Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ίλιγγος









Η τηλεοπτική εικόνα του Σαμαρά όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Δήμα προερχόταν από την ταινιοθήκη «Ταινίες του Γ.Μαρή» : Μια πελιδνή φιγούρα σε αχνό ασπρόμαυρο ντεκόρ από το παρελθόν.

Στην vulgar αφήγηση ο Σαμαράς είναι ένα τυπικός αστός ηγέτης με δεσμεύσεις προς τους ξένους, ο οποίος είδε ένα σχέδιο επιβίωσης μέσω της κολακείας του ισχυρού να καταρρέει. Όπως προβλέπει η αφήγηση ο κακόβουλος ισχυρός αφού «χρησιμοποιήσει» τον εθελόδουλο αστό τον μεταχειρίζεται ως αναλώσιμο. Έτσι εξηγείται η δυσανεξία των Ευρωπαικών ελιτ να διευκολύνουν τον άνθρωπο τους.

Όμως η ανάλυση υποτιμά τις διαθέσεις και δυνατότητες αυτονομίας ενός αστικού σχηματισμού να αυτονομηθεί σχετικά από τον μηχανισμό Βερολίνου Βρυξελλών.  Η περίοδος 12-14 δεν είναι μια υποταγή αλλά μια αυτόνομη κίνηση προσαρμογής με εσωτερική δυναμική. Η προσωπική  ανεπάρκεια το αρτηριοσκληρωτικό ακροδεξιό στυλ του Σαμαρά και η βουλιμική   εικόνα του Βενιζέλου ενώ παραπέμπουν στον εθελόδουλο Μερκελισμό δεν είναι αντίστοιχα του ιστορικού τους χειρισμού.

Ήδη από την άνοιξη του 14 ( βγαίνουμε στις αγορές υποβοηθούμενοι)  ο  αυτόνομος αστικός σχηματισμός, αφού επέτυχε ορισμένα δημοσιονομικά μεγέθη προσπάθησε να τα αξιοποιήσει προς όφελος του, σε μια δυναμική απομάκρυνσης παρά γειτνίασης με την «Μέρκελ». Μια παρόμοια πρώιμη , άτσαλη  χωρίς προετοιμασία και αίσθηση του ιστορικού χρόνου, προσπάθεια έκανε ο Γαπ με το δημοψήφισμα.

Η Συριζαική αριστερά επειδή προφανώς ευνοείται από την εξέλιξη ,εκλαμβάνει την προπαγανδιστική της αφήγηση ως τεχνική εξήγηση των εξελίξεων και εισέρχεται αμέριμνη στον πυκνό χρόνο. Είναι πολύ αποτελεσματικό να περιγράψεις τον Σαμαρά ως «στημένη λεμονόκουπα» και την Μέρκελ ως οξυδερκή ρεαλίστρια που προτιμά να διαπραγματευτεί με τον «πραγματικό αντίπαλο» .Αν όμως  η κίνηση Σαμαρά έχει μια εσωτερική ιστορική αυτονομία τότε η εξέλιξη έχει μια άλλη δυναμική: Στις επερχόμενες πολωτικές η Σαμαρική δεξιά θα «παίξει τα ρέστα» ως βουβός εκπρόσωπος ενός υπαρκτού ιστορικού μορφώματος επιβιωσάντων που θεωρεί την δημοσιονομική σταθερότητα ως βάθρο μιας σχετικής αυτονόμησης από τον πόλο της Τρόικας.

Μα υπάρχει τέτοιο ιστορικό μόρφωμα ; Με ποιες οικονομικές υλικές απτές δυνατότητες μπορεί να διανοηθεί μια τέτοια αυτονόμηση; Πως μπορεί να σταθεί απέναντι στην εξωτερική πίεση της Τρόικας και την εσωτερική αμφισβήτηση του νεώτερου και πιο ρωμαλέου κινήματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Την ύπαρξη των υλικών δυνατοτήτων την έχει τεκμηριώσει ο Συριζα με τον πιο ενδελεχή τρόπο
Σύμφωνα με την ανάλυση που θεμελίωσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν με ειρμό να προωθούν και οι πιο νουνεχείς μερίδες του Συριζα έχουμε την εξής παραδοχή:

Μια οικονομία η οποία αφού θα προέλθει από την πιο ιστορική πολωτική μάχη και αφού έχουν προεξοφληθεί ( ενσωματωθεί στο σενάριο) όλες μα όλες οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις ( bank run , αξιολογήσεις οίκων, πολιτικές δηλώσεις αντιπαλότητας από όλους) θα δημιουργήσει εντός ενός έτους 300,000 θέσεις εργασίας. Μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2015 τότε περίπου τον Γενάρη του 2016 η Στατιστική θα έχει ήδη ανακοινώσει πτώση της ανεργίας από το 25% στο 17 %.

Η Ελληνική οικονομία έχει μια εσωτερική κατακτημένη δυναμική. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει καμία «Θεσσαλονίκη».

Οι φορείς αυτής της δυναμικής δεν είναι σίγουρο ότι ασμένως θα στέρξουν τη ριζική Συριζαική πρόταση. Εξ’ ου οι νοήμονες Ξυδάκης, Βαρουφάκης τις προειδοποίησαν για τα αίματα τα δάκρυα τους ιδρώτες.

Αν ο ανεπαρκής ακροδεξιός ατάλαντος κοινότυπος φοβικός Σαμαράς απευθυνθεί σε αυτούς , τότε οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις παρά τις προφανείς δολιότητες τους σηματοδοτούν κάτι.


12 σχόλια:

  1. Εσωτερικη δυναμικη σε ορους μαρξισμου σημαινει οτι σε επιπεδο σχεδιου επνδυσεων το ποσοστο επιχειρηματικου κερδους ειναι ανωτερο απο το επιτοκιο δανεισμου ωστε η διαφορα να ειναι το κινητρο του κερδους για τον επιχειρηματια που αναλαμβανει το ρισκο.
    Οσο μεγαλυτερο ρισκο υπαρχει στην επενδυση τοσο το επιτοκιο αυξανει.Μια κοντοφθαλμη προοπτικη βλεπει οπως μεχρι τωρα η κυβερνηση της ΝΔ οτι για να γινουν επενδυσεις πρεπει στο κλασμα κερδος/σταθερο+μεταβλητο κεφαλαιο να πεσει το μεταβλητο,οι μισθοι στον ιδιοτικο τομεα,να γινουν δηλαδη διαρθρωτικες μεταρρυθμισεις.Ομως η μειωση μισθων μειωνει τη συνολικη ζητηση και κατα συνεπεια τις πωλισεις των εταιριων.Με λιγα λογια αυξανει το ρισκο γιατι σε τελικη αναλυση το ρισκο που αναλαμβανει η επιχειρηματικη ταξη στο συνολο της το προκαλει η ιδια με το να μειωνει μισθους ωστε να υπαρχει κερδος.Το αμεσο αποτελεσμα ειναι το ποσοστο του επιχειρηματικου κερδους να πεφτει τα επιτοκια να αυξανονται και να μην γινεται καμια επενδυση.Δεν ξερω Γιαννη αν εχεις προσβαση σε τετοια δεδομενα αλλα εγω με κλειστα ματια λεω οτι οι τραπεζες αυτη τη στιγμη απορριπτουν ολα τα σχεδια επενδυσης που αποβλεπουν στην εσωτερικη ζητηση και ισως να κανουν καποιες εξαιρεσεις στις εξαγωγικες επιχειρησεις και τον τουρισμο.Αυτο μεχρι να παρθουν αντιστιχα μετρα λιτοτητας και στο εξωτερικο.Γι αυτους τους λογους το προγραμμα της θεσαλονικης του συριζα αλλα και αυτο της κυβερνησης ειναι ονειρα καλοκαιρηνης νυχτας.

    https://www.youtube.com/watch?v=_HQG0yeuoNU

    true infinity

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι αλανιάρηδες" είναι το πιο ολοκληρωμένο έργο του Βουτυρά στην κατηγορία της "αλητογραφίας" ή "ταβερνογραφίας", όπως ονομάσθηκε. Ωστόσο, το πλαίσιο του έργου δεν είναι τα περιθωριακά στρώματα όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αλλά ολόκληρο το ελληνικό προλεταριάτο της πρώτης εικοσαετίας του αιώνα μας, που ήταν ένας κόσμος ρευστός και ασαφής στο εσωτερικό του. Στη νουβέλα ο Βουτυράς αποτυπώνει σε πρώτο επίπεδο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της μποέμικης αργοσχολίας, αλλά υφαίνει ταυτόχρονα στο φόντο και "δένει" με την ιστορία του τα κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνικής πραγματικότητας των αρχών του αιώνα: οι όρνιθες στο φτωχόσπιτο που θα χρησιμεύσουν ως τελευταία εφεδρεία διατροφής, το μεσιτικό γραφείο που δεν έχει προσφορά εργασίας, το εργατικό καφενείο και "ο εργατικός" που παίρνει "μικροδουλειές εργολαβία", η μισοβιομηχανική εποχιακή εργασία του ήρωα, ο χειμώνας που στη διάρκειά του "οι δουλειές κλείνανε...", η προοπτική της μετανάστευσης, κλπ.

    Ο πλούτος των "Αλανιάρηδων" μπορεί να συνοψιστεί στο γεγονός ότι ο Βουτυράς κατάφερε να εγγράψει τον ψυχισμό και τις πιο μικρές αποχρώσεις της ανθρώπινης ατομικότητας, την ιδιαιτερότητα των οποίων δεν αναιρεί η υπαρξιακή γενικότητα της φτώχειας, μέσα σε μια κοινωνική τοιχογραφία, της οποίας την πιστότητα δεν αναιρεί η υπαινικτική σκιαγράφησή της. [...]

    Βάσιας Τσοκόπουλος

    ΑΦ

    ΥΓ Δυστυχως εχασα το σχολιο που ειχα γραψει. Επαγωγικα αποδεικνυα οτι σχεδον ολα τα κοινωνικα στρωματα εχουν βρει τον τροπο τους να επιβιωνουν(απο μικροαπατες λουμπεν, πολυσθενεια εισοδηματων κατα Κ.Τσουκαλα, στρωμα συνδικαλιστων-ελ. επαγγελματιων επιχειρηματιων με ποστωσεις 5/3/1/1 (κυβερνηση,/αξ. αντιπολιτευση/...) απο το βρωμικο 89,οι μιζες κια τα σκανδαλα σε οπλικα συστηματα, δημοσια εργα, Υγεια,..... οποτε τα σχολια για μεταβλητο κοστος μου θυμιζουν το παντοτε τακτοποιημενο Βελγιο κια οχι την περιπτωση της φαιδρας Ελλαδας (με μαυρη οικονομια 35%, εισφοροδοαφυγη 30%,....).

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο που έχω ακούσει είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει έστω και αργά και αυτό το αντιλαμβανόμαστε και διαισθητικά ( αγοραστική κίνηση, διασκέδαση κλπ). Ο Σαμαράς θα μπορούσε να δώσει λύση από την παρούσα βουλή με μια άλλη άλλη κυβέρνηση που θα έκανε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά τότε δεν θα μπορούσε κατά τη γνώμη του να επιστρέψει ως σωτήρας. Θα είχε τραυματίσει και τους τελευταίους πελάτες του. Ποντάρει όλα τα χαρτιά του σε μια παράταση μήπως και γίνει αυτό που υπαινίσσεσαι στο τέλος. Αλλά μάλλον δεν..... Γενικά το κομματικό κόστος είναι πάνω και έξω από το κόστος της χώρας. Από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ο Βουτυράς κατάφερε να εγγράψει τον ψυχισμό και τις πιο μικρές αποχρώσεις της ανθρώπινης ατομικότητας, την ιδιαιτερότητα των οποίων δεν αναιρεί η υπαρξιακή γενικότητα της φτώχειας,"

    Εχω την τιμη να συνομιλω με ενα ιδεαλιστη μικροαστο ή αστο?Το λεω αυτο γιατι εθεσες διαλεκτικα την υπαρξη του ατομου ως ενοτητα του ατομου (αστου) στην πολλαπλοτητα των κοινωνικων σχεσεων(εργατης) οστοσο δεν αντεξες να παραδωθεις στη διαλεκτικη και επειδη η ελλαδα δεν εχει τις ανεπτυγμενες κατηγοριες της αστικης οικονομικης του βελγιου τα αιτια της κρισης στην Ελλαδα ως προς την ουσια τους διαφερουν απο αυτα αλλων καπιταλιστικων χωρων και κατεληξες στην αστικη μερολιψια.Παθογενεια για σενα ειναι μαλλον οτι κανει ολους τους αλλους να επιβιωνουν.Μηπως πρεπει να ψωφισουν και να γινουμε επιτελους Βελγιο ή ναζιστικη γερμανια?

    true infinity?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλωνω και ομολογω -ανευ ασκησεως βιας- οτι ειμαι μικροκαπιταλιστικο γουρουνι (ελευθερος επαγγελματιας Μελετητης Μηχανικος, αποφοιτος ΕΜΠ, και εχω υποστει την ευεργετικη επιδραση της εκπαιδευτικης μεταρρυθμισης Ε.Παπανουτσου (που σημαινει σε απλα λογια "μαθαμε να μαθαινουμε¨") που εκμεταλλευεται τις αλλες 5 ιδιοτητες του εαυτου μου(κουριερ, σχεδιαστης, μηχανικος, λογιστης, μανατζερ ) παραγοντας ετσι υπεραξια και επομενως πρεπει να εχω μια μεγαλη τσεπη και 5 μικρες, ομως το μπλουζιν εχει 2+2 + 1 μικρη, αρα πρεπει να παρω παντελονι εκστρατειας**με 4+2 =6 τσεπες)

    **νομιζω οτι ηδη εχω 2 εως 3 που εχω αγορασει στις εκπτωσεις. Προερχονται απο Ασιατικες χωρες και αυτο αποτελει μεγαλο προβλημα στον κλαδο της υφαντουργιας και του ενδυματος στην Ε.Ε.

    ΥΓ "17η Επαναληψις
    “Υπαναπτυξη ειναι η αδυναμια συσσωρευσης εμπειριων”
    Εδμουντο Δεσνοες

    «… και η επεξεργασια τους για το κοινο καλο» ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταχρωμενος την φιλοξενια σου ας επαναλαβω κατι για τον νεο σχολιστη

    "Βιωματικες εμπειριες για το προλεταριατο και μια βελτιωμενη επαναληψη

    Το καλοκαιρι του 1971 ειχα εργασθει σε βενζιναδικο.Πηρα μια πρωτη γευση για την εργατικη ταξη. Υπηρχε κοινοκτημοσυνη στα φιλοδωρηματα αναμεσα στους 3 εργαζομενους (το ονειρο τους : μαμ, κακα, κοκο και νανι). Το 1977 δουλεψα σε οικοδομη. Εκει επαιρνα τα μισα απο εναν εμπειρο εργατη αν και λογω σωματικης διαπλασης και φυσικης δυναμης ειχα περιπου την ιδια αποδοση. Απογοητευτηκα απο τον κομμουνιστη (και χαρτοπαικτη) μικροεργολαβο, πατερα φιλου μου. Το 1980 δουλεψα στην Λαχαναγορα φορτοεκφορτωτης. Λουμπεν καταστασεις......

    Ποτε δεν καταλαβα, γιατι τα μαρξιστικα βιβλια υποστηριζαν οτι το προλεταριατο ειναι ή θα γινει καποτε πρωτοπορεια. Ας πουμε ευστοχη εκτιμηση το δευτερο μισο του 19ου αιωνα, αλλα πως ισχυουν αυτα την εποχη της πακοσμιοποιησης ;

    Ετσι λοιπον η πρωτοπορεια εγινε …βιβλιοπωλειο, και μαλιστα Α.Ε.

    Η επανασταση,η πιο σωστα η μεταρρυθμιση, αν γινει ποτε, θα γινει απο εμας τους παραγωγους, βιοτεχνες, ελευθερους επαγγελματιες και τους αυτοαπασχολουμενους κατ ΄αναλογια με το 1848, οπου η επανασταση εγινε “.. από την τάξη των τεχνιτών, των αρτιζάνων, .. μια τάξη που κατείχε τα δικά της μέσα παραγωγής –εργαλεία και τεχνογνωσία και η οποίαχαρακτηριζόταν από χαμηλά επίπεδα αναλφαβητισμού·…”*

    Το μικροαστικοποιημενο “προλεταριατο”** θα ειναι “λακες” της εκαστοτε εξουσιας.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    *http://lse.academia.edu/AlexandrosAlexandropoulos/Papers/1265108/Perry_Anderson_Internationalism_translation_in_Greek

    **ξεκινωντας απο το γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο του 1936 με τις πρωτες καλοκαιρινες αδειες για τα “μικτα μπανια του γαλλικου λαου”, μιας χωρας που εκμεταλλευοταν βαναυσα τον πλουτο αρκετων αφρικανικων χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επαγγελματοβιοτεχνες επαναστατες=αντιφαση ορων

      true infinity

      Διαγραφή
  7. True Infinity

    Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν μια ισχνή οριακή ανάπτυξη - μεγέθυνση στους τελευταίους μήνες
    Αυτή η μεγέθυνση πρέπει να ξιολογηθεί σε σχέση με την αρνητική η μηδενική ανάπτυξη
    Ενώ είναι στατιστικά ασήμαντη , μπορεί υποκειμενικά να δημιουργήσει άλλου τύπου σύνδρομα η συμπεριφορές
    Πως μπορούν να αντιδράσουν εκλογικά οι ευνοημένοι του τουρισμού;
    Πως μπορούν να αντιδράσουν εκλογικά οι ευνοημένοι του αυτοκινήτου ( 30 % αυξηση στις νεες κυκλόφορίες των επαγγελματικων):
    Αυτά και άλλα πολλά στρώμματα δεν θα κάνουν σύγκριση με αυτό που προσδοκούν αλλά με αυτο που βλεπουν δίπλα τους ( ανεργία, φτώχεια) Αυτοί μπορούν εύκολα να "φοβηθούν" οτι θα χάσουν το momentum
    Αν όλοι αυτοί έχουν μια κρίσιμη μάζα, τότε η συγκολλητική ουσία τους μπορεί να ακούει στο απεχθές όνομα Σαμαρας
    Εχουν κρίσιμη μαζα
    Υπάρχει συγκυρία συγκόλλησης;
    Ο Σαμαράς ξέρει τι κάνει;
    Αγνωστα όλα
    Αν όμως έχει νόημα να διερευνούμε υποθέσεις, τότε υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εξελίξεις μπορεί να παρουν άλλες διαδρομές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφώτιστε

    Ξ'έρεις ότι είμαι θαυμαστής του πρωτότυπου λόγου σου, που μάλλον αδικείται καθώς τον δεν τον οργανώνεις , υπό τη μορφή ιστολογίου, αλλά ως μοναδικά σχόλια

    Θίγεις τόσο πολλά και ενδιαφέροντα, που αν και περιφερειακά εμπλουτίζουν την ανάρτηση

    Πρωσοπικά δεν έχει διαβάσει Βουτυρά, αλλά με προκαλείς να τον δω επιτέλους

    Επειδή έχεις αναλύσει τόσο ωραία την πολυσθένεια ( στην βιωματική και θεωρητική όψη) νομίζω ότι κατανοείς την ανάλυση μου

    Ας πούμε χοντρικά η Ελληνική πολυσθένεια λειτούργησε ως μηχανή πλούτου στην άνοδο αλλά και ως amortiseur στην κάθοδο. Επομένως οι στατιστικές της φτώχειας δεν μπορούν να αποκαλύψουν πως αυτή η φτώχεια αναχαιτίζεται μέσω της πολυσθένειας

    Αυτή η πολυσθένεια, ,η δημιουργική , οριζόνται , άρρητη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα απωθηθεί από την καταθλιτική, ανούσια παλαιοδεξιά μορφή του Σαμαρά.Μποερεί να τον δει πιο εργαλειακά και από την Μέρκελ

    Οι παρατηρήσεις σου για τις συμπεριφορές στις οικονομικές ζώνες της δυσπραγίας είναι ενδιφέρουσες, αλλά και η ποιητική σου αυτο παρουσίαση είναι αριστούργημα

    Σε παρακαλώ στείλε μου ένα e mail στο Hypothesis61@gmail.com, σε θέλω για μια άλλη υπόθεση

    Χαιρετώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Leo

    Φοβάμαι ότι πολλές φορές κρίνουμε τα πράγματα με πρότυπο βορειο ευρωπαικές συμπεριφορές

    Με αυτά τα κριτήρια ο Σαμαράς δεν είναι καν στον πίνακα αξιολόγησης

    Ωστόσο η συγκυρία είναι μοναδική

    Ο Σαμαράς δεν είναι Κωστάκης Καραμανλής να τα παρατήσει ούτε Ράλλης να κάνει πάσο με την ευλογία του Καραμανλή

    Το παιχνίδι δεν είναι ούτε καν στο ζέσταμα στα αποδυτήρια, και ήδη τα προκαταρτικά άσφαιρα της δεξιάς δημιουργούν φόβο

    Εντός μιας ατμόσφαιρας φόβου μερικοί τόνοι "αντι τρόικας" θα δώσουν το κατάλληλο πρόσχημα σε τυπικά στρώμματα survivors της πολιτιστικής κεντροαριστεράς να υπερασπιστούν έμπρακτα το δικαίωμα στον φόβο

    Εχω την αίσθηση πως οι τόνοι "αντι τρόικας" μπορεί να σημαίνουν κάτοι βαθύτερο από μια τυπική εκλογική μανούβρα

    Αν αυτό ισχύει τότε θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα

    Αν αυτό ισχύει τότε η νοήμων μεταρρυθμιστική ευρωπαική left liberal τάση μπορεί να έχει δυσκολίες στην πολιτική έκφραση

    Επίτρεψε μου απλώς να σκιαγραφώ μια υπόθεση , για χάριν ίσως ενός διαλόγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1. Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια, σχεδον κοκκινιζω....

    2. Εγραψες "Ας πούμε χοντρικά η Ελληνική πολυσθένεια λειτούργησε ως μηχανή πλούτου στην άνοδο αλλά και ως amortiseur στην κάθοδο. Επομένως οι στατιστικές της φτώχειας δεν μπορούν να αποκαλύψουν πως αυτή η φτώχεια αναχαιτίζεται μέσω της πολυσθένειας" Οι οικονομολογοι διαθετουν τα καταλληλα εργαλεια για την ποσοτικη εκιμηση της παραοικονομιας. Απλως οι αριστεροι δεν θελουν να την βλεπουν.Ομως το μοιρολοϊ συνεχιζεται για 6ο ετος, ενω ολα τα δεδομενα δειχνουν εδω κια 6 μηνες μικρη και ασθενικη ανακαμψη...

    Μα απο το 2011 εχω γραψει -25% + 30% = +5% και λογοτεχνικα

    "Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
    ...Παλαιότερα , οι ξένοι οικονομικοί αναλυτές είχαν δεί μόνον το ορατό μέρος της κατάστασης στην χώρα μας. Ειδικά οι προτεστάντες έλεγαν 'οι Έλληνες πολιτικοί δεν βλέπουν το δημόσιο χρέος ως χρέος αλλά ως εθνικό εισόδημα' . Με την υψηλότερη διαφθορά, μαύρη και γκρίζα οικονομία στην Ε.Ε., της τάξης του 40%, τελικά πολλοί Έλληνες μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Το 2012, το επίσημο ΑΕΠ έπεσε 15%, αλλά αυτό σήμαινε ότι το συνολικό ΑΕΠ ήταν +40% -15% = +25% πάνω από το επίσημο......"
    http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html

    3. Για τους επιβιωσαντες του ιδιωτικου τομεα (ελ. επαγγελματιες, βιοτεχνες, αυτοαπασχολουμενους,...) εχω ξαναγραψει στο LLS.
    Ολα -μετα το 1981 -ηταν σχετικα δυσκολα και αναμενομενα για την ιδρυση και διατηρηση μιας μικρης ιδιωτικης επιχειρησης (εκ του μηδενος και χωρις οικογενειακη διαδοχη) και επαναληφθηκαν το βρωμικο 89 , την εποχη διακυβερνησης Μητσοτακη, Παπανδρεου -Μιμης, Σημιτη, Καραμανλη (νεωτερου),.....

    Απλως προπονημενοι σε δυσκολες συνθηκες (και ως κλαδος υφισταμενοι την μεταολυμπιακη κριση ηδη απο το 2005), οταν ηλθε το 2010 δεν πεσαμε απο τα συνεφα....

    Οσοι ειχαμε γερη κραση και καλη βαθμολογια στην γυμναστικη, χωρις να κανουμε προπονηση, μαθαμε να κανουμε βουτιες στον βουρκο, βγαζοντας εξω το κεφαλι για τις αναγκαιες ανασες και απο καιρου εις καιρον ανεβαιναμε σε εδαφικες εξαρσεις-νησιδες να ξαποστασουμε.

    ΑΦ

    ΥΓ Θα στειλω το email μου αυριο.

    ΥΓ2 Οσο για την παρατηρηση σου, τα σχολια ειναι σχεδια μικρων αφηγησεων, αποθηκευμενα στην μπλογκοσφαιρα για μελλοντικη χρηση.

    ΥΓ3 Ηδη -οπως υποσχεθηκα- ετοιμαζω ενα ενδιαφερον αφηγημα που ξεκινα την 21-4-1967, μερα που το τανκ στην οδο Μεσογειων κοιταζει με το πυροβολο του την οδο Αναστασεως, οπου ως γνωστον ειναι η εκκλησια των 6 και οι 6 πλακες μετα ονοματα των εκτελεσμενων της Μικρασιατικης καταστροφης..... (στην θεση εκτελεσεων "Γουδη" το 1922, απο το 1951 περιοχη Παπαγου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μερικες σκεψεις για τις ευθυνες της αριστερα (απο σχολιο στην ως ανω αναρτηση)

    "Βέβαια 35 χρόνια τώρα δεν είδα μαζική προόδο της πολιτικής σκέψης και συνειδητοποίησης των “μαζών” ως αποτέλεσμα της δράσης τόσο της παραδοσιακής (έσχατα σταλινικής) αλλά και της ανανεωτικής, ευρωπαίκής ή δημοκρατικής αριστεράς .

    Ερωτήματα όπως :
    Γιατί κάποιος δεν μπορεί να εκλεγεί ελεύθερα στα όργανα αριστερών κομματικών φορέων χωρίς εμπόδια και κρυφούς αποκλεισμούς, λόγω κομματικών ‘’μηχανισμών’’ , ‘’αυλών’’ και ‘’επετηρίδων’’ ;
    Πρέπει να είναι διαρκής και επί δεκαετίες η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ή πρέπει να υπάρχει διαρκής, ανοικτή ανανέωση προσώπων και ιδεών και όχι κυκλική εναλλαγή των ίδιων προσώπων ;Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά ;
    δηλ. πρακτικές λόγω εξουσιομανίας, πνευματικού ναρκισισμού κ.λ.π. ενός περιοριασμένου κύκλου “στελεχών” είναι αρμοδιότητας ....των ..... ψυχιάτρων."

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή