Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Οι κριτικοί τέχνης δεν θα επέμβουν όπως στην περίπτωση Μέεγκερεν


 
 
 
Ο Χανς Βαν Μέεγκερεν ( 1889-1947) ήταν ένας καλός Ολλανδός ζωγράφος ,ο οποίος κατά την διάρκεια  της Γερμανικής Κατοχής είχε την ιδέα να ζωγραφίσει μερικούς πίνακες στο στυλ του κλασικού Johannes Vermeer ( 1632 – 1675). Στο ιδιαίτερο περιβάλλον της επιτήρησης και οικονομικής κακουχίας ο Μέεγκερεν προώθησε τους πίνακες αυτούς ως αυθεντικούς σε Γερμανούς αξιωματικούς και στον ίδιο τον Γκαίρινγκ. Οι συναλλαγές έγιναν δεκτές από τους Γερμανούς ως ένδειξη διατήρησης μιας ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ο Μέεγκερεν παρήγαγε ένα τεράστιο αριθμό «αυθεντικών» Vermeer  εξασφαλίζοντας μεγάλα εισοδήματα και πρόσβαση στην κατοχική διοίκηση .

 Μετά την λήξη του πολέμου το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε εύκολα και ο πλαστογράφος οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Εκεί η διαδικασία πήρε μια ενδιαφέρουσα τροπή καθώς ο Μέεγκερεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του, ως ένα συνειδητό πλαστογράφο που απλά εξαπάτησε τις αρχές Κατοχής ως συμβολική πράξη αντίστασης. Η απόκτηση τεράστιων ποσών από τους Ναζί θεωρήθηκε ως θεμιτή πράξη και  το δικαστήριο  τον αθώωσε.

Η αθώωση του όμως προκάλεσε μια νέα σειρά μηνύσεων από ιστορικούς τέχνης οι οποίοι είχαν παραδώσει εκθέσεις με υποψίες για την αυθεντικότητα των έργων και ζήτησαν την καταδίκη του Μέεγκερεν , αυτή την φορά , για καλλιτεχνική απάτη. Το δεύτερο δικαστήριο καταδίκασε αυστηρά τον πλαστογράφο , οι αρχές τον οδήγησαν στην φυλακή όπου πέθανε. Σήμερα τα έργα του έχουν αξία ως ιστορικές πλαστογραφίες και απολαμβάνουν υψηλές τιμές.

Το συμπέρασμα της υπόθεσης Μέεγκερεν είναι πως οι απάτες μπορούν να αποκαλυφθούν εύκολα όταν υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επιθυμούν για δικό τους ίδιον συμφέρον την εκκαθάριση. Ο ζωγράφος γλύτωσε την ποινή για δωσιλογισμό αλλά δεν την γλύτωσε για καλλιτεχνική απάτη , καθώς οι κριτικοί της εποχής είχαν συμφέρον ανεξάρτητα από το πατριωτικό καθήκον.

Το σκάνδαλο Novartis παρουσιάζει μια εντυπωσιακή μονομέρεια.

Αν υποθέσουμε ότι το ζήτημα είναι ακριβώς όπως παρουσιάζεται με τις τρεις διαφορετικές του διαστάσεις

·      Επ’ αμοιβή συνταγογράφηση

·      Αγορά υπερβολικού αριθμού εμβολίων μέσω διογκωμένης κρατικής δαπάνης

·      Εύνοια της Novartis , έναντι ανταγωνιστών, λόγω υπέρβασης της σειράς πληρωμών, έγκριση κερδοφόρων φαρμάκων, χωρίς διόγκωση της δημόσιας δαπάνης.

Η μονομέρεια έγκειται στο ότι , ενώ μοναδικός νόμιμος παράγοντας διαλεύκανσης είναι η εισαγγελική διαδικασία, απουσιάζουν εκκωφαντικά Ιατρικοί Σύλλογοι, Φαρμακευτικοί Σύλλογοι,  Ανταγωνιστές, Βιομηχανίες Φαρμάκου, Ενώσεις Καταναλωτών, άλλες Ανεξάρτητες  αρχές ως διαμορφωτές ενός κλίματος πίεσης . Φαίνεται πως η αποκάλυψη του σκανδάλου δεν αφορά παρά μόνο το κράτος στην στενή εκδοχή του. Αυτή η μονοδιάστατη «αρχιτεκτονική» της διαλεύκανσης της υπόθεσης αποκαλύπτει και τα όρια της τελικής έκβασης.

Είναι κοινός τόπος ότι η Novartis απλώς διέστειλε στα όρια τους  πρακτικές και ρουτίνες οι οποίες διευκολύνουν και διογκώνουν χρηματορροές του κυκλώματος «φάρμακο». Όπως σε κάθε χρηματορροή  οι ωφέλειες διαχέονται ανάλογα με την ισχύ , τα lobbies, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές επιρροές σε όλη την πυραμίδα. Αυτό που ίσως αποκαλύπτεται είναι πως η κορυφή της πυραμίδας εκτραχηλίστηκε.

Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες  προωθούνται και εμπεδώνονται διεθνείς πρακτικές που μειώνουν την ελεγχόμενη συνταγογράφηση οι τεχνικές επηρεασμού εξελίσσονται ανάλογα. Η χονδροειδής χυδαία συναλλαγή  σε ρευστό, ταξίδια, υποστήριξη ανεξέλεγκτων ερευνών κλπ   αφορά υψηλού  και μεσαίου δείκτη διαφθοράς οικονομίες , ενώ στις χαμηλού δείκτη διαφθοράς οικονομίες απαντώνται εκλεπτυσμένες χορηγίες σε τομείς της Τέχνης των ανθρωπιστικών ΜΚΟ κλπ. Οι χορηγείς είναι εξαιρετικά στοχευμένες και πάντοτε υποκρύπτουν διασυνδέσεις φορέων , προσώπων με θέσεις στο κύκλωμα του φαρμάκου.

Η Ελληνική πυραμίδα του κυκλώματος «φάρμακο» δεν μπορεί να αντέξει μια ολική εκκαθάριση του ζητήματος γιατί αυτή θα την υπέσκαπτε καθολικά. Με δεδομένη την δημοσιονομική καχεξία, τη σχετικά μικρή αλλά χαοτική  ιδιωτική περίθαλψη, οι απαιτήσεις για υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου καλύπτονται από αδιαφανείς νομότυπες χρηματορροές.  Η πρωτεία των Ιατρικών Σχολών στις πανελλαδικές δεν προκύπτει από ολική ύπνωση ή Ιπποκράτεια έφεση αλλά αντανακλά την κοινή αίσθηση πως ο «χώρος» κινείται σε ένα πιο άνετο οικονομικό περιβάλλον. Εντός αυτού του άνετου οικονομικού περιβάλλοντος τα όρια των ηθικών πρακτικών είναι δυσδιάκριτα.

Το σύνολο των χρηματορροών , θα πρέπει να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το σκάνδαλο. Αν η Novartis  υπερέβη τα εσκαμμένα θα είχε ενδιαφέρον να δει κανείς με ποιες πρακτικές εξασφαλίζονται οι εξαγωγές του Ελληνικού Φαρμάκου , βασικού πυλώνα της υποτιθέμενης «παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Η αποκάλυψη του σκανδάλου μπορεί να ανασταλεί λόγω δικονομικών ελλείψεων ή λόγω μιας κακοσχεδιασμένης πολιτικής ενορχήστρωσης, εν τούτοις η θεμελιακή αντίρρηση για τον περιορισμό του αντίκτυπου προέρχεται από την αδράνεια του συστήματος Υγείας.  Η εκκωφαντική απουσία φορέων , οι οποίοι ανεξάρτητα από τη δικαστική έρευνα  θα είχαν συμφέρον από την διερεύνηση αποκαλύπτει τα όρια.

Οι κριτικοί τέχνης δεν θα επέμβουν όπως στην περίπτωση Μέεγκερεν

8 σχόλια:

  1. "...Η Ελληνική πυραμίδα του κυκλώματος «φάρμακο» δεν μπορεί να αντέξει μια ολική εκκαθάριση του ζητήματος γιατί αυτή θα την υπέσκαπτε καθολικά. Με δεδομένη την δημοσιονομική καχεξία, τη σχετικά μικρή αλλά χαοτική ιδιωτική περίθαλψη, οι απαιτήσεις για υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου καλύπτονται από αδιαφανείς νομότυπες χρηματορροές. Η πρωτεία των Ιατρικών Σχολών στις πανελλαδικές δεν προκύπτει από ολική ύπνωση ή Ιπποκράτεια έφεση αλλά αντανακλά την κοινή αίσθηση πως ο «χώρος» κινείται σε ένα πιο άνετο οικονομικό περιβάλλον. Εντός αυτού του άνετου οικονομικού περιβάλλοντος τα όρια των ηθικών πρακτικών είναι δυσδιάκριτα...."

    Εξαιρετικό!

    Η μεγάλη εικόνα είναι "φάρμακο-προμήθειες των ορθοπεδικών, αλλά και πολλών άλλων ιατρικών υλικών μεγάλης αξίας, που εντάχθηκαν στην κατηγορία των "μη συγκρίσιμων" από το 2001 (βλ. λινκ του Ερμιππου με πολλές αναρτήσεις για το θέμα που το γνωρίζει καλά).

    Ας συμπληρωσουμε την εικόνα με κατασκευή των κτιρίων των νοσοκομείων και τις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού/μηχανημάτων.

    Στο τέλος να προσθέσουμε το φακελάκι η φάκελλο που αφορά τον κάθε πολίτη που ο ίδιος ή συγγενής του θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση ή εγχείρηση.

    Η εισαγωγή σε ιατρική σχολή συνοδεύεται με πρώιμη ταξική ένταξη, λέγαμε ως φοιτητές την δεκαετια του ΄70. Άλλος κόσμος οι γιατροί στην πλειονότητα τους.

    Όμως θυμάμαι τον εξαιρετικό οικογενειακό μας γιατρό , μακρινό συγγενή της μητέρας μου, που με μια ιατρική τσάντα αλώνιζε την περιοχή του κάνοντας επισκέψεις από το πρωί ως το βράδυ με "τιμές δημοσίου". Μεγάλωσε 3 παιδιά και για ξεκούραση είχε μεγάλη βιβλιοθήκη ελληνική και γαλλική . Μου έκανε εντύπωση την συλλογή των βιβλίων "c'est quoi ça?" ή κάπως έτσι. Ενώ ήταν από χωριό, ήλθε ως εσωτερικός μετανάστης, σπούδασε ιατρική και έγινε μέτοικος, καλύτερος από αρκετούς Αθηναίους.

    Δυστυχώς οι εσωτερικοί μετανάστες δεν γίνονται εύκολα μέτοικοι. Οι περισσότεροι γιατροί παραμένουν εύποροι ή πλούσιοι εσωτερικοί μετανάστες, όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

    http://ermippos.blogspot.gr/2010/05/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφώτιστε
      Για όποιον έχει ελάχιστη σχέση με τα οικονομικά της υγείας , ξέρει τι ακριβώς γίνεται.Ο Ωραίο το άρθρο του Ερμιππου που αναφέρεται σε ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα.
      Κουιζ: Σε ποιον ραδιοφωνικό σταθμό είχε την πιο σταθερή διαφημιστική δαπάνη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Φαρμάκου;

      Διαγραφή
    2. Υπάρχουν πολλά σχετικά άρθρα στον Ερμιππο λ.χ.

      ΤΡΊΤΗ, ΜΑΪ́ΟΥ 18, 2010
      -Που πήγαν τα λεφτά; Επεισόδιο 2ο.
      http://ermippos.blogspot.gr/2010/05/2.html

      ΤΕΤΆΡΤΗ, ΜΑΪ́ΟΥ 19, 2010
      -Που πήγαν τα λεφτά. Μέρος 3ο

      http://ermippos.blogspot.gr/2010/05/3.html

      ΤΕΤΆΡΤΗ, ΜΑΪ́ΟΥ 26, 2010
      -Που πήγαν τα λεφτά. Η χρυσή τριετία του πρέσβεως.
      http://ermippos.blogspot.gr/2010/05/blog-post_26.html

      ΥΓ για το Κουιζ: υποθέτω στο κόκκινο

      Διαγραφή
  2. Η απουσια φορεων οι οποιοι θα ειχαν συμφερον δηλαδη λογο απο τη διερευνυση οφειλεται στο γεγονος οτι η διαφθορα ειναι η μονη μεθοδος επικρατισης σε μια αγορα οπου τα υποκειμενα δεν ειναι αφελη.Οποιος θα επιχειρουσε να αποκαλυψει το σκανδαλο με σκοπο το ιδιο συμφερον δηλαδη το κερδος θα εβλαπτε το κερδος του την στιγμη που θα επρεπε να παρει τη θεση της Νοβαρτις σε ενα εξαρθρομενο μηχανισμο στην περιπτοση ας πουμε μιας ανταγωνιστριας εταιριας.Δεν φτιαχνεις απο τη μια στιγμη στην αλλη ενα δυκτιο 4000 γιατρων και 2 κομματων εξουσιας.
    Περα απο αυτα ετυχε να διαβαζω Ντεριντα και περι γραμματολογιας αυτες τις μερες.Κατα τον ρουσσω λοιπον ο καθολικος διαφθορεας ειναι η γλωσσα(ο Λογος) η οποια σε μια φιλελευθερη δημοκρατια θα προσθετα εγω συγκροτηται γυρω απο το ατομικο συμφερον και γινεται λογος περι πολιτικης οικονομιας.Ποιο ειναι λοιπον το αντιδοτο στη διαφθορα? Πολυ απλα η κριτικη της πολιτικης οικονομιας!Αμα περιμενουμε την αποκαλυψη των σκανδαλων απο θεσμους της κοινωνιας των πολιτων χαθηκαμε.

    True Infinity

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. True Infinity
    Συν Αθηνά και χείρα κίνει
    Καλή η κριτική της πολιτικής οικονομίας αλλά και καμία εισαγγελική έρευνα ή κανένας σύλλογος καταναλωτών δεν βλάπτει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ακολουθησουμε τον Μαρξικο μονισμο του Κεφαλαιου οτι και να κανει μια εταιρια δεν μπορει σε τελικη αναλυση να πουλισει το εμπορευμα της πανω απο την αξια του για να βγαλει κερδος.το κερδος δεν πηγαζει απο τη σφαιρα της κυκλοφοριας αλλα απο αυτη της παραγωγης.Με αυτη την εννοια δεν υπαρχει σκανδαλο που θηγει την υποσταση μας ως πολιτες ή καταναλωτες αλλα υπαρχει σκανδαλο αποσπασης υπεραξιας που μας θηγει ως εργατες.Μολις το συνειδητοποιησουμε αυτο καταλαβαινουμε οτι το δικαιο ειναι διχασμενο εσωτερικα.Αυτο ειναι που κανει τον Βενιζελο να μιλα για επιθεση στο κρατος δικαιου και στις θεμελιωδεις αρχες του πολιτευματος απο την κυβερνηση.Αν οι νομοι ειχαν προσαρμοστει στο αμερικανικο παραδειγμα τοτε ο χρηματισμος πολιτικων απο εταιριες θα ηταν μια χαρα.

      iggy pop-corruption!
      https://www.youtube.com/watch?v=PrcL5DE8QuQ

      True Infinity

      Διαγραφή
    2. αφηνω αυτο εδω για προβληματισμο γιατι μου δημιουργιται η εντυπωση οτι ολοκληρη η κοινωνια και δια μεσου της δικαιοσυνης κινητοποιηται για να εξισωσει ποσοστα κερδους και ειναι πιστευω φυσιολογικο η ολη αντιπαραθεση να διαπερνα τον κρατικο μηχανισμο:

      http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=29

      True Infinity

      Διαγραφή
    3. Για ακομα μεγαλυτερο προβληματισμο θα χρησημοποιησω και ενα φιλελευθερο επιχειρημα.Οι υπερτιμολογισεις φαρμακων αυξησαν τον δανεισμο ή ο δανεισμος αυξησε τις τιμες των φαρμακων?Απο τον μοντεσκιε και μετα ειναι γνωστο οτι ο πληθωρισμος ειναι αποτελεσμα της αυξημενης κοικλοφοριας χρηματος.Αυτο το λεω γιατι στη δημοσια σφαιρα κυκλοφορει το θετικιστικο επιχειρημα οτι οι δαπανες για φαρμακο ξεπερασαν κατα πολυ τον ευρωπαικο μεσο ορο και αρα ειναι προφανες οτι μιλαμε για σκανδαλο.

      True Infinity

      Διαγραφή