Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Θυμική συντήρηση.Νέα υβριδική έκδοση 15-16





Το χθεσινό προσύμφωνο δημιουργεί μια συγκυρία με χαρακτηριστικά μιας αναπλασμένης επανεμφάνισης, μιας μεταμόρφωσης ενός γνωστού μοτίβου. Μετά το 09 το  υβρίδιο coco-chanel  με κύριο ρεύμα την ονομαστική κεντροαριστερά, θα προσπαθήσει να διαχειριστεί ένα πολιτικό χρόνο μέσω των αρετών της εγκράτειας, της υπομονής, της περιστολής, της ενεργού καταλλαγής.

Το επίδικο δεν είναι απλό.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ένα αξιακό πλεονέκτημα. Διαχειρίστηκε τον πολιτικό χωρόχρονο όπου οι σκοπεύσεις και τα αξιακά συμφραζόμενα είχαν ένα συγχρονισμό.
Μια συντηρητική παράταξη εύκολα μπορεί να επικαλεστεί, την υπομονή το σκεπτικισμό το φόβο ακόμη και στην έλλογη εκδοχή του. Ο συντηρητισμός είναι περισταλτικός, συσταλτικός πυρηνικά .Η αντοχή της ΝΔ σχετίζεται με την ισορροπία πολιτικών αναγκών και ιδεών που αρδεύονται από  το συντηρητικό λογοπλαίσιο.

Η κατάρρευση του ιστορικού Πασοκ, οφείλεται και εν μέρει γιατί  ένα ρεύμα ταυτισμένο με την εγγενή επεκτατικότητα, την οριοθετημένη χαλαρότητα, τον ιδεόκοσμο της προόδου, όπως αυτή χοντρικά σηματοδοτείται μετά το 68, αναγκάστηκε ή επέλεξε να διοικήσει σε μια συνθήκη περιορισμού, οικονομικής και ψυχικής λιτότητας. Η οριοθετημένη χαλαρότητα της «προόδου» έγινε στο όνομα των «κάτω» αλλά τελικά κατασκεύασε μια  ενδιάμεση ζώνη ενός ενεργού «μεσαίου» αισθητικού ηθικού και οικονομικού κόσμου με στοιχεία εκτραχηλισμού. Από τον εκτραχηλισμό στην συστολή η αλλαγή ήταν τραυματική για τους «μεσαίους» και τον φορέα τους.

Η χθεσινή συμφωνία, είναι σαφώς περιοριστική σε σχέση με το φαντασιακό και οραματικό φορτίο που διαμόρφωσε και τελικά εισέπραξε γενναιόδωρα ως εκλογικό αντίδωρο το ρεύμα
chanel.Πρόκειται σαφώς για ένα επεκτατικό παρηγορητικό αστερισμό  ιδεών, ονομασιών, νευμάτων της αντιλιτότητας ο οποίος πρέπει τώρα να χωρέσει σε μια αυστηρή συνθήκη μιας νέας υπομονής και κατανόησης.

Αν θεωρήσουμε ότι η τεχνική προετοιμασία του chanel έχει βρει τους εγγυημένους υλικούς πόρους για την αστραπιαία αντιστροφή  της ανθρωπιστικής κρίσης, παραμένει ακόμα ένα υπόλειπο της κοινωνίας το οποίο θα κληθεί να κινηθεί και πάλι σε ένα πνεύμα καταλλαγής, ανοχής , αναβολής , δηλαδή σε μια αξιακή περιοχή του αντιπάλου. Όσο και η αριστερά του chanel έχει άπειρα όπλα λεξιπλασίας, μετωνυμιών, ευφημισμών είναι μαθηματικά αδύνατο να υπερκεραστεί το οικονομικό πλαίσιο της συμφωνίας. Ταυτόχρονα η διάχυτη ευφορία που εγκαταστάθηκε σε ευρέα τμήματα της νέας πληβειακότητας θα χρειαστεί λεπτεπίλεπτους αφηγηματικούς χειρισμούς για να μην μετατραπεί στη θυμική αντανάκλαση της μεταμνημονιακής αγανάκτησης. Και πάλι όμως ο κίνδυνος αναγεννήθηκε: στο όνομα των «κάτω» ο λανθάνον εκτραχηλισμός των «μεσαίων» λαβαίνει θέση για να προσποριστεί πόρους και προνόμια. Δυστυχώς το chanel συνέχισε την παρηγορητική συμπόνια για τη χαμένη τάξη του εκτραχηλισμού.

Ήδη στο λεξιλόγιο και ρεπερτόριο νευμάτων των τηλεοπτικών προσώπων του chanel, επικρατεί ένα νέο δέον εξοπλισμένο με την υπομονή .Το δεον αυτό τεμαχίζεται από ενα γραμμικό χρονολόγιο χωρίς όριο: κρίσιμη Δευτέρα, κρίσιμος Απρίλιος, κρίσιμος Ιούνιος , με άπειρα ενδιάμεσα κρίσιμα οκ από τους θεσμούς. Μπορεί ο πυρηνικός επεκτατισμός , η  αγωνιώδης χειρονομία για να ονοματιστούν και να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, να οριοθετηθεί τόσο αυστηρά; Η απάντηση δεν είναι απλή. Προφανώς η Πασοκική τραγωδία θα αποφευχθεί αλλά το επίδικο παραμένει.

 Από θυμική άποψη παραμένουμε στην Σαμαρική γραμματική ένθεν του 12: συντήρηση στην ευρεία εννοιολόγηση. Όσο και αν οι προθέσεις της αριστεράς του chanel συνιστούν ένα ρήγμα στην πολιτική τοπολογία του ευρωπαικού γίγνεσθαι, οι ψυχικές συντεταγμένες της συγκυρίας τοποθετούνται αναγκαστικά στις περιοχές της εγκράτειας, της νουνέχειας. Τα νέα δέοντα αναπνέουν στον  αέρα της αυτοσυγκράτησης.

Το ρίσκο να γελοιοποιηθεί το
chanel προσπαθώντας να ωθήσει τις μετωνυμίες στα άκρα υπάρχει αλλά είναι πολύ μικρό. Μερικοί τηλεαστέρες του χώρου καταβάλουν μερικές φιλότιμες προσπάθειες να απευθυνθούν στο τηλεοπτικό κοινό με αισθητικές και γνωσιακές αξιώσεις επιπέδου trash tv, αλλά είναι μάλλον περιθωριακοί, εκτός και αν βέβαια η πολιτική αυτοκτονία είναι βαθύτερη αυτοκαταστροφική ανάγκη.

Υπομονή  (και άλλη ; ουφ....)



9 σχόλια:

  1. Φ'ιλε θα πέφτει γέλιο και κλάμα μαζί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε και διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο το θυμικό των αφελών στην άνοδο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρει και στην πτώση. Αλλά θα έχει κάνει ένα ανεκτίμητο καλό. Θα έχει αποδείξει ότι οι αριθμοί δηλαδή η πραγματικότητα είναι πάνω από το θυμικό δηλαδή τους ανθρώπους. Ίσως μετά και ελλείψει άλλου σωτήρα ( εκτός και αν ο Γκλέτσος ή ο Χιτλερίσκος) να αντιληφθεί ότι πρέπει να το κάνει αλλιώς. Δεν θα πλήξουμε αλλά θα φοβόμαστε συνεχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "οι ψυχικές συντεταγμένες της συγκυρίας τοποθετούνται αναγκαστικά στις περιοχές της εγκράτειας, της νουνέχειας"- λες. Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα "αποκεφαλίσω" τα δίκτυα που κάναν τη δουλειά τα προηγούμενα χρόνια (η αναφορά είναι εμπειρικά επαληθεύσιμη). Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Σπιράλ πλήρους κοσοβοποίησης. Η εγκράτεια και η νουνέχεια, βλέπεις, δεν είναι θέματα αριθμών, όπως λέει ο προηγούμενος σχολιαστής, αλλά δικαιοσύνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Leo
    Νομίζω πως είμαστε ήδη αλλού. Δεν προβλέπω σύντομα θυμό από τα κάτω. Εκτός αν ο ανεύθυνος Σαμαράς βασιστεί στη νέα λαική κινηματική δεξιά ( λέγε με ΧΑ) και το πάει προς "κατσαρόλα" . Ειλικρινά καινοφανείς συνθήκες. Οσο για το Συριζα, μου φαίνεται εξαιρετικά προσαρμοστικός. Νέο σκηνικό , ενδιαφέρουσες προοπτικές αρκεί να μη συνεχιστεί η νέα ύφεση ( μετά το Νοέμβριο). Αλλιώς ύφεση και chanel και Σαμαράς στην αντιπολίτευση, ετοιμάζω τη βίζα για το Ανατολικό Τιμόρ, θα είναι καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανώλη
    Σωστά, ολόσωστα
    Δεν είχα δει τόσο μακριά . Μια περισταλτική αριστερόφωνη διακυβέρνηση, σε ασφυκτικό περιβάλλον , εύκολα αναβάλει τις ρήξεις με τα καρτέλ.
    Μου δίνεις μια ιδέα ρε φίλε, μια διάσταση πιο σκοτεινή ακόμα.
    Υλικό προς διερεύνηση
    By the way.
    Είναι μονο θέμα χρόνου και ελαφράς οκνηρίας να μη σχολιάσω τα κομμάτια σου στο Democracy.Διαμάντια αγαπητέ, διαμάντια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κυβερνηση chanel, αλλα και οι μελλοντικες, εχουν να κανουν πολλα πραγματα.

    1. να διαπαιδαγωγησουν την συλλογικη φαντασιωση του λαου οτι δεν αποτελουμε εξαιρεση στην Ε.Ε.
    2. να καταπολεμησουν την γραφειοκρατεια, τον δημοσιουπαλληλικο ωχαδελφισμο (λουφα και παραλλαγη, τον (μικρο, μεσαιο, μεγαλο) χρηματισμο,
    3. να εγκαθιδρυσουν οικονομικη δημοκρατια, αριστεια, δικαιοσυνη (που να απονεμεται οσο το δυνατον γρηγορα)
    4.να τεθουν οι συνετοι οροι (αυστηροι πλην δικαιοι) για την καλως εννοουμεννη προστασια κια αναπτυξη του ιδιωτικου τομεα και των εργαζομενων σ' αυτον καθως και στους αυτοπασχολουμενους

    Στα τρεχοντα καθηκοντα της, περιλαμβανεται η καταπολεμηση της διαφθορας /διαπλοκης που οπως εχω εξηγησει εχει διπλες επιπτωσεις στα δημοσιονομικα ( λ.χ. 3% μιζα, 15% υπερκοστολογηση εργου ή προμηθειας ή και πολυ παραπανω στον τομεα της υγειας) ασκηση πιεσης στο σωληνα των συγκοινωνουντων δοχειων της επισημης και ανεπισημης οικονομιας, την διαρκη και βαθμιαια μειωση του συνολικου ογκου της ανεπισημης, διοτι σε μια δεκαετια μπορουμε να εχουμε αυξηση των φορολγικων εσοδων και των ασφαλιστικων εισφορων, επιλυοντας εν μερει το δημοσιονομικο και ασφαλιστικο προβλημα.

    Φυσικα, αλλαγη του εκπαιδευτικου προτυπου με δραστικη περιστολη των εισγομενων σε ΑΕΙ, προωθηση των υπολοιπων σε τεχνικα επαγγελματα, χωρις την ρετσινια του αμορφωτου. Εξ΄αλλου για τους φιλομαθεις υπαρχει το ΕΑΠ. Ας μην ξεχναμε οτ ο Θ.Ρουσοπουλος με πτυχιο εργαστηριου δημοσιογραφιας εγινε υυπουργος, ενω ο Γ.Ανδριανος ηταν αποφοιτος Λυκειου.

    Για την αναπτυξη ρε γ@μ@το εκτος απο καινοτομες ιδεες, κεφαλαια,..., χρειαζονται και εργαζομενοι, στην πλειονοτητα τους ελληνες υποθετω.

    Αφωτιτος Φιλελλην

    ΥΓ Υπαρχουν μερικα που με ενοχλησαν ηδη απο την αρχη, οπως ο διορισμος του Δ.Τσουκαλα ως Γ.Γ.,...
    Θα το ψαξω κια θα επανελθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφωτιστε
    Μη ανησυχείς η chanel θα τα αλλάξει όλα για να μην αλλάξει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Hypothesis

    Ολα υπο ελεγχο. Ακομη και οι υπουργοι (στην ΚΝΕ απο τα μικρατα τους) που επρεπε να ειναι...μαραθωνοδρομοι παρα τα 60+ τους , για διαφορους λογους εγιναν αναποτελεσματικοι (οπως σε οργανο του ΚΚΕεσ. κατα τα μεσα δεκαετιας 70. Καθε μελος οργανου εχει μια διαφορετικη γνωμη (μπορει και μια εναλλακτικη), η συζητηση καταληγει σε αποφαση και μετα τα κουρασμενα μελη πηγαιναν να κοιμηθουν)

    *Αφου μιλησαμε και αποφασισαμε πηγαμε να κοιμηθουμε.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Η ζωη η ιδια διαψευδει ακομη και προσφατα σχολια μου

    Ανώνυμος είπε...
    Αν λυπαμαι για κατι ηταν διοτι ψηφιζα Ανανεωτικη Αριστερα (Α.Α.) απο το 1977.
    Στα δυσκολα η Α.Α. δεν αντεχει, δυστυχως υπαρχει το συνδρομο του ΚΚΕ εσ., διαλυτικη πολυγνωμια ( 50 μελη και 25 γνωμες) πολυ μπλαμπλα και τελος αναποτελασματικοτητα ( ‘αφου ταπαμε και αποφασισαμε πηγαμε να κοιμηθουμε…”). Φατε τωρα την σκονη των πρωην κνιτων,…..

    Αφωτιστος Φιλελλην
    2 Οκτωβρίου 2014 - 10:08 μ.μ.

    http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2014/10/blog-post_82.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aftercris
    Όντως ο κίνδυνος είναι η δημιουργική ασάφεια να γίνει χρονική ασάφεια ,επερχόμενων αέναων διακπραγματελυσεων.
    Ο Τσίπρας να γίνει θύμα της μεγάλης αφήσγησης της Ευρωπαικής αντίστασης αλλά αντί να υπάρξει ως πόλος μιας αντιστροφής να γίνει ο αέναος δυνητικός πόλος της αντιστροφής που φθινει από πόρους.Το ασαφές τετράμηνο να γίνει μακροπερίδο επερχόμενο διαπραγματευτικό όριο που μετατοπίζεται.
    Ισως οι Podemos να είναι λύση . Ισως

    ΑπάντησηΔιαγραφή