Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντησα τον Παύλο




Και ξαφνικά βλέπω τον Παύλο παλιό μου γείτονα.
Είχα να τον δω από τον καιρό που έφυγε για την Γερμανία κάνοντας μια μοναδική στροφή στη ζωή του. Μόλις  τελείωσε τα ΤΕΙ Τροφίμων στην Αθήνα και πήγε στην Γερμανία κυνηγώντας γενικές καλλιτεχνικές ανησυχίες και μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Και ενώ είμαι έτοιμος να ακούσω για Βερολινέζικες ιστορίες με ενημερώνει πως είναι κάτοικος Μπουένος Άιρες με δύο παιδιά και επαγγελματική ζωή με κέντρο το ελαιόλαδο.

-Ελαιόλαδο στην Αργεντινή; Τι είναι  αυτό;

Τα υπόλοιπα τα αφήνω στον ίδιο
-Ξέρεις όταν έφυγα στο Βερολίνο είχα εκεί τον αδελφό μου και συγγενείς από τη Φθιώτιδα να με υποστηρίξουν. Τα άλλα μου αδέλφια είχαν μείνει στο χωρίο και ασχολούντο με τις ελιές και το ελαιόλαδο. Εγώ όμως ήθελα να μάθω Γερμανικά και να κάνω μαθήματα Φιλοσοφίας. Το πρωί στο ρεστοράν του αδελφού μου και το απόγευμα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο  σε σεμινάρια για τον Κάντ. Τα Σαββατοκύριακα μουσική με ένα συγκρότημα για έξτρα χαρτζιλίκι. Είχα παρατήσει την βιομηχανία τροφίμων και απολάμβανα την Γερμανία του 1995-2000. Περίπου για τρία χρόνια έκανα μια νέα φοιτητική ζωή χωρίς ζόρια.

Στο Βερολίνο λοιπόν, γνωρίζω ένα μηχανικό που εργάζεται σε εταιρεία που εγκαθιστά συστήματα παραγωγής ελαιόλαδου και  μου αναφέρει πως σχεδιάζει να μείνει για 5 εβδομάδες στην Αργεντινή για να εγκαταστήσει μια γραμμή. Γνωρίζει την οικογενειακή μου παράδοση στα ελαιόλαδα και μου προτείνει να τον ακολουθήσω.
Να σου πω, στην αρχή δεν το κατάλαβα καθώς δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω πως η Αργεντινή παράγει ελαιόλαδα αλλά η πρόκληση ήταν μεγάλη και τα λεφτά για 5 εβδομάδες πολλά με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Πηγαίνουμε στο πιο βόρειο δυτικό μέρος στην Catamarca, στα σύνορα με την Χιλή  και βλέπω κάτι που δεν είχα φανταστεί. Τεράστια οργανωμένα αγροκτήματα με νέα ελαιόδεντρα σε συστηματική καλλιέργεια και κυριότερη ποικιλία την Κορωνέικη. Μέχρι τότε στο μυαλό μου η ελιά ήταν συνυφασμένη με τις μικρές οικογενειακές ιδιοκτησίες με μόνο πονοκέφαλο τον Δάκο και την παραγωγή με το σχήμα : δίνω ελιές παίρνω λάδι.

Να μη στα πολυλογώ κάθομαι και τελειώνουμε την εγκατάσταση αλλά η φάση μου αρέσει. Μόνο  η παρουσία ενός Έλληνα   σε ένα αγρόκτημα ήταν θέμα συζήτησης. Ο ιδιοκτήτης μου προτείνει να κάτσω εκτός από την εγκατάσταση άλλους δυο μήνες μέχρι να τελειώσει όλη η παραγωγή και αυτό ήταν.
Φίλε έχω γίνει η φίρμα της περιοχής . Χωρίς να το πολυκαταλάβω γιατί , η παραγωγή πήγε τόσο καλά και θεώρησαν πως η εμπειρία μου ήταν αυτή που βοήθησε. Τα καστιλιάνικα μου βελτιώθηκαν γρήγορα και η πρόταση ήρθε : αντί να ασχολούμαι με την παραγωγή να μείνω όλη τη χρονιά και να ασχοληθώ με την καλλιέργεια σαν επιστάτης. Ξέρεις άλλη η καλλιέργεια στην μικρή οικογενειακή έκταση και άλλη στο κτήμα των 600,000 δενδρυλλίων

-Δηλαδή μένεις τώρα στο αγρόκτημα;
-Όχι βέβαια. Έχει συνέχεια.

Ξέρεις μέχρι τότε πίστευα σχεδόν τυφλά ότι το ελαιόλαδο έχει κέντρο τη Μεσόγειο. Οι δικοί μου ,όλο το χωριό, οι γεωπόνοι, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας, όλοι νομίζουν πως εμείς παράγουμε λάδι και όλος ο κόσμος τρέχει να αγοράσει το λάδι μας. Δεν ήξερα τίποτα

H εποχή που εγώ έμεινα τον δεύτερο χρόνο στην Catamarca ήταν η εποχή της μεγάλης αλλαγής στην παραγωγή του ελαιόλαδου παγκοσμίως. Παρότι η κατανάλωση κατά κάτοικο είναι μικρή εκτός Μεσογείου η μεγάλη αύξηση στην ζήτηση είναι αλλού : Λατινική Αμερική, Ηπα, Καναδάς,Κίνα Αυστραλία. Αυτές οι αγορές είχαν τροφοδοτήσει μια μεγάλη ζήτηση ελαιόλαδου πριν δεκαπέντε χρόνια. Τα αποτελέσματα όμως φίλε ήταν απογοητευτικά. Ένα παγκόσμιο καρτέλ εξαγωγών με έδρα την Ιταλία έκανε τα πάντα για να διαλύσει την τάση :Αγορά ελαιόλαδου από όλες τις χώρες αναμείξεις από διάφορες σεζόν παραδόσεις χωρίς συνέπεια  
-Και εμείς η Ελλάδα;

- Μα εμείς είμασταν οι τελευταίοι του Ζουρνά. Απλώς εξαγάγαμε μεγάλες ποσότητες στους Ιταλούς. Ξέρεις δεν φταίμε και πολύ .Υπάρχει μια ισορροπία συμφερόντων που συμφωνεί σε μια ιδιαίτερη συνθήκη. Το λάδι πωλείται με βάση την ημερομηνία εμφιάλωσης χωρίς πιστοποίηση της προέλευσης και της σεζόν. Όλη η Μεσόγειος φίλε είναι μπλεγμένη στο ζήτημα. Αν εξαιρέσεις την Ισπανία που έχει εκτάσεις για μεγάλες καλλιέργειες όλοι οι άλλου παλεύουν με μικροιδιοκτησίες και μικροπαραγωγές.

Να μη στα πολυλογώ σε μια δεκαετία η παγκόσμια τάση για το ελαιόλαδο άλλαξε. Αντί να είναι θύματα του κάθε μαφιόζου ή κάθε ανοργάνωτου συνεταιρισμού οι νέες χώρες κατανάλωσης του ελαιόλαδου αποφάσισαν να παράγουν ελαιόλαδο αντί να εισάγουν. Εδώ είμαστε τώρα , στην φάση αυτή. Κινέζοι, Καλιφορνέζοι, Τεξανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί δημιουργούν τεράστιες , σε σχέση με τα Μεσογειακά στάνταρντς , ολοκληρωμένες καλλιέργειες με χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα
-Καλύτερη ποιότητα από την Μεσόγειο; Έλα ρε υπερβάλεις

-Προφανώς καλύτερη ρε φίλε. Ξέρεις η ποιότητα είναι μετρήσιμο μέγεθος. Αφορά όχι μόνο οξύτητα αλλά πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, κλπ. Σε μια οργανωμένη καλλιέργεια όλα αυτά τα εξασφαλίζεις από την αρχή στην ελιά. Φαντάσου πως εμείς στην Catamarca είχαμε εδαφολογικό και χημικό εργαστήριο . Μπορούσαμε να ελέγξουμε όλες τις παραμέτρους. Τέτοια συστήματα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ούτε σε επίπεδο νομού. Φαντάσου , για να το καταλάβεις, πως  τα νέα ελληνικά κρασιά είναι ισάξια και καλύτερα των Γαλλικών; Αυτό γίνεται γιατί μπορείς να ελέγξεις το αμπέλι. Αντίστοιχα κάνουν οι Κινέζοι Αυστραλοί κλπ. Φίλε τα ελαιόλαδα της Κίνας , παραγωγής Κίνας , είναι πολύ καλύτερα από τα δικά μας . Άσε σου λέω. Η Μεσόγειος ενώ διατηρεί τους όγκους και τις ποσότητες δεν έχει νέες καλλιέργειες δεν έχει νέες ιδέες. Ρε συ εδώ και η Σαουδική Αραβία ξύπνησε. Παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο εδώ και δέκα χρόνια.
-Έλα ρε θα με τρελάνεις. Και όλα τα νέα μικρές παραγωγές με ιδιαίτερα μπουκάλια και πιστοποιημένα λάδια που έχουν τιμή 20 ευρώ το μπουκάλι τι είναι;

-Είναι παρηγοριά φίλε. Αυτή η αγορά είναι πολύ μικρή και το τρικ να βάζεις ελαιόλαδο σε μπουκάλι αρώματος είναι παλιά πατέντα εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Δεν υπάρχει μέλλον εκεί
-Καλά και εσύ τελικά τι έκανες

-Την τρίτη χρονιά ανακαλύπτω πως η ζήτηση εξειδικευμένων τεχνικών για ελαιόλαδο στις νέες χώρες είναι μεγάλη. Βρίσκω εταιρείες που ξεκινάνε κτήματα από 500 χιλιάδες δενδρύλλια και πάνω και αναλαμβάνω τη διαχείριση κάθε σεζόν. Οι σεζόν αλλάζουν με τις εποχές και έτσι εδώ και δέκα χρόνια είμαι 3-4 μήνες σε Κίνα, Αυστραλία, Καλιφόρνια κλπ. Είμαι λοιπόν σε αυτή τη δουλειά

-Και  η βάση σου είναι στην Αργεντινή
-Ναι στο Μπουένος . Γνώρισα την Lisa και έχουμε δυο παιδιά. Λίγα προβλήματα αλλά είμαστε μια χαρά

-Και ο Kant; Οι ροκιές. Το Βερολίνο;
-Χμ… Να ο Kant με γοήτευσε με ταλαιπώρησε αλλά τελικά τώρα με βοηθά . Σου είπα έχω μερικά προβλήματα. Ο μεγάλος μου γιος είναι αυτιστικός ή μάλλον με διάγνωση αυτισμού . Μη σε μπερδέψω αλλά αυτά τα συμπτώματα έχουν διαφορές και πιθανόν ο δικός μου να έχει περισσότερο φαινότυπο Asberger. Μη σε μπερδεύω.

-Ναι κατάλαβα . Νομίζω πως τώρα τα πράγματα είναι πιο ερευνημένα σε αυτά τα ζητήματα. Άσε που πλέον τα πιο πολλά παιδιά έχουν μαθησιακές δυσκολίες, έλλειψη προσοχής. Φίλε καλή τύχη έχεις ένα δρόμο μπροστά αλλά η επιστήμη ίσως έχει νέες λύσεις . Δεν μου είπες για τον Kant.
-Ναι βέβαια μα αυτός με βοηθά. Ξέρεις παρότι το σχήμα του Kant στην Κριτική του Καθαρού λόγου , για την διαφορά εμπειρίας , κατανόησης, φαντασίας είναι ξεπερασμένο ,είναι ίσως μοναδικό για να καταλάβεις τον αυτισμό. Στον αυτισμό αυτή η ισορροπία ανάμεσα στα τρία διαταράσσεται. Δυο χρονάκια με Kant με βοήθησαν να κατανοήσω το πρόβλημα μου.

-Και στο σπίτι τι γλώσσα μιλάτε; Ισπανικά , Ελληνικά , Γερμανικά;
-Αυστηρά Ισπανικά. Όταν έχει παιδί με αυτισμό η πολυγλωσσία επιτείνει στην σύγχυση. Όταν είναι μπροστά ο Ramiro , ο μεγάλος , μιλάμε όλοι Ισπανικά. Ο μικρός σιγά σιγά λέει και κανένα ελληνικό για να κλαίει η μάνα μου. Δεν με άφησες όμως να σου τελειώσω για τον Kant. Ξέρεις φίλε εδώ και δέκα χρόνια οι βιογράφοι του και διάφοροι σχετικοί πιστεύουν πως ο Kant είχε σύνδρομο Asberger. Βέβαια στην εποχή του τέτοιες διαγνώσεις δεν υπήρχαν.

-Δεν πήγε χαμένος λοιπόν
Χαιρετηθήκαμε με τον Παύλο και με άφησε με μια γλυκόπικρη γεύση : σαν καλό φετινό λάδι

 

13 σχόλια:

  1. Υπερβαλεις .2014/15 μολις 30.000 τονους ελαιολαδο απο την Αργεντινη εναντι 340.000 και 160.000 Τυνησια και Τουρκια ενω EU 1.434.500. Απλως περιγραφεις την ταση παγκοσμιως και πολυ καλα κανεις.

    Σε ολους τους τομεις της οικονομιας σε 20-30 ετη οι υπο αναπτυξη χωρες θα ειναι ανπτυγμενες...
    Ομως μαλλον δεν θα ειναι κοινωνικα και πολιτικα αναπτυγμενες, ιδιαιτερα οι ισλαμικες χωρες.


    ΥΓ CONSEIL OLEICOLE INTERNATIONAL (NOVEMBRE 2016)
    INTERNATIONAL OLIVE OIL COUNCIL (NOVEMBER 2016)

    HUILES D'OLIVE - OLIVE OILS

    Tableau 1: PRODUCTION (1.000 tm) - Table 1: PRODUCTION (1,000 tonnes)


    file:///C:/Documents%20and%20Settings/user/%CE%A4%CE%B1%20%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AC%20%CE%BC%CE%BF%CF%85/Downloads/production1_ang.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είθε κάποτε, όταν οι χώρες αυτές αποκτήσουν εδραία παραγωγική βάση, να παρουσιάσουν και τον δικό τους Καντ. Θα τον χρειαστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θοδωρή
      Ο χρόνος δεν γυρνά
      Η νέα παραγωγική Βάση ίσως δεν παράγει αναγκαστικά Καντ
      Άραγε τι ειναι η επερχομενη εποχή του Τραμπ πνευματικά ;

      Διαγραφή
  3. ΑΦ
    Δεν υπάρχει υπερβολή
    Κάθε τόνος λάδι που παράγεται εκτός Μεσογείου αφαιρείται απο τις εξαγωγές
    Ο παγκόσμιος οργανισμός ελαιολάδου δεν μπορει να καταγράψει όλες τις παραγωγές
    Δες στον πίνακα τις τάσεις και θα καταλάβεις την εκθετική αύξηση εκτός Μεσογείου
    Ταυτόχρονα σκέψου πως 1 εκατομμύριο ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα παράγουν 150000 τόνους και δέκα στην Αργεντινή 30000 τόνους (Ας υπολογίσουμε παραγωγικότητα εργατικό κόστος κλπ)
    Η μακρόχρονη τάση ειναι σαφής και πολύ ανησυχητική
    Ο Παύλος ειναι υπαρκτός και τα στοιχεία του ειναι απο την πραγματικότητα εκτός επισήμων στατιστικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κάθε τόνος λάδι που παράγεται εκτός Μεσογείου αφαιρείται απο τις εξαγωγές"
      Ερ. Μηπως εισαι πιο οικονομιστης :-) απ' οτι απαιτουν οι νεοφιλευθεροι καιροι;

      Απ. Σωστα, αλλα -στη χωρα μας- οχι μονον με κατι πρεπει να αντικατασταθει το χαμενο εισοδημα των εξαγωγωαλλα και να μειωθει το Εμπορικο ελλειμα υψους 17,1 δις το 2015 (ακολουθει πινακας).
      Υποδοχη υπηρεσιων Outsourcing για τα καλυτερα μας μυαλα, ακομα περισσοτερα και επεξεργασμενα αγροτικα προίοντα. ξυραφακια απο την BIC, ,μπατταριες απο την SUNLIGHT, ηδυποτα καθε ειδους,βιομηχανικα προϊοντα,.....

      Δεν διαφωνω στις προβολες παραγωγης ελαιολαδου εκτος Μεσογειου. Ομως για τη χωρα μας εξαγωγη ελιολαδου σημαινει εξαγωγη χτυμα στην Ιταλια για αναμιξη κια επανεξαγωγες για τελικη πωληση μεσα απο τα χιλαδες εστιατορια, μπακαλικα, mini market και αλυσιδες suoermarket των Ιταλων μεταναστων/εμπορων οπου γης.

      Ουτως ή αλλως σε ολους τους τομεις της οικονομιας σε 20-30 ετη οι υπο αναπτυξη χωρες θα ειναι ανπτυγμενες...Θα αγοραζουμε ινδικα ΕΙΧ, λαδι απο την Αργεντινη,....
      Χθες αλλαξα μπατταρια στην μοτοσυκλεττα.Διαλεξα Ασιατικη με 28 ευρω. Η Bosch Βιετναμ στοιχιζει 38 ευρω.

      Παλαιοτερα ειχα αναρτησει για τις πρωτες 20 χωρες το 2050 (G20-2050).



      Ομως στην φτωχη Ελλαδα του 70 που εζησα τα φοιτητικα μου χρονια, δεν ειχαμε βιασμους μετα ή ανευ φονου που διαπραττουν τα τελευταια ετη οι διαφοροι Αφγανοι, Πακιστανοι,.... μεταναστες στην Ελλαδα και στην ΕΕ.

      Η αυξηση του ΑΕΠ στις G20-2050 και στις χωρες που θα ακολουθησουν G21-40 -2050 ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα δυναμωσει τις ελιτ των αναπτυσσομενων κρατων και την ανω μεσαια ταξη ενω ο υπολοιπος λαος τους δεν θα ειναι κοινωνικα και πολιτικα αναπτυγμενος, ιδιαιτερα στις ισλαμικες χωρες.

      Διαγραφή
    2. Εσπασε το φράγμα των 4,5 ευρώ το ελαιόλαδο
      Το ελληνικό ελαιόλαδο «σπάει» όλα τα κοντέρ. Οι τιμές παραγωγού καταγράφουν ρεκόρ δεκαετιών, οι δε εξαγωγές εμφανίζουν εκρηκτική άνοδο, με το ελαιόλαδο δικαίως να γνωρίζει ημέρες δόξας εντός και εκτός ελληνικών τειχών.
      [...]

      http://www.ethnos.gr/agrotis/arthro/espase_to_fragma_ton_4_5_euro_to_elaiolado-64762504/#/oikonomia/arthro/efeuretikoi_alla_atolmoi_oi_neoi_ellines_epixeirimaties-64763483/=

      Διαγραφή
  4. ΕΞΑΓΩΓΕΣ /ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ 2015

    ΕΞΑΓΩΓΕΣ
    Αγροτικά προϊόντα 5.188,8(ΣΣ)
    Τρόφιμα και ζώα ζωντανά 3.818,3
    Ποτά & καπνός 657,5
    Λάδια και λίπη ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης 713,0
    Πρώτες ύλες 1.019,5(ΣΣ)
    Πρώτες ύλες μη εδώδιμες εκτός από καύσιμα 1.019,5
    Καύσιμα 7.599,5(ΣΣ)
    Ορυκτά, καύσιμα, λιπαντικά, κ.λπ. 7.599,5
    Βιομηχανικά προϊόντα 11.052,9(ΣΣ)
    Χημικά προϊόντα & συναφή (μ.α.κ.) 2.677,0
    Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη 4.073,3
    Μηχανήματα & υλικό μεταφορών 2.559,4
    Διάφορα βιομηχανικά είδη 1.743,1
    Άλλα 597,7(ΣΣ)
    Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες 597,7

    Συνολικές εξαγωγές 25.458,4
    ----------------------------------------------------------------
    ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
    Αγροτικά προϊόντα 5.783,7(ΣΣ)
    Τρόφιμα και ζώα ζωντανά 4.961,7
    Ποτά & καπνός 556,2
    Λάδια και λίπη ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης 265,7
    Πρώτες ύλες 1.070,6
    Πρώτες ύλες μη εδώδιμες εκτός από καύσιμα 1.070,6
    Καύσιμα 11.380,6(ΣΣ)
    Ορυκτά, καύσιμα, λιπαντικά, κ.λπ. 11.380,6
    Βιομηχανικά προϊόντα 24.252,4(ΣΣ)
    Χημικά προϊόντα & συναφή (μ.α.κ.) 6.651,1
    Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη 4.644,4
    Μηχανήματα & υλικό μεταφορών 8.514,6
    Διάφορα βιομηχανικά είδη 4.442,3
    Άλλα 96,9 (ΣΣ)
    Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες 96,9
    Συνολικές εισαγωγές 42.584,1


    (ΣΣ)Αθροισμα υποκατηγοριας

    ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ 17.1 δις

    Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το ΚΕΕΜ. (Τα στοιχεία και για τα δύο έτη είναι προσωρινά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαινομενα υπαναπτυξης (και νομθετικης)

    "...Με βασιλικό διάταγμα του 1922 που βασίζεται σε γερμανική νομοθεσία ηλικίας 500 ετών... διέπεται η λειτουργία των ζυθοποιών στη χώρα μας....

    Εννέα μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες συνασπίζονται και ζητούν από την κυβέρνηση πέντε μέτρα μεταξύ αυτών την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να παράγουν μπύρες από φρούτα και φυσικά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να πιαστούν από το δημόσιο οι στόχοι είσπραξης εσόδων...."

    http://www.businessenergy.gr/articlenews/14271/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B6%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8A%CE%B1-%CE%97-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-1922

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε, δεν υπάρχει "ΤΕΙ Τροφίμων". Υπάρχει "Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, στο ΤΕΙ Αθήνας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TEI Τεχνολογίας Τροφίμων: Χαμηλές βάσεις & καλές επαγγελματικές προοπτικές

      http://sep4u.gr/13964/tei-technologias-trofimon-chamiles-vasis-kales-epangelmatikes-prooptikes/

      Διαγραφή
  7. Το άρθρο αναφέρεται στον Παύλο Καναµάση; Που υπάρχει συνέντευξη του στο περιοδικό el στο τεύχος 13, του Ιανουαρίου 2017; Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή