Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Το DT ως θεμέλιο.





Δύο  μέρες πριν τις εκλογές η ανακοίνωση Draghi και οι αναγνώσεις της σηματοδοτούν την ουσία της συγκυρίας

Ενώ η υποτιθέμενη σύγκρουση έχει τον χαρακτήρα του απόλυτου σχίσματος δεξιά – αριστερά , τελικά καταλήγει ως  ενδελεχής ανάλυση μιας ανακοίνωσης , την οποία οι υποτιθέμενοι αντίμαχοι αποδέχονται ταυτόχρονα, και  ως διαμάχη φιλολόγων για την ερμηνεία ή διερμηνεία ενός κλασσικού κειμένου.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως ο λόγος ενός από τους θεσμικούς παίκτες ενός περίπλοκου παιγνίου , ενέχει τη θέση πυκνού θεμελιακού κειμένου , που δίνει τόσο μεγάλο εύρος ερμηνειών και αναδομήσεων. Το κείμενο Draghi  (εφεξής DT, Draghi Text ) στην αρχική μορφή του ,πριν την μετάφραση του στις διαλέκτους Samara και Tsipra αποτελεί το νέο ευαγγέλιο της συναίνεσης . Η ειρωνεία , το παράδοξο είναι πως το compromesso storico ala Ελληνικά , σηματοδοτείται από ένα τεχνικό , αδρό κείμενο , το οποίο αποσπάται από τα συμφραζόμενα του ( εφαρμοσμένη οικονομική του Κεντρικού Τραπεζίτη) και δεν μετακομίζει απλώς σε ένα άλλο χώρο του ιδίου επιπέδου ( πχ στην τρέχουσα πολιτική αντιμαχία)  αλλά «ανέρχεται» σε μια άλλη σφαίρα  ενός «ανώτερου» πολιτικού.  Η «άνοδος» του DT στο επίπεδο της απόλυτης πολιτικής ευαγγελικής ή κουρανικής κατάστασης μετατρέπει τους χειριστές της πολιτικής διεκπεραίωσης σε θεολόγους σε φιλόλογους.

Τι πραγματικά εννοεί ο Draghi;

Αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία . Οι ερμηνείες μπορεί να έχουν πολλαπλές αξίες , αλλά πριν από αυτό αναδύεται είναι το πρωτείο του DT.

Για το έργο του  G.Agamben υπάρχει ένα πλήθος θεμελιακών κριτικών , οι οποίες δεν υπολείπονται σε κύρος και λογική τεκμηρίωση. Η ιδέα  πως πολιτικά μοτίβα της Κλασσικής και Ρωμαικής περιόδου , μεταφέρονται αυτούσια στην συγκυρία και μάλιστα την σηματοδοτούν, δεν είναι τόσο απλή, εύλογη και αποδείξιμη . Τεχνικά διαστέλλει στα άκρα τον Φουκωαικό προβληματισμό. Ωστόσο η ιδέα έχει πρωτοτυπία και εκκεντρικά στοιχεία που συγκινούν.Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως  το DT έχει τόσο καταπληκτικές ιδιότητες. Είναι ασμένως αποδεκτό από του κυρίαρχους αντίμαχους, και επιδέχεται τόσο ενδιαφέρουσες ερμηνείες. Το DT ανήκει  στο Αγκαμπενικό πολιτικό σύμπαν.

Η μία ερμηνεία δίνει βάρος στην ιστορικότητα του κείμενου. Η ανάλυση του φιλολόγου Tsipras, αναδεικνύει το γεγονός πως το περιεχόμενου του DT , ανήκει σε μια νέα εποχή και ουσιαστικά  τέμνει την οικονομική συγκυρία.  Η ανάλυση είναι το ότι  DT έχει αξία επειδή είναι νέο και δεν έχει αξία το περιεχόμενο του. Ο Tsipras έχει μαγευτεί από την ιστορία , τα βλέπει στον μεγάλο ιστορικό χρόνο .

Η άλλη ερμηνεία δίνει βάρος στο περιεχόμενο του κειμένου. Η ανάλυση του φιλολόγου Samaras, αναδεικνύει το περιεχόμενο του κειμένου : όροι, στοιχεία, τεκμήρια. Ο Samaras έχει εγκλωβιστεί στην συγκυρία , επικεντρώνει στο σήμερα στο τώρα.

Οι φιλόλογοι προφανώς αποκρύπτουν πως ισχύουν και οι δύο αναλύσεις : Τι σημασία έχει η θέση του ιστορικού χρόνου  του DT , αν αφαιρέσουμε το περιεχόμενο του;

Παρά την ρητορική ακρότητα στους αναλυτές τελικά η υπεροχή του DT, είναι απόλυτη σχεδόν αφόρητη.

Εντός της θεολογίας του DT, το μέλλον παραμένει δυσδιάκριτο, ασαφές, αενάως ατελέσφορο.

Όσο για τις εκλογές οι εκτιμήσεις είναι απαράλλακτες  όπως τις είδα εδώ


6 σχόλια:

  1. Γιαννη κυριος στοχος της στρατηγηκης της ΕΚΤ για ποσοτικη χαλαρωση ειναι ο αποπληθωρισμος στην ευρωζωνη.Οι αναγνωσεις Σαμαρα Τσιπρα ειναι μικρομεγαλισμος.Δεν ειναι το ελληνικο προβλημα ρευστοτητας η ουσια της συγκιριας.Η τακτικη της ΕΚΤ ειναι βραχυπροθεσμη.Με το να αγοραζει ομολογα ριχνει τις αποδοσεις και μετα οι εμπορικες τραπεζες που περνουν τη ρευστοτητα υποτιθεται οτι μπορουν να δανεισουν τις επιχειρησεις με χαμηλοτερο επιτοκιο και ετσι να γινουν επενδυσεις.Το αν αυτο το επιτοκιο θα ειναι χαμηλοτερο απο αυτο που ειχαμε με το μηχανισμο στιριξης θα εξαρτηθει απο το ευρος της αγορας κρατικων ομολογων.
    Επειδη ο αποπληθωρισμος(δηλ η γενικη πτωση των τιμων) ειναι προιον μειωσης μισθων η λυση μαλλον θα ηταν να μειραζει η ΕΚΤ το χρημα με το ελικοπτερο αμεσως στον κοσμο.Ομως ο μηχανισμος ΕΚΤ--->Εμπορικες τραπεζες---->ιδιωτες------>εργαζομενοι με ορους δανειου ειναι μακρια απο κατι τετοιο γιατι η προσφορα προιοντων απο αυξιση βραχυπροθεσμα των επενδυσεων δεν δημιουργει αναλογη ζητηση οπως λεει ο νομος του Σαι.Αμα λαβουμε υποψην τα προαπαιτουμενα εφαρμογης του προγραμματος απο την ΕΚΤ τοτε η αποτελεσματικοτητα του φοροεισπρακτικου μηχανισμου ωστε να μην μεινει η ΕΚΤ με σκουπιδια ομολογα στο χερι αυτα αποτελουν περετερω λογους μειωσης της ζητησης και αποπληθωρισμου.
    Για να καταλαβεις ποια ειναι η κατασταση της παγκοσμιας ζητησης το πετρελαιο εχει φτασει εκει που ειναι σε ενα χρονο με το να κρατα ο οπεκ την ποσοστητα παραγωγης στα επιπεδα πριν ενος χρονου.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing

    true infinity

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. True Infinity
    Ευχαριστώ για την οικονομική επεξήγηση του θέματος. Είδα παρόμοια και στο Techie Chan
    Το ενδιαφέρον για μένα παραμένει "κειμενικό‘
    Μια απόφαση γίνεται αποδεκτή από τους αντίμαχους, οι οποίοι διαφωνούν για την ερμηνεία της
    Κάτι σαν δογματική διαφορά θεολόγων
    Οπως ομως σωστά αναφέρεις θα δούμε πρακτικά τι ακριβώς σημαίνουν ολα αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Update
    Συμφωνα με την εκτ η συνολικη αγορα τιτλων,οχι δηλαδη μονο κρατικων ομολογων αλλα και αλλων χαρτιων δεν θα ξεπερνα στο συνολο των χωρων της ευροζωνης τα 60 δις.ποσα δηλαδη να αντιστοιχουν στην ελλαδα αμα λαβουμε υποψην το μεγεθος των οικονομιων?μαλλον μιλαμε για επουσιωδη μεγεθη.

    True infinity

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεχρι τελους του 16 ξεχασα να προσθεσω.

      Διαγραφή
    2. sorry.τελικα η αγορα τιτλων απο την εκτ ειναι 60 δισ ΤΟ ΜΗΝΑ μεχρι τελους 16 και ξεπερνα συνολικα το 1 τρις ευρω

      Διαγραφή
  4. True Infinity
    Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις , της οικονομικής διάστασης του θέματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή