Σφυρή.  Ευρίσκεται ελεύθερο εδώ



Ο Κωνσταντίνος Διονυσίου Σφυρής (1887-1940) υπήρξε ο εισηγητής της Γεωοικονομίας ως αυτάρκους επιστημονικού πεδίου στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία και ο πλέον συγκροτημένος εκπρόσωπος της με αυτοτελείς δημοσιεύσεις. Με τα κείμενά του ο Σφυρής συνέβαλε στην περαιτέρω διάδοση των όρων Γεωοικονομία και Ανθρωπογεωγραφία στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία της μεσοπολεμικής περιόδου. Ο Σφυρής ανήκει στην ιδεολογική παράδοση των συντηρητικών οπαδών της χερσαίας ισχύος κατά το ερμηνευτικό σχήμα, το οποίο προτείνεται στην παρούσα μελέτη.

Ο Σφυρής γεννήθηκε στην Ιθάκη και ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας της νήσου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ο νεαρός Σφυρής σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα έτη 1905-1908, ενώ απέκτησε διδακτορικό τίτλο έως το 1908. Ο Σφυρής συμμετέσχε σε διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1908, όπου αναφέρεται ως διδάκτωρ, επιτυγχάνοντας να κερδίσει υποτροφία για την σπουδή της Ιστορικής Γεωγραφίας.1296 Μεταξύ των ετών 1910 και 1912 ο νεαρός Σφυρής μετέβη στην Γερμανία, όπου σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης, το Πανεπιστήμιο της Λειψίας και το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, θητεύοντας σε εξέχοντες Γερμανούς οικονομολόγους, κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες της περιόδου, αποκτώντας σχετικό διδακτορικό δίπλωμα.1297

Πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχοντας ολοκληρώσει τις διδακτορικές σπουδές του ο Σφυρής μετοίκησε από την Γερμανία στην Ελβετία εγκαθιστάμενος στην πολίχνη Αρόζα (Arosa) στην ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης. Σε μεταγενέστερη περίοδο ο εγκαταστημένος στην Ελβετία Σφυρής δραστηριοποιήθηκε για την ανάπτυξη των ελληνοελβετικών διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων, ιδρύοντας προς τον σκοπό αυτό το Ελληνοελβετικό Πρακτορείο. Ταυτοχρόνως από το 1914 πλούσια υπήρξε η αρθρογραφία του στον γερμανόγλωσσο τύπο της Ελβετίας για ζητήματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, θέματος, το οποίο είχε καταστεί υψηλού ενδιαφέροντος για το γερμανόφωνο αναγνωστικό κοινό λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. ( Διδακτορικό Ι Ε Κωτούλα) 



2 σχόλια:

  1. H τωρινή "προσέγγιση" ακολουθεί μία μακρά, εσωτερικευμένη δε, διάθεση αποφυγής ο,τιδήποτε μπορεί να θυμίσει καν σύρραξη, λόγω της διαπιστωμένης αδυναμίας του ελληνικού κράτους. Δεν ξέρω αν το 1930 τα δεδομένα ήταν ίδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανώλη. Προφανώς έχουμε άλλες συνθήκες. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο Σφυρής δεν είναι τυχαίος Είναι ο "Μάζης" της εποχής του. Η συνηγορία του για την Ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν είναι τακχτική. Μέσα από επεξεργασία πολλών δεδομένων της εποχής του, που τα διαχειρίζεται στο πλαίσιο ενός αυστηρού επιστημονικού κώδικα , συμπεραίνει ως "τεχνικό" επίδικο, ότι η Ελληνο Τουρκική σύνδεση είναι όρος υπάρξεως της Ελλάδος... Αυτό που επισημαίνω είναι ότι οι εξωφρενισμοί , δεν είναι άγνωστοι. Μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα , με τη χρήση διαφόρων πλαισιομένων λόγων : πολιτικοί, επιστημονικοί ιστορικοί κλπ. Με μια έννοια μια ψύχραιμη ματιά είναι πάντα δύσκολη.

      Διαγραφή