Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Τι να κάνουμε;

 






For my friend True Infinity


Μετά τις εκλογές κυκλοφορούν δυο διακομματικές σχολές ερμηνείας των αποτελεσμάτων.

Η σχολή της Κανονικότητας ( ΝΔ -ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ- Ελ Λύση- Ελ Πλεύση)

Η σχολή του Κοινωνικού Μαζοχισμού ( Συριζα-Μερα 25-Τζήμερος)

Οι οπαδοί της πρώτης σχολής (νικητές) θεωρούν πως αποκαθίσταται μια χαμένη ισορροπία , όπου έχουμε πλέον μια σωστή διαχειριστική κυβέρνηση, μια επερχόμενη αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και μια συνεπή αριστερά.

Οι οπαδοί της δεύτερης σχολής ( ηττημένοι) θεωρούν πως σημαντικές ομάδες του πληθυσμού παρασύρθηκαν από τα ΜΜΕ, φοβήθηκαν μια μεγάλη αλλαγή και τελικά στράφηκαν εναντίον των συμφερόντων τους.

Οι «κανονικοί»  δεν έχουν να πολυσκεφτούν αλλά να επαναλάβουν το εαυτό τους, ενώ οι «μαζοχιστές» αναγκαστικά έχουν ανάγκη περισυλλογής μετά τις δεύτερες εκλογές.

Οι δεξιόφωνοι «κανονικοί» της ΝΔ επέδειξαν τελικά ικανότητες νομοθετικής επάρκειας καθώς επέτυχαν την απαγόρευση του Κασιδιάρη προς όφελος άλλων εκφράσεων μιας συντηρητικής δυσαρέσκειας. Οι «κεντρώοι» έπαιξαν με το κλασσικό τρικ της ηλικιακής ανανέωσης και του διμέτωπου , ενώ οι «τελετουργικοί» κανονικοί του ΚΚΕ απλά επανέλαβαν το καλοδουλεμένο ρεπερτόριο της αριστερόφωνης νοικοκυροσύνης .

Οι πρώτες αναλύσεις από το χώρο της Λίστας Τσίπρα είναι απελπιστικά φτωχές : Ταυτολογίες από το συμβατικό ρεπερτόριο  ( η ΝΔ είναι «νεοφιλεύθερη» , τα ΜΜΕ «πετσομένα» κλπ) .

Το ζήτημα είναι αν οι διακομματικές αυτές τάσεις θα διατηρηθούν ως δυναμική μετά τις επόμενες εκλογές ή αποτελούν μια προσωρινή κατάσταση.

Κοιτώντας καλύτερα μπορούμε να δούμε μερικά μόνιμα χαρακτηριστικά:

·       Οι τρεις μεγάλοι «κανονικοί» έχουν μια παράδοση αλλαγής ηγεσίας , μάλιστα οι σημερινοί αρχηγοί τους εμφανίστηκαν με μειωμένες προσδοκίες επικοινωνιακής επάρκειας. Οι δισταγμοί αυτοί διαψεύστηκαν . Πρόκειται για κόμματα αποδεδειγμένης θεσμικής συνέχειας  .Αντίθετα ο μεγάλος «μαζοχιστής» Συριζα , μετά το 2008 βασίζεται στο γκελ του αρχηγού του. Χωρίς αυτόν δεν μπορεί να διατηρηθεί σε αξιοπρεπή εκλογικά ποσοστά.

 

·       Οι «κανονικοί» εμφάνισαν καινοτομίες , έκαστος, εντός του δικού τους πλαισίου αναφοράς: Οι δεξιόφωνοι , εκόντες άκοντες, εκμηδένισαν την ΧΑ, οι κεντρώοι με μεγάλη επιμέλεια απέφυγαν λατρευτικές αναφορές προς τον Αντρέα, η είσοδος ενός Παπανδρέου στην Ευρωβουλή πέρασε ως είδηση εφημερίας φαρμακείων,  οι αριστερόφωνοι του ΚΚΕ έπαιξαν με επιτυχία το χαρτί «Κουτσούμπας -Λούμπεν», ο Βελόπουλος ρισκάρισε διαγραφές βουλευτών μέρες πριν κλείσουν οι λίστες ενώ η Πλεύση παρουσίασε το απόλυτο υπερβατικό μεταμοντέρνο πολιτικό στίγμα.

 

 

·       Οι «μαζοχιστές» εμφανίστηκαν όπως το 19 ,ίδιοι και απαράλλαχτοι .Προσπάθησαν να επεκταθούν με μεταγραφές από τα υπολείμματα της κανονικής μεταγραφικής περιόδου: Ο Τσίπρας με μια κίνηση κατ’ ευθείαν από το Θου Βου παρουσίασε τον Αντώναρο ,ο φιλελεύθερος οικονομιστής Τζήμερος τα βρήκε με τους ιδεολόγους δεξιούς Κρανιδιώτη, Μπογδάνο, ενώ ο Βαρουφάκης απευθυνόμενος στο κοινό του Dragons Den έκανε ,  για πολλοστή φορά , τη γνωστή τετριμμένη εισαγωγή μια την δυνατότητα ενός κρατικού Bit Coin.

 

·       Οι «κανονικοί» έχουν διαρκή και ενεργή παρουσία σε άλλα επίπεδα της κοινωνίας πολιτών: Τοπική Αυτοδιοίκηση , Συνδικαλισμός όλων των τομέων και βαθμών . Μάλιστα , τα τελευταία χρόνια έχουν κατά καιρούς ενισχυμένη παρουσία. Αντίθετα οι «μαζοχιστές» έχουν λυμφατική οριακή παρουσία με μικρές εξαιρέσεις.

Θεσμική συνέχεια, καινοτομίες της συγκυρίας, αγκύρωση στην κοινωνία πολιτών, κατίσχυσαν έναντι της αδράνειας, της προσωποπαγούς σύμπτυξης και της οριακής παρουσίας στους ενδιάμεσους θεσμούς.

Αποτιμήσεις με βάση το ταξινομικό σχήμα , δεξιάς- αριστεράς, παραγνωρίζουν πως οι πολίτες δεν επιλέγουν απλά κατεύθυνση αλλά συγκρουσιακό πλαίσιο.  

Η ρευστοποίηση των ταυτοτήτων συνδυαζόμενη με την ιδιοσυγκρασιακή πολυσθένεια του ελληνικού σχηματισμού , δεν μπορεί να αναλυθεί με βάση το μονοδιάστατο και , εν πολλοίς, ξεπερασμένο γραμμικό σχήμα δεξιά αριστερά.

Φαίνεται που οι πολίτες επιλέγουν  να δημιουργήσουν, να κατασκευάσουν το πεδίο πολιτικής αντιμαχίας που αρμόζει στη συγκυρία περισσότερο.  Με αυτή την έννοια προτίμησαν το πλαίσιο με τους σταθερότερους παίκτες έτοιμους να συνυπάρξουν με αδρά πρόσημα  και απέρριψαν τους σχηματισμούς χαμηλού ιξώδους και κβαντικής συμπεριφοράς. Ακόμα θα μπορεί να σκεφτεί κανείς πως η Ελληνοτουρκική ένταση, επιβάλει όχι μια «εθνικιστική δεξιά» κατεύθυνση, αλλά ένα σταθερότερο και περισσότερο χαρτογραφημένο σκηνικό,  εσωτερικών διαφωνιών ,  για την αντιμετώπιση του.

Τα υπόλοιπα θα φανούν με την 25η Ιουνίου.

 

 

 

 

 

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα! θα ψηφίζω αντι-συστημικά και για έναν ακόμη λόγο πλέον, για να γίνονται συνέχεια εκλογές και να γράφεις. Επιτέλους! Τώρα επί του προκείμενου: "Αποτιμήσεις με βάση το ταξινομικό σχήμα , δεξιάς- αριστεράς, παραγνωρίζουν πως οι πολίτες δεν επιλέγουν απλά κατεύθυνση αλλά συγκρουσιακό πλαίσιο", αυτό μπορεί να σημαίνει και μία άλλη νοηματοδότηση σχηματισμών όπως η Νίκη. Επιλέγουμε συγκρουσιακά πλαίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Όλα εξαρτώνται από τον ορισμό του συστήματος. Και το ΚΚΕ αυτοκαθορίζεται ως αντι συστημικό, διακυρήσσει την απόρριψη της αστικής δημοκρατίας, αλλά χρηματοδοτείται κανονικά, έχει επαγγελματικά στελέχη, προφυλάσσει το κοινοβούλιο από το μπάχαλο, αναβάλλει την έξοδο από το Euro ενώ ταυτόχρονα παρέχει θαυμάσια σουβλάκια στα Φεστιβάλ ΚΝΕ όπου ακούμε Παπακωνσταντίνου με δωρεάν ντεκόρ κόκκινα σφυροδρέπανα. Η Νίκη μου φαίνεται ενδιαφέρον πείραμα, για να δούμε πως "γειώνονται" οι ιδέες του Γιανναρά, και να δοκιμαστούν έμπρακτα. Φοβάμαι ειλικρινά τις προκείμενες του εγχειρήματος : Η αστική μαζική είναι εξ' ορισμού διχοτομική, τεχνολογική άρα πρόσκαιρη. Τι θα κερδίσει η Ρωμιοσύνη , ή η περιοριστική εκδοχή της ως Νίκη, με την είσοδο στη βουλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιπαρήλθες την αρχή του σχολίου μου, που όμως είναι σοβαρή. Η Νίκη- εάν την αφήσουν- είναι ενδιαφέρον πείραμα, όντως. Η Ρωμιοσύνη ως πολιτισμική οντότητα, δεν κερδίζει τίποτε. Αν όμως αρθρωθεί πολιτικά, μάλλον κατά το μοντέλο των ταυτοτισμών που "τρέχουν" στην αναδυόμενη οικουμένη, κάτι γίνεται. Βέβαια, θέλει και τον κατάλληλο "Ερντογάν" και ένα λαό που να υπάρχει. Ίδωμεν! Πάντως, η μαζική επίθεση εναντίον της, κάτι καλό προοιωνίζεται γι' αυτήν. Κάτι βλέπουν τα κέντρα εξουσίας, κάτι αυτά ξέρουν...

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά Μανώλη, αναρωτιέμαι αν υπάρχει καταστατικά η έννοια της "πολιτιστικής Ρωμιοσύνης που αρθρώνεται πολιτικά" . Το ερώτημα μου μεγαλώνει με την αναφορά σου στον Ερντογάν. Μα ακριβώς ο Ερντογάν μπορεί να αρθρώσει πολιτικά κάτι που υπάρχει θεμελιακά ως συμπαγής πολιτιστική - ηθική- πολιτική οντότητα: το πολιτικό Ισλάμ. Είμαστε εμείς εκεί; ( Το "Εμείς" μου είναι πραγματικό- βιωματικό) Τα λέμε ελπίζω σύντομα.

      Διαγραφή
  3. Η κανονικότητα δεν ειναι παρα μια επιστροφη στο παρελθον που προσφερει σε ολους αδιακριτως η συγκυρια του οικονομικου κυκλου.Οπως λεει και ο Κευνς οι βραχυπροθεσμες προσδοκιες του κοσμου καθοριζονται απο τις μακροπροθεσμες των επενδυτων.Οι τελευταιες ειναι προιον οικονομεκτρικων προβλεψεων βαση του τι προηγηθηκε στο αμεσο παρελθον.Ειχαμε παρα τον πληθωρισμο σημαντικη αναπτυξη,εγιναν δημοσιες δαπανες μεσα σε 2 χρονια 57 δις,και ο πληθωρισμος εφαγε το χρεος προς ΑΕΠ.
    Ο Μαζοχισμος ειναι αυτο το ιδεολογικο φαινομενο στο οποιο ο ανθρωπος αντλει απολαυση ανεξαρτητα απο την πραγματικη του κατασταση,ο Κυριος απολαμβανει και ο σκλαβος απολαμβανει να υποφερει.Το εκτος ιδεολογιας δεν υπαρχει.Οταν επιταχυνεται η κεφαλαιοκρατικη συσσωρευση ολοι απολαμβανουν ακομα και αν το χρημα δεν μπαινει στη δικη τους τσεπη.Ο τζογος εχει φτασει τα 30 δις το χρονο σε τζιρο.Αν ρωτισεις ομως τον τζογαδορο γιατι συνεχιζει να παιζει,θα σου πει "παιζω για να χασω".Αν ηθελε να κερδισει θα εκανε καμια σοβαρη δουλεια.
    Αυτο που υποστιριζω ειναι οτι η οικονομικη συγκυρια διεγραψε καθε παρελθον της περασμενης δεκαετιας απο τη συνειδηση σε ολα τα κομματα.Απο οτι φαινεται εκτος απροοπτου ειδοποιησεων απο την κομισιον για πλεονασμα οι προσδοκιες θα παραμεινουν.Ο κυκλος ομως λεγεται κυκλος γιατι επανερχεται στην ιδια αφετηρια.

    True Infinity

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. True , δεν θα σου απαντήσω , αν δεν λάβω το αντίδωρο μου ( You Tube song) ....

      Διαγραφή
    2. https://www.youtube.com/watch?v=RunfFTrTq5k&ab_channel=CharlotteRose

      nin-mr self destruct μια και πιασαμε το μαζοχισμο! :P

      True Infinity

      Διαγραφή
    3. @True . ¨
      Έχω μεγάλη αμφιβολία αν σε καθεστώς καπιταλισμού υπάρχει κανονικότητα. Υπάρχει "κανονικότητα". Μου φαίνεται πως στις επερχόμενες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει ούτε η "κανονικότητα" του Κευνσιανού κύκλου.
      Ομοίως έχουμε μια θεωρία κοινωνικού "μαζοχισμού" ,που μάλλον είναι έκφραση της SM κατάστασης αυτών που την εκφράζουν."Αν ό άλλος απολαμβάνει τη σκληρότητα της κατάστασης του, τότε και εγώ ( ο παρατηρητής του) μπορώ να απολαύσω καλύτερα το σαδισμό μου".

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω καμία περιέργεια να δω τι μπορεί να κάνει η Νίκη η τι έχει να προσφέρει στο συγκρουσιακό επίπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννη, Δεν ξέρω αν είδες το editorial αυτό της νεοιδρυθείσας ελληνικης εκδοχής του περιόδικου Jacobin. Αναφέρονται δύο "κανονικοί", το ΚΚΕ και οι ΝΔ. Χαρακτηρίζονται από την "υλικότητα" κατά τον αρθρογράφο. Δεν συμφωνώ πλήρως με αυτό, αλλά μου φαίνεται πως υπάρχει συσχέτιση με αυτό που γράφεις. Σίγουρα οι "μαζόχιστες" ήταν περισσότερο κόμματα του ιδεατού. Καλή σου ημέρα!

    https://jacobin.gr/ekloges-pame-poythena-giakovinoi/?fbclid=IwAR3UZzJnkwuofuygh_ZiwW0FZbGgxdXCIIpdX3OvQWS-OZJcYOZLk48hFvM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου Dennis. Μια γρήγορη διαγώνια στο άρθρο ,μου δείχνει παράλληλες σκέψεις. Θα το δω καλύτερα και θα τα πούμε. Hypothesis

    ΑπάντησηΔιαγραφή