Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Η πολτοποίηση ως απειλή


Οι φετινές εκλογές με την τριπλή τους φύση ( δημοτικές, περιφερειακές,ευρω-εκλογές) έχουν αποκαλύψει νέες κοινωνικές αρθρώσεις. Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν αφορούν την εκλογική πλοκή, όπως αυτή αναδύεται σε δύο περιοχές της Β’ Πειραιώς, την Νίκαια και τον Κορυδαλλό, ωστόσο από ότι φαίνεται παρόμοια φαινόμενα κυριαρχούν σε όλη την επικράτεια.

Στους δήμους αυτούς εμφανίζονται δύο ειδών δημοτικές υποψηφιότητες : οι απόλυτα πολυσυλλεκτικές πολυκομματικές και οι στενά κομματικές. Οι πολυκομματικές εμφανίζουν ένα μοναδικό σύμπτωμα: εμπεριέχουν κομματικά στελέχη από ΝΔ,Συριζα,Κιναλ,Ποτάμι, Ανελ. Μόνο οι ΚΚΕ, Λαε, Ανταρσύα σηματοδοτούν εκλογική ταυτότητα με τα ιδιαίτερα πολιτικά της συγκυρίας. Σχηματικά δημιουργείται ένας ευρύς δημοτικός χώρος με χαρακτηριστικά συναίνεσης η οποίος «απειλείται» μόνο από τα αριστερά.

Οι πολυσυλλεκτικοί συνδυασμοί, ανεξάρτητα από την πολιτική εκκίνηση του υποψηφίου Δημάρχου ή την γενική αίσθηση, εμφανίζουν ένα πρωτοφανές μείγμα κομματικών προελεύσεων με χαρακτηριστικά «πολτοποίησης» και σχεδόν τραγελαφικά αποτελέσματα : Ο Κ.Μητσοτάκης εμφανίζεται στον Κορυδαλλό συνοδευόμενος από αντιδημάρχους στελέχη της παράταξης Κασιμάτη  η οποία στηρίζεται από τον Συριζα.

Οι κομματικές οργανώσεις των ΝΔ,Συριζα, Κιναλ έχουν ουσιαστικά κατακερματιστεί σε αλληλοσυγκρουόμενες παρατάξεις. Έτσι δημιουργούνται ισχυρές διακομματικές συζεύξεις εναντίον ισόμορφων σχηματισμών. Οι πρακτικές συνέπειες είναι αδρές. Τα πιο δραστήρια κομματικά στελέχη έχουν ενεργοποιηθεί για την σταυροδοσία των δημοτικών παρατάξεων ενώ οι δραστηριότητες για τις περιφερειακές ή ευρωεκλογές είναι σχετικά υποτονικές.

Καθώς μια εκλογική εκστρατεία είναι μια άσκηση συλλογικής εμπέδωσης, γίνεται φανερό πως οι δημοτικές σχέσεις και συναρθρώσεις γίνονται συγκυριακά ισχυρότερες από τις κομματικές. Ταυτόχρονα η διανομή προσυμπληρωμένων   ψηφοδελτίων με στόχο την κατάληψη θέσεων δημοτικών συμβούλων , δημιουργεί μια αίσθηση εσωκομματικών πολέμων χωρίς αρχές «όλοι εναντίον όλων». Παρότι την θεατρική αποτύπωση ενός υποτιθέμενου «Αριστερού Συριζα» ,η ομογενοποίηση των στελεχών του εντός των διάσπαρτων διακομματικών παρατάξεων με τα αντίστοιχα στελέχη της ΝΔ  και ΚΙναλ, αποκαλύπτει την οργανική κοινωνιολογική αφομοίωση του χώρου με τις δυνάμεις της «χρεωκοπίας».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση καταγράφηκε μια ιδιόμορφη κατάσταση: πολίτες με προέλευση την πάλαι ποτέ «ανανεωτική αριστερά» ή ενός ευρύτερου «left liberal» φιλοευρωπαϊκού χώρου υποστηρίζουν δημόσια ή συμμετέχουν στα δημοτικά ψηφοδέλτια των ΚΚΕ,Λαε, Ανταρσυα , όχι ως ένδειξη πολιτικής συμφωνίας αλλά ως αντίδραση στην έκπτωση των δημοτικών διαφορών και την δημιουργία πολτοποιημένων συνδυασμών διακομματικής συναίνεσης. Η άνευ αρχών ρευστοποίηση δεν δημιούργησε μια τάση δημιουργικής συναίνεσης αλλά μια χαοτική αποδιοργάνωση που τελικά ευνοεί το «No Politica» ακροδεξιό ρεύμα.

Ο J Derrida στα κείμενα του για τον Carl Schmitt , προσπαθεί να δει το ίδιο ζήτημα μέσω της διαπραγμάτευσης  δύο ακραίων  υποθέσεων : ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας πολιτικής όπου απουσιάζουν καθολικά  οι «φίλοι» ή οι «αντίπαλοι» . Το συμπέρασμα του συλλογισμού του είναι σαφές : το πολιτικό ως αυτόνομο πεδίο δεν απειλείται από την απουσία «φίλων» αλλά από την απουσία «πολέμιων» .Χαρακτηριστικά αναφέρει : « Η απώλεια αντιπάλων δεν οδηγεί σε μια συνθήκη προόδου συμφιλίωσης, ούτε οδηγεί σε μια περίοδο ειρήνης και αδελφότητας. Αντίθετα θα είναι πολύ χειρότερα : θα αποκαλύψει μια αφόρητη βία, μια εποχή αμέτρητης κακότητας με καινοφανείς μορφές βίας.»  (The politics of friendship σελ 83).

Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής δεν πυροδότησε ένα μεγαλύτερο αριθμό διακριτών παρατάξεων , αλλά ένα πολλαπλασιασμό των πιο χαλαρών εκλογικών συσσωματώσεων με άγνωστες εσωτερικές προθέσεις ,με έκπτωση της πολιτικής. Ταυτόχρονα απορρόφησε όλα τους διαθέσιμους πολίτες στην δημοτική διαδικασία, αφήνοντας  τα επίδικα για την περιφέρεια και την Ευρώπη χωρίς τοπική διαπραγμάτευση και ακτιβισμό.

Αν τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν συνυφασμένα άμεσα με τις τοπικές δραστηριότητες τότε οι Ευρωεκλογές και οι Περιφερειακές επιφυλάσσουν ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. Μέχρι τότε, ψηφίζουμε Περσίδη, Κατηφέ, Παπουτσιδάκη, Παπαδόπουλο, Θωίδου για την διάσωση της πολιτικής.





11 σχόλια:

  1. Μετά τα πρώτα φοιτητικά χρόνια της αθωότητας και όταν άρχισα να ασκώ το επάγγελμα διαπίστωσα ότι πολλοί πασόκοι και "αριστεροί" 70-ρηδες σήμερα συνάδελφοι μου είχαν σπίτια στον λόφο του Στρέφη και σε ρετιρέ των Εξαρχείων. Στη συνεχεία έμαθα να ζω με τα μπλε, παρισινά και κόκκινα ρετιρέ.


    Το βασικό(ρητορικό) ερώτημα μου είναι γιατί και πως γίνεται κάποιος αριστερός. Και ένα δεύτερο : έστω ότι έγινε, είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει ή θα συνεχίζει να υποκρίνεται ότι είναι.

    Το 1970-1971 οι Φοιτητές ήταν 85.000 περίπου. Αν αφαιρέσουμε κάποιους με συγγενείς αριστερους φυλακισμενους ή νεκρούς(τραύμα), οι υπόλοιποι ειδικά οι απόφοιτοι από ΑΕΙ της Αθήνας ήταν σε ποσοστό 70% από την επαρχία. Άγνωστοι η το πολύ σε ένα γκέτο γνωστών από τον νομό τους, μπόρεσαν να στεγάσουν τα μίζερα όνειρα τους σε κάποια παράταξη ( ΠΑΣΠ, ΠΣΚ , ΑΑΣΠΕ, ΠΠΣΠ,..). Ο ΔΑ ήταν για τους Αθηναίους και τους φωτισμένους επαρχιώτες.

    Λόγω των συνθηκών ζωής, των στερήσεων , της εξαναγκαστικης παιδικής εργασίας στην ύπαιθρο, οι αντιστάσεις τους στον καταναλωτικό τρόπο ζωής όταν εισήλθαν στην αγορά εργασίας ήταν αρκετά μικρότερες των Αθηναίων, οπότε η ίδια η ζωή τους εξέτρεψε από το να είναι προοδευτικοί, να έχουν ανθρωπισμό, κουλτούρα, αναζητήσεις,....

    Η εκδίκηση των δυτικών προαστίων.

    Ήδη το 1985 οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων στο Πέραμα, μετακόμιζαν άλλου και τα νοίκιαζαν σε εσωτερικούς μετανάστες.

    Λίγο πριν το 1989 πέρασα από τον Κορυδαλλό. Τουλάχιστον στους κεντρικούς δρόμους δεν ξεχώριζε από τον Χολαργό.

    Οι αποδοχές της ελίτ της εργασίας πάντοτε ξεπερνούσαν κατά πολύ του Ιδιωτικού Τομέα, ακόμη και των μεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων, ήταν μόνιμες και αυξανόμενες (ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, ...).
    Αυτά τα μάθαμε πολύ αργά μόλις άρχιζε η κρίση το 2009-2011.

    Μετά το 1989, αρκετοί αριστεροί επαγγελματίες ευνοήθηκαν επί Σημίτη. Τώρα οι δεξιοί συμμαθητές τους έχουν BMW, Mercedes, …, ενώ αυτοί Alfaromeo (μερικοί σε profundo rosso), Lancia,….

    Επομένως από το 2000 ανέβηκαν και στην ανώτερη μεσαία τάξη , ομογενοποιήθηκαν το βιοτικό τους επίπεδο, οι σκέψεις τους, κ.λπ.

    Οπότε δεξιοί, πασόκοι και "αριστεροί" μπορούν άνετα να επιστρέφουν στα 1000 χωριά της χώρας με ακριβό αυτοκίνητο και γυναικά βαμμένη ξανθιά αποσπώντας τον θαυμασμό των συγχωριανών τους :
    "πετ'χε ου Μητσους"!

    Με τα παραπάνω ερμηνεύεται ικανοποιητικά η πρόταση σου:
    "Οι πολυσυλλεκτικοί συνδυασμοί, ανεξάρτητα από την πολιτική εκκίνηση του υποψηφίου Δημάρχου ή την γενική αίσθηση, εμφανίζουν ένα πρωτοφανές μείγμα κομματικών προελεύσεων με χαρακτηριστικά «πολτοποίησης» και σχεδόν τραγελαφικά αποτελέσματα"

    Επίσης είναι ευνόητο προοδευτικοί πολίτες με ΑΡΧΕΣ κάνουν αυτό που περιγράφεις :

    "... με προέλευση την ... «ανανεωτική αριστερά» ή ενός ευρύτερου «left liberal» φιλοευρωπαϊκού χώρου υποστηρίζουν δημόσια ή συμμετέχουν στα δημοτικά ψηφοδέλτια των ΚΚΕ,Λαε, Ανταρσυα , όχι ως ένδειξη πολιτικής συμφωνίας αλλά ως αντίδραση στην έκπτωση των δημοτικών διαφορών και την δημιουργία πολτοποιημένων συνδυασμών διακομματικής συναίνεσης..."

    Το ερώτημα για τους προοδευτικούς πολίτες με ΑΡΧΕΣ είναι τι να (θα) ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφωτιστε

      Η κοινωνική περιγραφή σου για Κορυδαλλό είναι ακριβέστατη, ως αν να ζεις εκεί πολλά χρόνια

      Το ερώτημα σου για το τι ψηφίζουν απαντάται με τις πολλαπλές επιλογές

      Αυτό που βλέπω δίπλα μου είναι χαρακτηριστικό : πολλές αναπάντεχες επιλογές

      Η προσωπική θέση είναι ΟΧΙ σε Συριζα ΟΧΙ σε ΝΔ

      Επομένως

      Κκε σε Νίκαια, Λαε σε Κορυδαλλό, Περιφέρεια ΚΚΕ, Ευροβουλή Ποτάμι

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι πολύς κόσμος πήγε να ψηφίσει, περιμένοντας 1,5 ώρα (στο εκλογικό τμήμα μου στην Λιοσίων 13.00 έως 14.30) καταψηφίζοντας τους δυο μονομάχους και ενισχύοντας μικρότερα κόμματα.


      Το ερώτημα για τους προοδευτικούς πολίτες με ΑΡΧΕΣ παραμένει αναπάντητο. Τι να (θα) ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ;

      Ίδωμεν.

      Διαγραφή
    3. Αιφνιδιαστηκα. Νομίζω ότι πολύς κόσμος πήγε να ψηφίσει για να αντικαταστησει τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων με την Ελληνική Λύση-Κ.Βελοπουλος (ειδικά στην Β. Ελλάδα) . Μερικοί από την ΧΑ και τους ΑΝΕΛ μετακινηθηκαν στην ΝΔ και στον Κ. Βελοπουλο, ενώ το Ποτάμι ...ξεράθηκε και το νερό του το πήρε η ΜεΡΑ 25 που οριακά μάλλον δεν εκλέγει ευρωβουλευτη , βάζοντας στοίχημα για το πλαγιοκόπημα του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλων αριστεριστικων ομάδων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.


      7 κόμματα συγκεντρωνουν περίπου 82% και θα αντιπροσωπευθουν στην επόμενη Βουλή.

      Διαγραφή
  2. Σε περιοδο υφεσης αντι το κρατος να στηριζεται στον ιδιωτη, ο ιδιωτης στηριζεται στο κρατος.Αυτη η πολτοποιηση τουλαχιστο στη δικη μου περιοχη διχνει οτι το συνθημα ειναι "το πελατιακο κρατος μας χρεοκοπησε-Ζητω το πελατιακο κρατος" με κατασπαταλιση δημοσιου χρηματος τελευταια στιγμη ,για εργα που κανενας δε χρειαζεται(ξυλωνουν πχ τα πλακακια απο τα πεζοδρομια και βαζουν αλλα) ,για να ικανοποιηθουν ψηφοφοροι και υποψηφιοι επιχειρηματιες.Γενικα το πραγματικο εχει θεματα λογικοτητας.Μια πιο ορθολογικη λυση θα ηταν αντι να προσπαθει ο υποψηφιος δημοτικος συμβουλος να επιβιωσει με το να εκλεγει και να μπει σε μια επιτροπη και να κανει απ'ευθειας αναθεσεις ,να βαλουμε ενα σοσιαλιστικο στουκαλι στη μεση της πλατειας με φασολαδα για ολους!

    true infinity

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. True

      Ακριβώς, αδιαφανείς ιδιότελειες καλύπτονται πίσω από την απλή αναλογική και τροφοδοτούν ένα υπερπολλαπλάσιο αριθμό υποψηφιοτήτων

      Διαγραφή
  3. Με λογική και ευαισθησία ψηφίζω ΠΟΤΑΜΙ!! Τελεία,παράγραφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού υπαρχουν ποσοστωσεις στον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο (για τις γυναίκες που ειναι το 50+% ) , κ.λπ. , ενώ επειδή εκτιμώ ότι οι γεννηθέντες ψηφοφόροι στην Αττική είναι λιγότεροι από 30%, πρέπει να υπάρχει ποσόστωση τουλάχιστον στους μεγάλους Δήμους και για το αριθμό των υποψηφίων που γεννήθηκαν στον Δήμο.


    Πρόταση τροποποίησης του Άρθρου 11 : Ειδικά σε δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 ή εγγεγραμμενους ψηφοφόρους πάνω από 35.000, ο αριθμός των υποψηφίων που γεννήθηκαν στον Δήμο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/4
    α. του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου
    β. του αριθμού των συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας εξαιρούμενων των μονομελών οργάνων.
    Ειδικά για τους Δήμους της περιφέρειας Αττικής, ο αριθμός των υποψηφίων που γεννήθηκαν σε Δήμο της περιφέρειας Αττικής, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/4 .


    ΥΓ Άρθρο 11 – Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις εκλογές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης

    1. Η περ. α της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής : «3.α. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

    2. Η περ. β της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής «3.β. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του αριθμού των συμβούλων εξαιρούμενων των μονομελών οργάνων.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τι γίνεται μετά ;

    Πολλοί έμπειροι πολίτες, παραμένουν σκεπτικοί στην συμμετοχή σε μια ευρύτερη παράταξη η οποία θα πρέπει να ανταποκρινεται και στο κόμμα του Συριζα» .

    Και η ιστορία έχει δείξει ότι υπαρχουν σοβαροί λόγοι μη συμμετοχής.

    Το 2009 είχα γράψει για τον ΣΥΝ καταλήγοντας ως εξής :

    » Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η ανανεωτική αριστερά όπως δομήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να διώξει τις «συνιστώσες» , αν αυτές συνεχίζουν να συνομωτούν και να υποστηρίζουν ψυχαναγκαστικά το αλάθητό τους για ‘’επανάσταση’’, να διεξάγει μακρόχρονο συνέδριο επανίδρυσης με συγκεκριμένες θέσεις και προοπτική σε εντελώς διαφορετικές βάσεις, καλώντας όλους τους σκεπτόμενους προοδευτικούς και ανένταχτους αριστερούς πολίτες , οι οποίοι εξάλλου αποτελούν μαζί με τις 16000 χιλιάδες μέλη του, και την αιτία ύπαρξης του ΣΥΝ (είναι οι ψηφοφόροι του) να συμμετέχουν ενεργά για διαρκή και ανοικτή ανανέωση προσώπων και ιδεών, αλλάζοντας το οργανωτικό μοντέλο με τα ’’κουτάκια’’ των ‘’συνιστωσών’’ και του ΣΥΝ, και πείθοντας όλο και περισσότερους, ότι στον νέο αναγεννημένο ΣΥΝ θα βρουν στήριξη στα προβλήματά τους, εφόσον -βεβαίως- η ηγετική του ομάδα πιστεύει ότι ο ΣΥΝ δεν είναι αυτοσκοπός για την διαιώνιση της ‘’συλλογικότητας’’ των επαγγελματιών πολιτικών της αριστεράς»

    Αν από το παραπάνω απόσπασμα αλλάξουμε την λέξη ΣΥΝ με ΣΥΡΙΖΑ, αν λάβουμε υπόψη την αποχώρηση των Λαφαζανικων και την πλήρη εκλογική καταβαραθρωση της ΛΑΕ (2015-2019), καθώς και την επιστροφή ηγετικών μελών της ΔΗΜΑΡ, η εικόνα είναι παρόμοια.

    Τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι :

    α. η απορρόφηση της κεντρικής διεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από το κράτος (βλ. ΥΓ).

    β. Ως προς την εκλογική βάση (τους ψηφοφόρους) του κόμματος τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (28.000) αντιπροσώπευαν το 2015, αλλα και σημερα μηδαμινά ποσοστά, αντίστοιχα, μόλις το 1,5% περίπου .

    ΥΓ
    […]
    2.Η απορρόφηση της κεντρικής διεύθυνσης του κόμματος από το κράτος
    Το καταστατικό του κόμματος, στο άρθρο 27, που υποτίθεται ότι ρυθμίζει τις «σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το κράτος και την κυβέρνηση», αναφέρει στο εδάφιο 1: «1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, στηρίζεται στις κοινωνικές δυνάμεις και δεν εξαρτά την επιβίωσή του από κάθε είδους σχέση με τους κρατικούς μηχανισμούς». (…) και παρακάτω προβλέπει: «3. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας, διατηρεί σε κάθε περίπτωση την οργανωτική και πολιτική του αυτονομία έναντι της κυβέρνησης και του κράτους. (…) Τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού / Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής / ΔΕΚΟ / ΝΠΔΔ / Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Υφυπουργοί), δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος. Τι συνέβη, όμως, στην πραγματικότητα; Η Κεντρική Επιτροπή που εκλέχθηκε στο 2ο Συνέδριο του κόμματος, τον Οκτώβριο του 2016, αριθμεί 151 μέλη. Από αυτά, τα 104, δηλαδή 7 στα 10 (ποσοστό 68%) ανέλαβαν στην περίοδο 2015-2019 κάποια κυβερνητική/κρατική θέση…

    […]
    Η ολοκληρωτική απορρόφηση των κορυφών και της κεντρικής διεύθυνσης του κόμματος από το κράτος, ακύρωσε την (όποια) πολιτική λειτουργία της ΚΕ είχε απομείνει και ουσιαστικά οδήγησε, αθόρυβα, στην de facto κατάργησή της, ως καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, προς όφελος του αρχηγού και της ηγετικής ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συνεχεια....


    […]

    Τι αντιπροσωπεύει σήμερα η οργανωμένη κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ; Τα στοιχεία, σχετικά με τα κομματικά μέλη είναι συντριπτικά. Στη δεύτερη εκλογική νίκη του κόμματος, τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έφθασαν τα 1.926.000 άτομα, ποσοστό 35,5%. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τη διάσπαση του 2015, έφθαναν τις 32.000. Με τη διάσπαση αποχώρησαν περίπου 6.000 μέλη και στρατολογήθηκαν περίπου 2.000 νέα. Επομένως, μετά τη διάσπαση του 2015, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίσθηκαν σε 28.000 άτομα (-6.000+2.000).[ Ως προς την εκλογική βάση (τους ψηφοφόρους) του κόμματος, αυτοί οι αριθμοί αντιπροσώπευαν το 2015 μηδαμινά ποσοστά, αντίστοιχα, μόλις το 1,66% και το 1,45% (Διάγραμμα 3).

    Η εξαιρετικά δυσμενής οργανωτική κατάσταση γίνεται περισσότερο αντιληπτή, εάν συγκριθεί με την αντίστοιχη ενός συγγενικού κόμματος, που ακολούθησε παράλληλη πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos. Σύμφωνα με τον επίσημο συμμετοχικό κόμβο του κόμματος[, τα εγγεγραμμένα μέλη ανέρχονται στις 11/6/19, σε 517.407 άτομα. Στις πρόσφατες ισπανικές βουλευτικές εκλογές (28 Απριλίου 2019) έλαβαν μαζί μάλιστα με την Ενωμένη Αριστερά (I.U.) 3.751.145 ψήφους, ποσοστό 14,32%. Δεδομένου, ότι ένα μέρος αυτής της επιρροής προέρχεται από την I.U. (περίπου το 1/10), τα εγγεγραμμένα μέλη των Podemos αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% της εκλογικής τους βάσης.
    […]
    https://www.tovima.gr/2019/06/14/politics/dysoioni-analysi-mayri-gia-to-mellon-syriza-otan-xasei-stin-ethniki-kalpi-grafimata/

    ΑπάντησηΔιαγραφή