Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ο Tonis Sfinos και το Lexotanil



Σχεδόν δέκα μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας οι τάσεις είναι καθαρές . Το ρεύμα αγανάκτησης και τιμωρίας προηγείται του ρεύματος συντηρητικής υπομονής. Η αίσθηση μου είναι πως η έκφραση τιμωρίας μπορεί να καταγάγει μια νίκη πέραν των προσδοκιών των εκφραστών της.

Η έκφραση της συντηρητικής υπομονής γίνεται με ένα τέτοιο αρτηριοσκληρωτικό παλαιοδεξιό τρόπο, που τελικά μπορεί να λειτουργήσει θετικά μόνο στους φαν της trash tv , προσφέροντας μια ανέλπιστη οριακή μερίδα υποστήριξης. Ο Σαμαράς της προεκλογικής περιόδου έχει κάτι από τον Τόνι  Σφήνο σε πολιτική εκδοχή.

Από την άλλη πλευρά η Συριζαική ελπίδα βασίζεται στα δεδομένα επιτέλους , μετά από πέντε χρόνια ,θετικά  αποτελέσματα της πολιτικής Στουρνάρα Θεοχάρη . Είναι τα πραγματικά πλεονάσματα, τα ισοσκελισμένα συναλλαγματικά ισοζύγια που επιτρέπουν ταχείες μεταβιβάσεις πόρων στα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι τελείως απίθανο οι οικονομολόγοι του Συριζα να βασίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε μελλοντικούς και όχι παρόντες πόρους.

Για όποιον έχει την ελάχιστη σχέση με τα τεκταινόμενα της ιδιωτικής οικονομίας, και δεν διαθέτει την αντουανετική πολυτέλεια απόρριψης του μικρού ,του οριακού  ,είναι σαφές πως από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα άλλαξε. Ενδείξεις σταθερότητας οριακές βελτιώσεις έγιναν ορατές σε μια σειρά από περιοχές της ιδιωτικής οικονομίας. Ωστόσο οι έχοντες επαφή με το φαινόμενο είναι εξίσου λίγοι και  οριακοί. Αν πιστέψουμε την Alpha Bank οι πρόδρομες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης είναι εντυπωσιακές. Οι ιδιωτικές επενδύσεις πλην της οικοδομής «τρέχουν» με ρυθμό συν 13 %. Το διασπειρόμενο και εμφανίσιμο όφελος είναι μικρό καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας ευρίσκεται έξω από τον πυρήνα αρχικής ανάκαμψης. Ο μικρός πυρήνας οικονομικής αντοχής, εργασιακού ήθους και κοινωνικής ευθύνης που αντιστοιχεί στην οριακή ανάκαμψη , έχει περιθωριακή  εκλογική σημασία αλλά ασύμμετρα μεγαλύτερη κοινωνική αξία: είναι εκτός των μεγάλων διαύλων διαφθοράς, εκτός των σκοπεύσεων της ανθρωπιστικής ανακούφισης και  πρόκειται οσονούπω να χρηματοδοτήσει την Συριζαική διαχείριση ή την αναχαίτιση ενός νέου κύματος διάλυσης.   

Το Σαμαρικό project είχε μια θεμελιακή ατέλεια :Πέραν της αναχρονιστικής πρεσβυωπικής πολιτικής έκφρασης ,ενώ έχει οριακά ορατά αποτελέσματα είναι αδύνατο να τα μετασχηματίσει σε γενική αίσθηση και πολιτική ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα όμως η ατέλεια αυτή είναι ευρύτερη. Ας υποθέσουμε ότι το θετικό σενάριο «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο είχε πετύχει . Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση ήταν καταδικασμένο να αποτύχει πολιτικά καθώς η υποτιθέμενη τεχνική «επιτυχία» του  θα δημιουργούσε τόσο δυσανάλογη εμπιστοσύνη ώστε η συμπιεσμένη αγανάκτηση θα έψαχνε ένα νέο φορέα  να εκφράσει την νέα φάση. Η Συριζαική ελπίδα έχει de facto πλεονέκτημα εκκίνησης ακόμα και στην περίπτωση της υποτιθέμενης «καθαρής εξόδου» όπως αυτή προβλεπόταν στην Σαμαρική αφήγηση μετά τις εκλογές.     

 Η Συριζαική νίκη είναι εκτός απροόπτου πολύ μεγάλη. Στην τυπική γραμμική αφήγηση της αριστεράς η νίκη ενέχει την θέση ιστορικής καμπής καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1917 όπου ένα κόμμα της ιστορικής ευρωπαϊκής αριστεράς θα βρεθεί σε κυβέρνηση μέσω καθαρών εκλογών. Η ίδια αφήγηση εκλαμβάνει την Ευρωπαική πραγματικότητα ως ζέον οργανικό σύστημα όπου η έναρξη μιας κατάλυσης στην μια πλευρά, ιστορικά μπορεί να μεταλλάξει όλη την Ευρώπη προς μια νέου τύπου Σοσιαλδημοκρατία.(1) Στην τρέχουσα εκδοχή της προεκλογικής ρουτίνας η Συριζαική αφήγηση είναι πραγματικά πολιτικό Lexotanil : τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης ανακουφίζονται, οι επιβιώσαντες ανασαίνουν, οι δυναμικοί επιταχύνονται και όλα αυτά με μόνους χαμένους τους πολύ λίγους τους ολιγάρχες, τους λαθρέμπορους και το Mega Channel.Τα πλεονάσματα θα υπάρχουν, η Στουρναρικής έμπνευσης ανάπτυξη θα συνεχίσει, η διαπραγμάτευση για το χρέος θα γίνεται σε πνεύμα αλληλοκατανόησης όπως στις επιτροπές Eurovision και θα έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό : δεν θα επηρεάζει αρνητικά την λεγόμενη εσωτερική οικονομία. Too good to be true. Κι όμως η βαρβιτουρική φύση της Συριζαικής αφήγησης επειδή είναι τόσο προφανής είναι και τόσο αποδεκτή. Μεγάλες μερίδες την αποδέχονται ως μη πραγματοποιήσιμη αλλά συμβολικά χρήσιμη. Το αφόρητο κοινωνικό άλγος του 10-15 με κάποιον τρόπο πρέπει να εξισορροπηθεί συμβολικά. Αντί του δολοφονικού ακροδεξιού  μίσους είναι προτιμότερη η ηθικά υπέρτερη «ψευδο ολική» πρόταση των πολλών «δυσδιάκριτων ψιλών γραμμάτων» του προτεινόμενου νέου κοινωνικού συμβολαίου.  

Με κάποιο παράδοξο τρόπο ο Σαμαράς ήταν καταδικασμένος να χάσει , έστω και αν είχε κερδίσει τα πάντα , ενώ ο Τσίπρας καλπάζει με μια μοναδική αύρα θετικότητας ελπίδας και ηρεμίας.

Ο κοινωνικο ηθικός πυρήνας της οριακής ανάπτυξης του τέλους του 14,  κινείται στην μαθηματική εκλογική ασημαντότητα αλλά με κάποιο τρόπο το πάρτι γίνεται γύρω του. Ο Τόνυ Σφήνος του ζητάει λίγο ακόμα υπομονή, το Lexotanil του παρέχεται ακριβώς για να μη το πιεί, και ένας ενδιάμεσος κερματισμένος χώρος του απευθύνεται σε διάφορες εκδοχές υπευθυνότητας : Ποταμίσιο left liberal, Πασοκική συνέπεια,Παπανδρεική ανάμνηση. Ο Θεοδωράκης μάλλον κερδίζει την κούρσα.


(1)    Η τρέχουσα διεθνής διχοστασία για το Grexit, ενώ κατ’ αρχάς φαίνεται να ενισχύει την Συριζαική αναφορά για την αδυνατότητα εξόδου, και επομένως ενισχύει την συνολική ευρωπαϊκή  αφήγηση περί την Ελληνική  κατάλυση εν τούτοις σηματοδοτεί το ακριβώς αντίθετο. Όντως το υποτιθέμενο καθαρό τυπικό  Grexit δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη ως σύστημα δεν προβλέπει  κανενός είδους τομή , καμία απόφαση ιστορικής κατεύθυνσης , παρά μόνο μέσα από το πολυσχιδές  σχήμα των συναινέσεων. Από φορμαλιστική άποψη είναι ένας «άτονος κόσμος» που προλαβαίνει την ανάδυση στο πολιτικό επίπεδο των εντάσεων υπό την μορφή δράματος. Επομένως όσο αδύνατο είναι το Grexit ακριβώς είναι αδύνατο και το Gretrans, η υποτιθέμενη εκ των ένδον ριζική αλλαγή. Οι ίδιοι συναινετικοί μηχανισμοί που προστατεύουν τον Συριζα από το Grexit προστατεύουν την Μέρκελ από το GreTrans. Η Συριζαική πρόταση , αν αναγνωστεί στην ονομαστική της αξία, είναι εξουδετερωμένη από την συναίνεση και όχι από την σύγκρουση . Ο Τσίπρας όμως είναι αρκετά τυχερός. Οι έλληνες ως κλασσικός λαός πολυφαρμακίας  πετάνε τα πιο πολλά χάπια και επομένως παρότι θα το πληρώσουν , δηλαδή στο ταμείο όλα θα εγγραφούν τελικά υπέρ του Συριζα  δεν θα  πιούν το Lexotanil που τους προσφέρει.

8 σχόλια:

  1. Γιάννη, απο που προκύπτει οτι η διεθνης διχογνωμία για το Grexit -αν μπορει κανεις να πει οτι υπαρχει τέτοια, μετα απο σοβαρή εκτιμηση των δηλωσεων και των δημοσιευμάτων- ενισχύει τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ περι της μη δυνατότητας εξόδου απο το ευρω?

    Λιγο σαν ευσεβής πόθος μου ακούγεται κατι τετοιο.

    Επισης, δεν συμμερίζομαι την εκτιμηση σου οτι η κοινωνία αντιμετωπίζει τοσο θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουτε οτι τον βλέπει σαν lexotanil.
    Αντίθετα, εγω βλέπω, ακούω και διαβάζω μεγαλη ανησυχία και άγχος απο πολλές πλευρές.

    Οσο για την σαρωτική νικη ΣΥΡΙΖΑ, μήπως βιάζεσαι λιγο να την προαναγγειλεις; Κατι τέτοια ακούγαμε και πριν απο τις ευρωεκλογές και δεν θα έλεγε κανεις οτι επαληθεύθηκαν.

    ΥΓ: Φοβάμαι οτι τρέχουμε ολοταχώς προς τα βράχια, ασχολούμενοι με αναλύσεις "αφήγησεων" και λοιπά ψυχαγωγικά. Προσωπικά, το ερμηνεύω ως προσπαθεια αυτο καθησυχάσμου και παρηγοριας.
    Ομως, δεν ειμαστε αμέτοχοι παρατηρητές. Τις συνέπειες θα τις ζήσουμε ολοι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλίκη

    Η πειριορισμένη πιθανότητα Grexit είναι ισόποση με την πιθανόιτητα ο Συριζα να υλοποιήσει το πρόγραμμα του. Νομίζω πως η δυναμική είναι No Grexit No Gretrans.

    Πιστεύω πως ακριβώς αυτό το στοιχείο του No Grexit ουσιαστικά ουσιαστικά εκμηδενίζει τον "ριζικό" Συριζα. Ισως δε το έγραψα καθαρά αλλά δεν λέω δεν υπάρχει Grexit αρα ψηφίζουμε άφοβα, αλλά εντίθετα δεν υπάρχει Grexit γιατί δεν υπάρχει Συριζα

    Οσον αφορά την κοινωνία έγω βλέπω παραλυτικό άγχος και μια στάση δυσπιστίας προς τον Συριζα. Όμως επειδή τα μηνύματα των εκλογών είναι περιπλοκα δεν αποκλείω πως μια μαζική έκρξη θυμού στραφεί προς τον πολυσυλλεκτικό Συριζα όχι ως συμφωνία αλλά ως αποδοχή του ως τυπικό νεοελληνικό κόμμα που μπορεί να λέει ότι θέλει.

    Τα προσωπικά μου εμπειρικά δεδομένα μου δείχνουν σήμερα αυτή τη δυναμική

    Οσο για την διαδρομή για τα βράχια ,αυτή με φοβίζει πολύ όχι γιατί τα κόμματα Lexotanil θα κερσίσουν αλλά γιατί η παραγωγική ηθική Ελλάδα της εργασίας είναι τελικά αδύναμη.Τέτοια θηριώδη projects ,όπως η έξοδος από την κρίση θέλουν ισχυρές ελιτ για να τραβήξουν το κάρο. Λυπάμαι η παραγωγική δυναμική Ελλάδα είναι πολύ μειοψηφική .Βέβαια τα θαύματα είναι στο πρόγραμμα και ευπροσδεκτα.

    Τελος συμφωνω μαζί σου, δες την ανάρτηση ως εξορκισμό του τρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη, ανεξάρτητα απο το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το προγραμμα του, η καταστροφή μπορει να επέλθει μεσα στην αναμπουμπούλα και λογω αυτής.

    Οπως ειναι γνωστο, οι πολιτικές και οικονομικές εξελιξεις δεν λαμβάνουν χώρα εν κενώ!
    Ουτε αποτελούν τις παραμέτρους εξισωσεων με προδιαγεγραμμένη λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλικη

    Το θέμα της κατάρρευσης ως απρόβλεπτος (??) συγχρονισμός είναι το βασικό
    Ομώς εχει πυροδοτηθεί από τις εκλογές
    Η κατάρρευση ακριβώς γίνεται όταν είναι απίθανη όταν δεν υπάρχουν πρόδρομα φαινόμενα .
    Είμαστε δυνητικά στον χώρο αυτό , και πραγματικά μόνο εξορκισμοί ή ευχές δεν ξέρω αν μπορούν να μας σώσουν αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ΕΘΙΣΜΟΣ/ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ

    (ATIVAN, CLONOTRIL, VALLIUM. LEXOTANIL. XANAX, TRANXENE, HIPNOSEDON KA.)

    .............
    Λειτουργία των βενζοδιαζεπινών στον εγκέφαλο:

    Με την χορήγηση των Βενζοδιαζεπινών ο εγκέφαλος επηρεάζεται είτε έμμεσα είτε άμεσα.

    Οι βενζοδιαζεπίνες, επιδρούν στους υποδοχείς GABA ( Γαμα-αμινοβουτυρικό οξύ) του εγκεφάλου, ενισχύοντας τη δράση του.

    Το GABA έχει μια ηρεμιστική δράση στον εγκέφαλο, είναι με άλλα λόγια το φυσικό ηρεμιστικό και υπνωτικό του ατόμου. Η φυσική αντίδραση του GABA ενισχύεται από τις Βενζοδιαζεπίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή των υπαρχόντων νευροδιαβιβαστών από τον εγκέφαλο. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί είναι υπεύθυνοι για την φυσιολογική ετοιμότητα, τη μνήμη, το μυικό τόνο, το συντονισμό, τη συναισθηματική ανταπόκριση, τις φυσιολογικές ενδοκρινολογικές λειτουργίες, τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, τον έλεγχο της πίεσης και πολλές άλλες λειτουργίες.

    Ο εγκέφαλος, με τη χρόνια λήψη των φαρμάκων, «μαθαίνει» ότι δεν έχει ανάγκη από τόσο GABA, για να λειτουργήσει σωστά, και αρχίζει να παράγει λιγότερο. Όσο πιο πολύ λαμβάνει την εξωτερική βοήθεια ο εγκέφαλος τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνεται ότι δεν χρειάζεται πλέον GABA. Έτσι, το άτομο μένει εκτεθειμένο χωρίς φυσικό τρόπο αντιμετώπισης του στρεσογόνου γεγονότος."

    http://www.veresies.com/index.php?option=com_content&view=article&id=288&Itemid=180&lang=el

    Με αλλα λογια πολλα ατομα, απο το 2010, ζουν με ληγμενα φαρμακα-υποσχεσεις και "μένουν εκτεθειμένα χωρίς φυσικό τρόπο αντιμετώπισης του στρεσογόνου γεγονότος" Η νηφαλια αντιμετωπιση μπορει να περιλαμβνει καλοια αποπο τα κατωτερω : αναστοχασμο, ανασυνταξη, οικογενειακο ή ατομικο σχεδιασμο, ενεργοποιηση "της πολυσθενειας των εισοδηματων", αλλαγη επαγγελματος, μεταναστευση στην γενεθλια γη ή στο εξωτερικο , χωρις περιττες και ψυχοφθορες εκδηλωσεις του θυμικου (κλαψες, τυφλη οργη,....)

    Επομενως, ενδεχεται να δουμε μια ακομη φορα αυτους που ωφεληθηκαν απο τον κρατικο δανεισμο και ειναι "αντιμνημονιακοι" οταν η "αντιμνημονικη κυβερνηση" -Τονυ Σφηνος αδυνατει να τους ικανοποιησει τα "καταχτημενα" αιτηματα-δικαιωματα και ισως στραφει στο κατω 1/3 της κοινωνιας λ.χ. με μια δεσμη περιφερειακων δημοσιων εργων με αυτεπιστασια ή αλλο τροπο εκτελεσης ...., γυρνωντας στην εποχη του 50-60 (μικρες γεφυρες, διανοιξη χειμαρων, αποκατασταση λατομειων, επαρχιακοι οδοι,....)

    Συμπερασματα
    1. Ο εγκέφαλος των παραζαλισμενων "αντιμνημονικων" , με τη χρόνια λήψη των φαρμάκων-υποσχεσεων (αφου οι επι 40+ καλοπληρωμενοι συνδικαλιστες και κομματικα στελεχη καρριερας (τα λεγομενα "αριστερα" επαγγελματικα στελεχη) "σκεφτονται πριν απο αυτους γι' αυτους" ), «μαθαίνει» ότι δεν έχει ανάγκη από τόση σκεψη για να λειτουργήσει σωστά, και αρχίζει να σκεφτεται ατταβιστικα, λιγότερο και προς την λαθος κατευθυνση.

    2. Η ανοιξη, πιο σιγουρα το καλοκαιρι θα μας φερει -εκτος απο την οριστικη εναρξη καποιας αναπτυξης- και 22 εκατ. τουριστες με ασπρα 12-13 δις και αλλα τοσα μαυρα. Τωρα να δουμε τον οποιον νεο υπουργο οικονομικων να κλεινει μαγαζια που φοροδιαφευγουν τουλαχιστον κατα 50% σε τουριστικα μερη (βλ. αντιπαραδειγμα Υδρας με βουλευτη Θοδωρή Δρίτσα ,...). διοτι οι μισοι καταστηματαρχες ειναι αντιμνημονικοι (για την παρτη τους) και ο ΣΥΡΙΖΑ εχει κλεισει το ματι σε πολλους απ' αυτους .

    3. Ας ευχηθουμε - με οποια κυβερνηση- να πρυτανευσει η οικονομικη δημοκρατια, που ειναι και το κυριο αιτημα των ανθρωπων με αρχες και αξϊες.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διορθωση-συμπληρωση της σχετικης παραγραφου

      Επομενως, ενδεχεται να δουμε μια ακομη φορα αυτους που ωφεληθηκαν απο τον κρατικο δανεισμο και ειναι «αντιμνημονιακοι» οταν η «αντιμνημονικη κυβερνηση» -Τονυ Σφηνος αδυνατει να τους ικανοποιησει τα «καταχτημενα» αιτηματα-δικαιωματα και ισως στραφει στο κατω 1/3 της κοινωνιας λ.χ. με μια δεσμη περιφερειακων δημοσιων εργων με αυτεπιστασια ή αλλο τροπο εκτελεσης …., γυρνωντας στην εποχη του 50-60 (μικρες γεφυρες, διανοιξη χειμαρων, αποκατασταση λατομειων, επαρχιακοι οδοι,….)

      να εξεγειρονται για την καταπατηση των «καταχτημενων» :) και να απομακρυνονται απο τον ΣΥΡΙΖΑ (γιατι πρωην ΠΑΣΟΚοι ειναι)

      Αφώτιστος Φιλέλλην

      Διαγραφή
  6. ΥΓ Οι δυσμενείς επιπτώσεις των βενζοδιαζεπινών (αναλυση στο λινκ)

    1. Υπερβολική καταστολή (oversedation)...
    2. Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.......
    3. Ανεπάρκεια μνήμης...........
    4. Παράδοξο διεγερτικό αποτέλεσμα: Οι βενζοδιαζεπίνες προκαλούν περιστασιακά αυξημένο άγχος, αϋπνία, εφιάλτες, παραισθήσεις, υπερκινητικότητα ή επιθετική συμπεριφορά και επιδείνωση των επιληπτικών κρίσεων σε επιληπτικούς. Οι αντιδράσεις αυτές είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται μερικές φορές από την χρήση ουσιών.
    5. Κατάθλιψη............
    6. Δυσμενείς επιπτώσεις στα ηλικιωμένα άτομα..........
    7. Ανοχή: Η ανοχή σε πολλές από τις επιδράσεις των βενζοδιαζεπινών αναπτύσσεται με την τακτική χρήση: η αρχική δόση του φαρμάκου έχει σταδιακά μικρότερη επίδραση και επομένως χρειάζεται μεγαλύτερη δόση για να το ίδιο αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα οι γιατροί να αυξάνουν τη δόση στις συνταγές τους ή να προσθέτουν μια άλλη βενζοδιαζεπίνη, .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΦ

    Σωστά

    Επομενως, ενδεχεται να δουμε μια ακομη φορα αυτους που ωφεληθηκαν απο τον κρατικο δανεισμο και ειναι "αντιμνημονιακοι" οταν η "αντιμνημονικη κυβερνηση" -Τονυ Σφηνος αδυνατει να τους ικανοποιησει τα "καταχτημενα" αιτηματα-δικαιωματα και ισως στραφει στο κατω 1/3 της κοινωνιας λ.χ. με μια δεσμη περιφερειακων δημοσιων εργων με αυτεπιστασια ή αλλο τροπο εκτελεσης ...., γυρνωντας στην εποχη του 50-60 (μικρες γεφυρες, διανοιξη χειμαρων, αποκατασταση λατομειων, επαρχιακοι οδοι,....)

    Ο αντιμνημονιασμός δεν αφορά μόνο τα θυματα της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά τα κεκτημένα καταρκεματισμένα συμφέροντα που έχασαν και αναζητούν ένα νεο κύκλο ιδιοτελούς κρατικής μέριμνας

    Σωστα επισημαίνεις τις παρενέργειες του Lexotanil. Ας ελπίσουμε οτι οσοι το αγοράσουν τουλάχιστον δεν θα το πάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή