Απαντώ στο Hypothesis61@gmail.com

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

H προφητεία του Δανιήλ . Μα έχει σημασία;


 
 
 
Το 1917 η αυτοκρατορική Μ. Βρετανία εξωθεί την Οθωμανική φρουρά από την Ιερουσαλήμ και καταλαμβάνει την Παλαιστίνη. Τα γεγονότα που επακολούθησαν έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση του προβλήματος της περιοχής. Ωστόσο ενώ ο αριθμός 1917 από μόνος του δεν λέει πολλά , είχε μια παράδοξη επίπτωση.

Το 1917 αντιστοιχεί με το έτος 1335 του Ισλαμικού ημερολογίου. Η Ιερουσαλήμ είναι ανέκαθεν η πόλη κόμβος των βιβλικών θρησκειών το πανδαιμόνιο των συμπτώσεων αρχίζει. Ιμάμης διαβάζει στην Βίβλο την ακόλουθη προφητεία του Δανιήλ : «Ευτυχισμένοι όσοι ανέμεναν και εόρτασαν το χίλια τριακόσια τριάντα πέντε και τρεις ημέρες». Στο πνευματικό περιβάλλον της πόλης η επικράτηση των Βρετανών δεν είναι παρά μια εκπλήρωση μιας προφητείας στην οποία συγχρονίζονται οι τρεις πολυθεϊσμοί.   

Η είσοδος των Βρετανών στρατιωτών γίνεται σε ατμόσφαιρα θρησκευτικού παροξυσμού (1) ως εκπλήρωση της προφητείας. Η Βρετανική προπαγάνδα οργιάζει και μεταφέρει στον διεθνή τύπο μια πρωτοφανή υποδοχή ως ένδειξη της κατάρρευσης της παραπαίουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το ιστορικό ανέκδοτο είναι ενδεικτικό των πολλών συγχρονισμών και συμπτώσεων. Για κάποιους η Βρετανική επέλαση ήταν θεϊκή επιταγή και άντε τώρα να αποδείξεις ότι ο Δανιήλ δεν είχε γράψει για το 1335…..

Η κυβέρνηση συσχετίζει τα τελευταία συμβάντα της ψήφισης του ασφαλιστικού, του πολυνομοσχεδίου «ποταμός» της  χθεσινής συμφωνίας με τους δανειστές με την επιτυχία της «συμπονετικής» διαχείρισης του τελευταίου οκταμήνου. Η αντιπολίτευση  τα θεωρεί ως μια καθυστερημένη εξέλιξη με αναλογικά δυσβάστακτο βάρος εξ’ αιτίας της κυβέρνησης η οποία καθυστέρησε να συμβιβαστεί με την αποτυχία των αρχικών της αναλύσεων.    

Όπως είναι γνωστό , μόνο στους δρώντες στην υπαρκτή ιδιωτική οικονομία ,οι μικρές θετικές ειδήσεις , οι χαραμάδες αισιοδοξίας ,έστω και επινενοημένες είναι οξυγόνο στην καθημερινότητα. Οι μεγαλόστομες απαισιοδοξίες αλλά και οι μπαλαφάρες αισιοδοξίες είναι ενδείξεις της πολυτέλειας να ευρίσκεσαι εκτός των τριγμών της πραγματικότητας.  Έτσι μόνο οι ασφαλείς αιθεροβάμονες των αποστάσεων από τα «χαμηλά» της οικονομίας έχουν την πολυτέλεια να μην δουν την θετική αύρα που επιφέρει στην  οικονομία η δύστροπη συμφωνία. Της ίδιας κατηγορίας «ασφαλείς απόντες» είχαν χλευάσει τις οριακές βελτιώσεις που είδαμε από την έναρξη του 14 στην ιδιωτική οικονομία. Η διαφορά από την άνοιξη του 14 μέχρι την άνοιξη του 16 είναι στο περίβλημα της δυσανεξίας: συριζόφωνο το 14, δεξιόφωνο το 16.

Η περσινή χρονιά δημιούργησε ένα ενδιαφέρον αίνιγμα

-Πως είναι δυνατόν σε μια στραγγισμένη οικονομία όπου η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως βιαστής σε παρθεναγωγείο, με τρεις εκλογές ,με εκροή του 15 % των καταθέσεων ,με capital controls και την κυβερνητική ομάδα με αξιοπιστία Μαρκεζίνη του 73, να έχουμε μόνο μια οριακή ύφεση;

 Ας μου επιτραπεί η πιο αισιόδοξη απάντηση

Η πραγματική οικονομία έχει αναπτύξει ,εντός κρίσης, μια ικανότητα προσαρμογής σε απόλυτη αυτονομία από τις κυβερνητικές πρακτικές. Η οριακή ύφεση ,σε αντίθεση με τις επίμονες προσπάθειες των αριστερόφωνων ερασιτεχνών του Μαξίμου να τινάξουν την «μπάνκα»  είναι επίτευγμα ιστορικής σημασίας. Με την κινητοποίηση πόρων , μηχανισμών αφανούς οικονομίας, επινοήσεων η πραγματική οικονομία δείχνει μια αντοχή που ίσως αργότερα αναλυθεί ως ιστορική.
Η έναρξη αυτής της περιόδου όπου η αντοχή αρχίζει να αναδύεται είναι περίπου την άνοιξη του 14. Η «στημένη» έξοδος στις αγορές  λειτούργησε θετικά , η πτώση των τζίρων καταγράφεται το καλοκαίρι ,ενώ το φθινόπωρο του 14 διαμορφώνεται ένα κλίμα μιας δύσπιστης αισιοδοξίας «λες να;». Ακολουθεί η «επέλαση των βαρβάρων» οι οποίοι ως κλασσικοί απόντες της ιδιωτικής οικονομίας πιστεύουν πως η αντοχή της οικονομίας είναι επίτευγμα τους : όσο η Βρετανική επέλαση ήταν αποτέλεσμα της προφητείας του Δανιήλ.

Στην ίδια συνέχεια από την άνοιξη του 14, σε απόσταση από τα κυβερνητικά παίγνια , το στοίχημα είναι απλό.

-Μια οικονομία που άντεξε την ιλαροτραγωδία του 15 δεν μπορεί να αξιοποιήσει την θετική αύρα μιας γενικής συμφωνίας και να ελιχτεί για να αποφύγει τις φορολογικές επιδρομές;

-Μήπως η δύσμορφη ιδιωτική οικονομία έχει όντως αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες που στις επερχόμενες αντιφατικές εξελίξεις μπορεί να διαμορφώσει τα πιο θετικά σενάρια; Σε πολλές χώρες και περιόδους η πραγματική οικονομία όντας αφανής είχε δημιουργήσει δομές και λειτουργίες που εκ των υστέρων ανεδείχθησαν πολύ ανθεκτικές (Σοβιετική ένωση 1960-1980 κλπ)   
Σε πολλές περιοχές της ιδεοκίνησης επικρατεί ο φόβος να καρπωθούν οι σημερινοί ερασιτέχνες ένα επίτευγμα που δεν τους ανήκει και ίσως γίνεται εναντίον των αναλύσεων τους.

Μα έχει σημασία;
(1) R.Mazza . “Jerusalem : From the Ottomans to the British “ 2014
 

6 σχόλια:

  1. Δυστυχως δεν εχει σημασια, διοτι η τακτικη των δανειστων θυμιζει την κινηση του ανεμοδεικτη σε επαρχιακο αεροδρομιο : αναλογα με τα ετησια προβληματα της Γερμανιας σε επιπεδο τοπικων εκλογων ή σε ομοσπονδιακο επιπεδο (λ.χ. μια δυσμενης δημοσκοπηση για την Μερκελ, η πτωση δημοτικοτητας ή η προοπτικη των εκλογων,...).

    Εξ αλλου με τον ρυθμο αλλαγης κυβερνησεων απο το 2009, αλλες κυβερνησεις στρωνουν τον δρομο ή πιο σωστα παιζουν μπαλα στο ξερο, υφιστανται την εκλογικη πτωση και οι νεοτεροι παιζουν σε πατημενο τεραιν, ενδεχομενως και με φυτρωμενο χορταρι, αν διατηρηθουν στην εξουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "και από καιρού παραλλάξεως του ενδελεχισμού και του δοθήναι βδέδλυγμα ερημώσεως [και από τον καιρό, κατά τον οποίον η καθημερινή προσφορά καταργηθή και το βδέλυγμα της ερήμωσης στηθή] ημέραι χίλιαι διακόσιαι ενενήκοντα. μακάριος ο υπομένων και φθάσας εις ημέρας χιλίας τριακοσίας τριάκοντα πέντε. και συ δεύρο και αναπαύου έτι γαρ ημέραι εις αναπλήρωσιν συντελείας, και αναστήση εις τον κλήρον σου εις συντέλειαν ημερών" (Δαν. 12, 11-13)
    Όλα τα λεγφτά ο τελευταίος στίχος.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανώλη
      Καλημέρα
      Δεν ήξερα τον στίχο ούτε την συμβολή του στην κατάσταση της Βρεττανικής κατάστασης

      Διαγραφή
  3. AF
    Μου προκαλεί εντύπωση ότι απέναντι σε τόσους ανέμους και τόσο διαφορετικούς προορισμούς , ένας σκληρός πυρήνας ιδιωτικής οικονομίας αντιστέκεται.Υπο "φυσιολογικές " συνθήκες θα έπρεπε να είχαν διαλυθεί πολλές εστίες της οικονομίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Σε μικρομεσαιο επιπεδο φθανει το αποτελεσμα της αφαιρεσης των εξοδων απο τα εσοδα να ειναι κοντα στο μηδεν. Οπως ειπε ενας φιλος , ιδιοκτητης εργοληπτικης εταιρειας που ηδη κατασκευαζει εγκαταστασεις φωτοβολταίκων στην Μ.Βρεττανια, αν εχεις 3 ετη ζημιες, τοτε κλεινεις το μαγαζι.

    2. Στο επιπεδο της ατομικης επιχειρησης, συνετοι χωρις σημνατικο δανεισμο χρησιμοποιουν ολε τις γνωστες μεθοδους μειωσης(απολυσεις, ελαστικη εργασια, μειωση αποδοχων,....) ή καθυστερηση πληρωμης εξοδων (αμοιβες συννεργατων, ενοικια, ΔΕΗ εως 1000 ευρω,...)

    Ανεκαθεν, ακομη και την καλη περιοδο 1981-2009 η ελληνικη μικρη και μεσαια επιχειρηματικοτητα παντοτε βασιζοταν στην εκμεταλλευση των μελων της οικογενειας (προικα, εφαπαξ, κομποδεμα,...) , φιλων και γνωστων, μεταχρονολογημενες επιταγες, συναλλαγματικες,... καθυστερηση ή αθετηση πληρωμων.

    Εξ' αλλου
    1.χρηματα = ρευστα + πιστωση (με 3 καρτες 5000 ) πληρωνοντας 3000/ετος εχεις ετησια πιστωση 15000

    2. Χρησιμοποιηθηκαν συσσωρευμενα κερδη εργασιας, νομιμης φοροαποφυγης, φοροκλοπης και προιον γκριζας/μαυρης οικονομαιας της καλης περιοδου υπο μορφη καταθεσεων εσωτερικου/εξωτερικου, μετοχων, χρυσων λιρων, ασφαλιστικων συμβολαιων,....

    Κατα μεσον ορο η συνολικη μεση υφεση ηταν 25% με εξαρσεις στον κλαδο των μελετων και κατασκευων

    που ξεπερνα κατα πολυ το 50%.

    Η απελευθερωση της υπερ-κορεσμενης αγορας των μελετων δημοσιου, χωρις κανεναν ελεγχο απο το δημοσιο, οδηγσε αρχικα σε εκπτωσεις 40 εω ς60%, ενω τα 2 τελευταια ετη σε 60-80%, τα ενεργεικα πιστοπιητικα διαμεριμταος απο 200 σε 50 ευρω, κ.ο.κ.

    Και ομως οι περσσοτεροι μηχανικοι αντεξαμε για καποιους απο τους παραπανω λογους.

    Ειναι η νομιμη φοροαποφυγη εως το 2011 (κερδη με χρηση συντελεστη), η μαυρη οικονομια,..., η πολυσθενεια των εισοδηματων κατα Κ.Τσουκαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αποψεις του ΣΑΤΕ, με τις οποιες συμφωνω εν μερει , εφοσον γινουν αμεσα κια διαρκως την επομενη δεκαετια πραγματικα παραγωγικες επενδυσεις υποκατασταστης εισαγωγων, εξοπλισμου που θα ενσωματωνεται στις επενδυσεις και με ελληνες τεχνικους/τεχνιτες,...που εχουν πολυ μεγαλυτερο πολλπλασιαστη του ΑΕΠ, οπως πολλακις εχω αναφερει.


    "ΣΑΤΕ: Τα δημοπρατούμενα έργα ολοένα και λιγοστεύουν, το μέλλον δείχνει σκοτεινό
    Πέμπτη, 31 Μάρτιος 2016 08:30

    ...«Κατά την άποψή μας το ζήτημα ενός σταθερού, σε αριθμό, διασφαλισμένου από άποψη χρηματοδότησης και γεωγραφικά κατανεμημένου σε όλη τη χώρα προγράμματος μικρών και μεσαίων έργων τα επόμενα χρόνια, είναι ένα καίριο ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί σε συζήτηση από την κυβέρνηση με όλους τους φορείς των κατασκευαστικών έργων, επειδή επηρεάζει άμεσα τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά κυρίως την ανεργία.

    Η χώρα, αλλά και η επιχειρηματικότητα, έχει πια ανάγκη από ένα μεσο-μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, αν θέλουμε να ορθοποδήσει και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πορεία».
    Προς υποστήριξη της πρότασης, υπενθύμισε ο κ. Αθουσάκης ότι οι κατασκευές συμβάλουν άμεσα και έμμεσα στο 22% των φόρων και εισφορών που εισπράττει το κράτος και καταγράφονται στο ΑΕΠ.

    Συνοπτικά, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών, προστίθενται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ, απ’ το οποίο 0,4 ευρώ καταλήγουν άμεσα στα ταμεία του κράτους. Αντίστοιχα, για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξίας που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην οικονομία, εκ των οποίων 13 αφορούν άμεσα τον κλάδο των κατασκευών.

    «Στην σημερινή δυσχερέστατη συγκυρία του ασφαλιστικού και των δημόσιων εσόδων, τα έργα, ιδίως τα μικρά και μεσαία, είναι δυνατόν να δώσουν άμεσες απαντήσεις, βάζοντας παράλληλα σε επανεκκίνηση συνολικά την οικονομία» ..."
    http://www.ypodomes.com/index.php/alles-ypodomes/endiaferouses-eidiseis/item/34249-sate-ta-dimopratoymena-erga-oloena-kai-ligosteyoun-to-mellon-deixnei-skoteino

    ΑπάντησηΔιαγραφή