Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ποιά είναι η είδηση της Ογδόης Νοεμβρίου;






Η Ογδόη Νοεμβρίου 2016 θα μείνει ως ημέρα άγχους και ταλαιπωρίας για 1,2 δις ανθρώπους. Η κυβέρνηση με μια κίνηση που έμεινε κρυφή για πέντε μήνες και απαιτούσε συγχρονισμό εκατοντάδων εχέμυθων στελεχών προχώρησε σε μια απόσυρση. Ταυτόχρονα είχε έτοιμο ένα μηχανισμό αντικατάστασης που απαιτούσε μια πολύπλοκη διαδικασία.

Η Ινδική κυβέρνηση απέσυρε τα χαρτονομίσματα  των 1000 και 500 Rupees σε μια δραστική κίνηση να περιορίσει την μαύρη οικονομία.

Ο αιφνιδιασμός επέτυχε απόλυτα παρότι οι ουρές στις τράπεζες ήταν μεγάλες τις πρώτες ημέρες. Η κυβέρνηση Modi συνεχίζει μια εντυπωσιακή πορεία ανασυγκρότησης η οποία εμφανίζεται μέσω στιβαρών  ποσοστών ανάπτυξης και σταθερών ρυθμών μείωσης της φτώχειας.

Η Ογδόη Νοεμβρίου 2016 είναι η μέρα που ανακοινώνεται ότι CPEC ,o Οικονομικός Διάδρομος Κίνας Πακιστάν (China Pakistan Economic Corridor) εξασφάλισε χρηματοδότηση. Οι δύο χώρες συμφωνούν να δημιουργήσουν ένα οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει την Ανατολική Κίνα με το Βόρειο Πακιστάν σχηματίζοντας ένα εμπορικό διάδρομο σε σχήμα τόξου που προσπερνά από τον βορρά την Ινδία. Το πέρας του διαδρόμου είναι νέο λιμάνι Gwadar στο Δυτικό άκρο της ακτογραμμής του Βελουχιστάν. Η Κινέζικη σημαία ήδη κυματίζει στο λιμάνι του Qwadar. Το σχέδιο στην ανάπτυξη του θα δώσει άμεση πρόσβαση στην θάλασσα στην Ανατολική Κίνα  και θα μειώσει τους χρόνους μεταφορών κατά 45 ημέρες . Πρόκειται για τον εμπορικό διάδρομο με την μεγαλύτερη επίπτωση από οποιοδήποτε παρόμοιο Mega Project παγκοσμίως.   

Με  κάποιο τρόπο η είδηση από την Ινδία το Πακιστάν κα την Κίνα προηγούνται  ιστορικά  της είδησης για τις ΗΠΑ.

Μια μεγάλη Δημοκρατία με μια ισχυρή ανάπτυξη ανασυγκροτείται περιορίζοντας την σκιώδη οικονομία , δύο χώρες προχωρούν σε μια κίνηση μεγάλου βεληνεκούς ,ενώ οι ΗΠΑ ανακοινώνουν , προς το παρόν, μια στρατηγική εσωστρέφειας με αμφισβητούμενα εργαλεία.

Οι κινήσεις είναι αντίστροφες.

Η είδηση για την Ινδία δεν υπάρχει πουθενά παρότι αποτέλεσε οικονομικό γεγονός στην ευρύτερη περιοχή από τον Περσικό κόλπο ως την Ινδονησία Ταυτόχρονα αναμένεται να ακολουθήσει  μια περίοδος ταραχών και δυσφορίας στην Ινδία για όλο το διάστημα της σταδιακής απόσυρσης μέχρι την 1/1/2017. Ο CPEC ήταν πρώτη είδηση στο Πεκίνο και Ισλαμαμπάντ πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα  για τον Trump.

Η μεταφορά του κέντρου βάρους «ανατολικά» διαρρηγνύει την συνοχή στην αναπτυγμένη Δύση. Στον αναδυόμενο καταμερισμό εργασίας ολόκληρες περιοχές και πληθυσμοί απαξιώνονται την ώρα που άλλες περιοχές ισχυροποιούνται πολιτικά οικονομικά στρατιωτικά.

Το πιο έωλο πρόταγμα του Trump είναι η στρατιωτική αναδίπλωση και η απειλή να αποσύρουν την στρατιωτική κάλυψη από τους συμμάχους τους.

Η ανακοίνωση της νίκης του Trump επέφερε ένα μεγάλο εκνευρισμό στην περιοχή του Περσικού κόλπου. Τα Εμιράτα θα κληθούν να πληρώσουν για την ασφάλεια που παρέχουν οι ΗΠΑ. Με  πρωτοφανή οξύτητα οι ημιεπίσημοι Gulf News της ενάτης Νοεμβρίου  επιτίθενται στον Trump με γλώσσα που συναγωνίζεται την Iskra σε δηκτικές αναφορές.

Το ιστορικό αίνιγμα είναι αν οι δυσφορία προς την Παγκοσμιοποίηση που αναδύεται στην Δύση είναι ένας αρνητικός γογγυσμός ο οποίος  δεν σταματά την μετατόπιση του κέντρου βάρους ανατολικά ή αν περνάμε σε μια φάση όπου είναι δυνατόν η υφιστάμενη Παγκοσμιοποίηση να κλείσει τον ιστορικό της κύκλο.

11 σχόλια:

  1. Θεωρώ πως πρόκειται για την πρώτη περίπτωση= είναι γογγυσμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μανώλη
    Και στις δύο περιπτώσεις το καρυδότσουφλο μας θα ταραχτεί αρκετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δουλίτσες κάνουν φιλε μου οι άνθρωποι για να θρέψουν τους κατοίκους τους και να βγάλουν κέρδη. Η Ανατολή ξυπνάει από το λήθαργο και δείχνει τα δόντια της. Η ΔΥΣΗ υποχωρεί και ψάχνεται με κλόουν και τέρατα που της ζητούν να κλειδωθεί στο καβούκι της και να απολαύσει τη μοναξιά της. Το βέλος του χρόνου όμως δείχνει πάντοτε αύξηση της εντροπίας. Υπάρχουν γογγυσμοί αλλά στο τέλος θα παίξουν όλοι με απρόβλεπτες βέβαια συνέπειες. καραδοκεί ο υπερπληθυσμός η βόμβα στα θεμέλια του κόμσου. Πολύ καλή επιλογή πάντως το άρθρο. Να μαθαίνουμε και τίποτα καινούργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δυσανεξία στη Δυση μάλλον έρχεται αργά αφού ήδη ο κόσμος έχει αλλάξει αρκετά.Τα μεγέθη είναι αδυσωπητα.Για σκέψου 20% των Ινδων να συμμετάχουν πιο ενεργα στην παγκοσμιοποίση και η Ινδια αν συνεχισει στον ίδιο δρόμο , έχεισ 250 εκατομμυρια με απαιτήσεις , δυνατότητες όσο μια Ευρώπη Η καμπή είναι κρίσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως τώρα την παγκοσμιοποίηση κινούσε το έθνος που οικοδομήθηκε εμπεριέχοντάς την, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αναστατωμένο από το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε, γυρεύει σπασμωδικά να ξανακλείσει το κουτί και να κλειστεί στο καβούκι του. Από κοντά και μεγάλες ομάδες ηγετών και πολιτών του Παλαιού Κόσμου: κρυμμένοι πίσω από το μπόι του Τραμπ ετοιμάζονται, θαρρείς, να ξαναζήσουν τα περασμένα τους εθνικά μεγαλεία.
    Όπως όμως με τον καπιταλισμό, έτσι και με την παγκοσμιοποίηση: όποιος έρχεται τελευταίος στο τρένο κερδίζει. Η Κίνα από το εθνικό βάθος μερικών χιλιάδων χρόνων ετοιμάζεται να πάρει τα σκήπτρα της παγκοσμιοποίησης, με τον δικό της τρόπο. Προς το παρόν βλέπουμε μια σειρά από ακατανόητα ιδεογράμματα, που οι σοφοί, όπως στο Συμπόσιο του Βαλτάσαρ δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν. Οι Δανιήλ που ξέρουν να διαβάσουν μερικά από αυτά τα δυσνόητα «θεκέλ» παίρνουν τη θέση τους στην επόμενη κούρσα ξεκινώντας από πλεονεκτική θέση.
    Θα μπορούσε όμως να συμβεί και αλλιώς, εάν η πονηρία της Ιστορίας είναι πιο πονηρή από όσους πονηρεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θοδωρή
      Σε καλοσορίζω στο blog
      Πραγματικά δεν έχω να προσθέσω τίποτα στο σχόλιο σου
      Ο φόβος μου ειναι μήπως το καραβάκι Ελλάς δεν βρει τον προσανατολισμο του στην επερχόμενη θύελλα
      Χαιρετώ

      Διαγραφή
  6. Ο διαδρομος αυτος, αλλα και οι επομενοι, ειναι αναμενομενοι.


    Επαναληψις

    «H ισπανικη αποικιοκρατια, η βρεττανικη, η γαλλικη,….ηταν πολυ βιαιες στους αυτοχθονες. Και ας μην ξεχναμε τους 2 μεγαλους Πολεμους του 20ου αιωνα που ηταν ευρωπαικοι κατα βαση με νεκρους σχεδον 19 και 62 εκατομ. αντιστοιχως.

    Τωρα, οι πρωην αποικιες (πολλες απο αυτες με πολιτες μωαμεθανους), υπο την μορφη των των G20 -2050 δηλ. BRICS+M +Indonesia+ Nigeria+Turkey+Pakistan+Iran+…. καλυτερα ….. θα αναγκασουν τα δυτικα κρατη σε 20 εως 35 ετη, να μειωσουν το επιπεδο διαβιωσης των πολιτων τους, το οποιο σε σημαντικο βαθμο οφειλοταν στην υπερεκμεταλλευση των πλουτοπαραγωγικων πηγων και των "απολιτιστων» ιθαγενων".

    ΥΓ Economics in 2050 (τρις δολ. (τιμες 2006)
    1 China 70,71
    2 United States 38,514
    3 India 37,668
    4 Brazil 11,366
    5 Mexico 9,34
    6 Russia 8,58
    7 Indonesia 7,01
    8 Japan 6,677
    9 United Kingdom 5,133
    10 Germany 5,024
    11 Nigeria 4,64
    12 France 4,592
    13 South Korea 4,083
    14 Turkey 3,943
    15 Vietnam 3,607
    16 Canada 3,149
    17 Pakistan 3,07
    18 Philippines 3,01
    19 Italy 2,95
    20 Iran 2,663
    21 Egypt 2,602
    22 Bangladesh 1,466

    Περισσοτερες προβλεψεις για το 2025 κια 2050 στο
    http://www.theguardian.com/news/datablog/2011/jan/07/gdp-projections-china-us-uk-brazil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. Στις υπηρεσιες

    1.1. Ειναι η εκδικηση του Ινδου κομπαρσου στην ταινια "το παρτυ" του Μπλεηκ Εντουαρντς (1968).

    "...Ο Sellers υποδύεται τον Ινδό κομπάρσο, που καταστρέφει κυριολεκτικά μια ολόκληρη ταινία! Στην συνέχεια, ο παραγωγός αντί να γράψει το όνομα του στην λίστα με τους ανεπιθύμητους ηθοποιούς, το γράφει στην αντίστοιχη με τους καλεσμένους, ενός πάρτι που έμελε να αφήσει εποχή! Ο Μπακσί(Σέλερς), πάει στο πάρτι και δεν αφήνει τίποτα όρθιο! Από τα πόμολα στις πόρτες, τις περούκες, τα παπούτσια, μέχρι τις τουαλέτες, το μπαρ και ολόκληρο το σπίτι! ..."

    1.2. Ουτως ή αλλως ινδοι, πακιστανοι, κινεζοι, και λοιποι ασιατες επιστημονες υψηλης σταθμης με το εκτεταμενο outsourcing, αφενος επεστρεψαν στις χωρες τους και εγιναν πολυ ευποροι ως πλουσιοι και αφετερου διεφυγαν οριστικα απο τις δυτικες χωρες, οπου τα φανερα η υπογεια ( λογω πολιτικης ορθοτητας) ρατσιστικα σχολια των ντοπιων επιστημονων εδιναν και επαιρναν.


    1.3. Η δραστηριοτητα στις κατασκευες στις χωρες του Κολπου και η απασχοληση στην ποντοπορα ναυτιλια (φυσικα και την ελληνικων συμφεροντων)

    2. Στην βιομηχανια τι να γραψω . Μονον η Ινδια εχει μεσαια ταξη 250 εκατ. και αλλο τοσο η Κινα.
    Στο ΥΓ μερικα στοιχεια προ 10ετιας για την Ινδια.


    ΥΓ "....Σε σχέση με το σύνολο όλων των εξαγωγών, οι εξαγωγές της υψηλής τεχνολογίας, καταλαμβά-
    νουν μερίδιο της τάξης του 12%. Οι λόγοι που οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση του
    κλάδου υψηλής τεχνολογίας στην Ινδία εστιάζονται στα εξής:
    • Στη διαμόρφωση ενός πρόσφορου περιβάλλοντος με ευνοϊκές νομοθετικές ρυθ-
    μίσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές αποσκοπώντας στην προσέλκυ-
    ση επενδύσεων.
    • Στη δημιουργία έργων υποδομής, όπως μεγάλων τεχνολογικών πάρκων στα
    οποία παρέχονται οι αναγκαίες υποστηρικτικές υπηρεσίες.
    Στη μεγάλη προσφορά εξειδικευμένων επαγγελματιών με υψηλό επίπεδο παι-
    δείας και εκπαίδευσης σε θέματα τεχνολογίας. Περίπου 100.000 άτομα αποφοι-
    τούν ετησίως από τις ανώτατες τεχνολογικές σχολές της Ινδίας.
    • Στο χαμηλό συγκριτικά εργατικό κόστος, που ανέρχεται μόλις στο 1/10 του αντί-
    στοιχου εργατικού κόστους των ΗΠΑ.
    • Στο μεγάλο αριθμό Ινδών της διασποράς που ανέρχονται στα 20 εκατ. (2,5 εκατ.
    στην Βόρεια Αμερική) και πολλοί κατέχουν διοικητικές θέσεις επηρεάζοντας τις
    επενδυτικές αποφάσεις.
    • Στην παροχή κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών για νέες εταιρίες στο χώρο
    της υψηλής τεχνολογίας και, τέλος,
    • Στον ικανό αριθμό ατόμων που ομιλούν άπταιστα την αγγλική.
    Πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες προτίμησαν τις περιοχές της Ινδίας για
    τους ανωτέρω λόγους και μετέφεραν τμήματα των δραστηριοτήτων τους, όπως
    back office, μεγάλης κλίμακας τηλεφωνικά κέντρα, ανάλυση και διάδοση δεδομέ-
    νων και άλλες δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών των εταιριών συγκαταλέγονται οι
    IBM, Microsoft, General Electric, Nortel και άλλες.
    πηγη Οικονομικο Δελιο ALFA BANK 90/2004.
    https://www.alpha.gr/files/infoanalyses/oikon_deltio_90.pdf



    Ας σημειωσουμε τις Ξεχωριστές επενδύσεις στην Ινδία από Chipita και Μύλους Λούλη
    http://www.kathimerini.gr/844617/article/oikonomia/epixeirhseis/3exwristes-ependyseis--sthn-india-apo-chipita-kai-myloys-loylh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΦ
      Ευχαριστώ για τα επιβαιωτικα στοιχεία
      Η αλληγορία με το Party ειναι μοναδική απο αυτές που μόνο ο Φιλέλλην μπορει να δει με το υψηλό διαγώνιο στυλ του

      Διαγραφή
  8. ΟΡΓΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΔΥΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

    Η νέα επικερδής δουλειά στην Ινδία: Να περιμένεις στην ουρά

    Κύμα διαδηλώσεων σε όλη την Ινδία και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση Μόντι να αποσύρει απροειδοποίητα από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπίων.

    ΕΘΝΟΣ On Line 8:29, , ενημερώθηκε 8:39

    Ο Μόντι δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως είναι ένα μέτρο κατά της διαφθοράς ωστόσο το γεγονός προκάλεσε χάος και συνωστισμούς στις τράπεζες, με την αντιπολίτευση να καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω το μέτρο και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες.
    Δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα αυτά αποτελούσαν το 86% των νομισμάτων της αχανούς χώρας, η αναμονή στην ουρά στα ανταλλακτήρια και τις τράπεζες της Ινδίας έχει αναδεχθεί σε εθνικό σπορ ή, για πολλούς, κομμάτι της δουλειάς τους.

    Με την απόφαση αυτή να έχει εκτοξεύσει την αναμονή στις ουρές, υπάρχουν πολλοί που πληρώνονται για να στέκονται στη σειρά. Κάποιοι στέλνουν τους υπαλλήλους τους να τους κρατούν θέση, ενώ άλλοι προσλαμβάνουν ανθρώπους ανά μέρα ή ώρα προκειμένου να τους κάνουν τη δουλειά. Η αμοιβή κυμαίνεται στις 90-150 ρουπίες (περίπου 2 ευρώ) την ώρα. Ο προσληφθείς περιμένει μέχρι να φτάσει σχεδόν στην κορυφή της ουράς και τότε τηλεφωνεί στον ανώτερό του, ο οποίος πραγματοποιεί τη συναλλαγή.

    http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/h_nea_epikerdis_douleia_stin_india_na_perimeneis_stin_oura-64712102/
    Με πληροφορίες από: BBC, Guardian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΕΡΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΖΕΙΝ ΟΣΤΙΝ
    Οι Βρετανοί τρέχουν να προμηθευτούν πεντόλιρα - Γιατί μπορεί να αξίζουν μέχρι και 50.000 λίρες;
    Οι Βρετανοί σπεύδουν να διπλοτσεκάρουν τα πορτοφόλια τους προς αναζήτηση ενός εκ των τεσσάρων χαρτονομισμάτων των 5 λιρών που φέρυν ένα μικρό χαρακτικό της Τζέιν Όστιν.

    Ο καλλιτέχνης και μικροχαράκτης Γκράχαμ Σορτ έφτιαξε μια μικρογραφία της συγγραφέως του 18ου αιώνα στο νέο πολυμερές τραπεζογραμμάτιο που τέθηκε σε κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο.

    Επίσης, χάραξε αποσπάσματα των μυθιστορημάτων της Όστιν επάνω στα τραπεζογραμμάτια – με αποτέλεσμα η αξία τους να φτάνει μέχρι και τις 50.000 λίρες.

    Τα χαρακτικά, βρίσκονται δίπλα στο ολόγραμμα του Μπιγκ Μπεν, είναι αόρατα με γυμνό μάτι και μπορεί να τα δει κανείς μόνο σε συγκεκριμένο φωτισμό.

    Ο κος. Σορτ πέρασε δύο εβδομάδες εργαζόμενος σε κάθε χαρτονόμισμα και στη συνέχεια τα έβαλε στην κυκλοφορία. Είπε πως εργαζόταν μόνο μεταξύ 12 τη νύχτα και 5 το πρωί, προκειμένου να μειώσει τον κυκλοφοριακό θόρυβο και ακουμπούσε το δεξί του χέρι πάνω σε μία καρέκλα για να περιορίσει την περιττή κίνηση του σώματος.

    Ο 70χρονος, που είναι διάσημος για την χάραξη του Λόρδου Prayer στο κεφάλι μίας καρφίτσας, δήλωσε στην Telegraph: «Ψάχνω πάντα να κάνω κάτι διαφορετικό. Όταν είδα το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 λιρών, σκέφτηκα ‘δεν θα ήταν καλό να χαράξω κάτι πάνω σε αυτό;’ Στην αρχή δεν ήξερα τι, αλλά στη συνέχεια έμαθα πως το επόμενο έτος θα ήταν η 200η επέτειος από το θάνατο της Τζέιν Όστιν και πως η εικόνα της θα είναι στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 λιρών, που θα κυκλοφορήσει του χρόνου, έτσι σκέφτηκα ότι ήταν μια πολύ καλή ιδέα».

    Το προηγούμενο έργο του, μία εικόνα του κεφαλιού της Βασίλισσας πάνω σε έναν κόκκο χρυσού στο μέγεθος της κεφαλής μιας βελόνας, πρόσφατα πουλήθηκε για 100.000 λίρες.

    Αλλά το τελευταίο έργο του θα μπορούσε να τον βάλει σε μπελάδες με το νόμο, καθώς θεωρείται τεχνικά αδίκημα η παραμόρφωση ενός τραπεζογραμματίου.

    http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/oi_bretanoi_trexoun_na_promitheutoun_pentolira_giati_mporei_na_aksizoun_mexri_kai_50_000_lires-64741083/

    ΑπάντησηΔιαγραφή