Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Συντηρητική επιλογή





Οι εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στην Τύνιδα κατέγραψαν μια ενδιαφέρουσα  εξέλιξη.Απέναντι στο ισλαμικό συμμαχικό ρεύμα Ενάχντα τάχθηκαν διάφοροι κοσμικοί σχηματισμοί με μεγάλο εύρος προγραμμάτων και συμφερόντων, αλλά τελικά επικράτησε το Νιντάα Τούνες , ένα σχήμα συσπείρωσης των δικτύων του εκπεσώντος Μπεν Άλι.

Το Νιντάα επεκράτησε εναντίον των άλλων κοσμικών κομμάτων δηλαδή του  ala Berlusconi Upl (πηγή) του ala Syriza Front Populaire (πηγή) και άλλων

Οι εκλογές σηματοδότησαν μια κλασσική ψήφο διαμαρυρίας , προς την  ανεπαρκή διακυβέρνηση Ενάχντα η οποία είχε συμπτώματα παράλυσης αλλά κυρίως είχε να αναμετρηθεί με τις τεράστιες προσδοκίες που είχε δημιουργήσει

Σε αντίθεση με την Αίγυπτο, όπου τα δίκτυα Μουμπάρακ επέστρεψαν μέσω ενός νέου "επαναστατικού" στρατιωτικού  κινήματος , στην Τυνησία η επιστροφή γίνεται δημοκρατικά.

Οι συνθήκες κατάρρευσης σε Λιβύη, Συρία, Ιρακ και η σχετική σταθερότητα σε Αλγερία, Μαρόκο, ώθησαν τους Τυνήσιους σε μια επιλογή "σύνεσης" όπου η εποχή  Μπεν Άλι επέστρεψε μέσω μιας φυσιογνωμίας τύπου Μαρκεζίνη.Ο ογδοντάχρονος Εσέμπσι , γνώστης όλων των κρατικών διαδικασιών και lobbies, ζήτησε μια "χρήσιμη ψήφο" και την κέρδισε.

Η νίκη του Εσέμπσι αποκάλυψε μια πόλωση "πόλης-χωριού".Οι αστικές τουριστικές βορειο- ανατολικές περιοχές ψήφισαν κοσμικά κόμματα ενώ οι νοτιο- δυτικές αγροτικές ζώνες συνέχισαν να υποστηρίζουν την Ισλαμική συμμαχία.

Η πρώτη εστία της " Αραβικής Άνοιξης" σχηματίζει μια ιστορική διαδρομή με ειρμό:την εκδίωξη του Μπεν Άλι διαδέχθηκε μια ιδεολογική σχεδόν ιδεοληπτική ισλαμική συμμαχία η οποία παρέλυσε από την διοικητική της ανεπάρκεια για να ακολουθήσει σήμερα  μια συντηρητική κυβέρνηση  που πορεύθηκε προεκλογικά  με ένα τεχνικό διαδικαστικό "μεταπολιτικό" μήνυμα: "την χρησιμότητα".Οι Τυνήσιοι κινούμενοι στα συμφραζόμενα μιας "δυτικού τύπου" αφήγησης, συστοιχήθηκαν απέναντι σε πολλαπλά διλήμματα όπου ταυτόχρονα συνυπήρχαν οι πόλοι:  κοσμικό-ισλαμικό, δεξιά-αριστερά, ιδεολογιά-διακυβέρνηση και τελικά επεκράτησε μια ήπια συντηρητική  επιλογή.Τα αντι-Μπεν Αλι κοσμικά κόμματα ενώ δεν θεώρηθηκαν ικανά να κυβερνήσουν,  ενισχύθηκαν  αρκετά για να αποτελέσουν ένα αντίβαρο μιας επαπειλούμενης  ολικής επαναφοράς.

Ο τρέχων   οριενταλισμός  είδε την   Αραβική Άνοιξη  με δόσεις εξωτισμού.Συχνά έχει υποτιμηθεί ότι η  αστική δυτικότροπη μερίδα η οποία  είχε αναδυθεί στο περιβάλλον Μπεν Αλι, ως διάδοχο του δεσμποτικού εκσυγχρονισμού του Μπουργκίμπα,  είχε σχετικά μεγαλύτερη επιρροή από ότι οι κοινωνιολογικές σταθμίσεις προδιαγράφουν. Το λεγόμενο διεθνές περιβάλλον παγκοσμιοποίησης , διαμορφώνει σε όλες τις κοινωνίες , εστίες μιας δυτικόφωνης αφήγησης, που δικδικούν το  ρόλο ελιτ, δίπλα ή εντός στις παραδοσιακές στρατιωτικές κάστες που παραδοσιακά διευθύνουν τα κράτη της Μ.Ανατολής.  Η αραβική άνοιξη στοχοποίησε τις στρατιωτικές κάστες, αλλά στην πορεία ανακάλυψε πως η ικανότητα διεύθυνσης σε συνθήκες τυπικής δημοκρατίας δεν απονέμεται ούτε προκύπτει από κάθε ιδεολογία, αλλά αναδύεται από σχηματισμούς,   που μπορούν να  λειτουργούν οργανικά στο κράτος και την κοινωνία ως πρωτοπορία συγχρονισμού με την παγκοσμιοποίηση

Η δημοκρατική επιλογή στην Τύνιδα μαζί  με την στρατιωτική επιβολή στο Κάιρο, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο :Μετά τις στρατιωτικές ολιγοπωλειακές κάστες , ακολουθεί μια ιδεοληπτική ηγεσία με τεχνικές αδυναμίες, και τελικά αναδύονται ηγεσίες που βασίζονται σε ενδογεννείς κοσμικές δυνάμεις με ρίζες στην οικονομία που εγγυώνται  συγκρατημένη διοίκηση , αποφυγή της κατάρρευσης και προσεκτικές κινήσεις διεξόδου.Η αφανής ζεύξη με τις παραβολάδες των προηγούμενων καθεστώτων δεν αποτελεί επιβράβευση τους αλλά μια αναγκαστική προσαρμογή προς στο καλύτερο δυνατό σημείο ισορροπίας: πρόκειται για συμβιβασμό.

Αν ο οριενταλισμός μας οδηγεί να εστιάζουμε στα δράματα της  Δαμασκού ή της Βαγδάτης, ας προσέξουμε την  Τύνιδα .Είναι γεωγραφικά εγγύτερα, τόσο που στις βορειοανατολικές ακτές της τα ελληνικά FM της Κρήτης είναι ισχυρά.Οι εκλογές της απέδειξαν πως οι εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο δεν είναι εξωτικές, ανορθολογικές μυστηριώδεις.

Σχετικές αναρτήσεις εδώ και εδώ και εδώ και εδώ

6 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον πόστ, Γιάννη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλίκη

    Δεν κατάλαβα γιατί οι εκλογές στην Τυνησία πέρασαν απαρατήρητες. Σηματοδότησαν μια ομαλή δημοκρατική εναλλαγή , προς συντηρητική κατεύθυνση , πέραν των αγκυλώσεων της Μ.Ανατολής.Ταυτόχρονα απέδειξαν πως όλες τις χώρες υπάρχουν τάσεις και κινήματα συγκροτημένης διαχείρισης των κρίσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι η πατρίδα μας (2010, σατιρικό)
    .......................................................
    Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
    δεν δίνω δίκιο σε κανένα
    Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
    διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
    Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
    Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
    ………………………………………………………..

    Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

    Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
    οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
    τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
    οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

    Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
    θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
    κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
    μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.

    24.03.2010

    http://www.poiein.gr/archives/9882

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Εξαιρετικη αναρτηση. Το ποιημα ειναι γραμμενο πριν την αραβικη ανοιξη
    και μαλλον πρεπει να αλλαξω τον προορισμο μου ως συνταξιουχος στο τελος του ποιηματος.
    Οι Τυνησιοι δειχνουν στους Αραβες τον δρομο....
    Απο συντηρητικες θεσεις μπορει να γινουν στην συνεχεια μεταρρυθμισεις,
    ενω οι ακραιες θεσεις οδηγουν -συνηθως- σε ακραιο αυταρχισμο, οπως Ιραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦ
    To ποίημα όντως καίριο.
    Κι 'ομως η Τυνησιακή ήπια αλλαγή , πέρασε ντούκου.
    Για να δούμε τι περιμένει και εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή




  5. "Απο συντηρητικες θεσεις μπορει να γινουν στην συνεχεια μεταρρυθμισεις,
    ενω οι ακραιες θεσεις οδηγουν -συνηθως- σε ακραιο αυταρχισμο, οπως Ιραν."

    Ιδου μια ακομη αποδειξη.....
    Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 11:42 Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

    Ιράν: Σε απεργία πείνας η Γοντσέχ Γαβαμί
    Η Ιρανοβρετανή που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους γιατί προσπάθησε να παρακολουθήσει αγώνα βόλεϊ ανδρών στην Τεχεράνη, ξεκίνησε απεργίας πείνας. «Άρχισε απεργία πείνας το Σάββατο. Δεν τρώει καθόλου στερεά τροφή, δεν πίνει τίποτε», δήλωσε χθες ο Ιμάμ Γαβαμί, αδερφός της 25χρονης, ενώ διευκρίνισε ότι παρόλο που η δικαιοσύνη της χώρας δεν έχει επικυρώσει την ποινή της ο δικηγόρος της είδε το σχετικό δικαστικό έγγραφο...."
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=455164

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΦ
    Το Ιραν είναι μια άλλη εξωφρενική περίπτωση αντιφάσεων και αρχαισμών

    ΑπάντησηΔιαγραφή