Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τι είδους μελαγχολία


 
 
 
 
Σε υψόμετρο 1300 μέτρων στην Νότιο Ανατολική πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας στην  Υεμένη το Taiz δεσπόζει σε ένα ευρύτερο ορεινό όγκο. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης και το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο. Παρότι είναι από το 2011 στο κέντρο του εμφυλίου το Ταιζ ευρίσκεται εδώ και 20 μήνες σε μια ιδιόμορφη κατάσταση: η βιομηχανική παραγωγή ευρίσκεται στα επίπεδα  ρεκόρ του 2010 οι εξαγωγές γίνονται κανονικά μέσω του ιστορικού λιμανιού της Mocha ( έχει δώσει το όνομα της στην ποικιλία καφέ) . Ο διάδρομος    Taiz Mocha είναι ασφαλής, οι τράπεζες λειτουργούν κανονικά , οι διεθνείς εταιρείες courier παραδίδουν δέματα και έγγραφα ενώ στο αεροδρόμιο της περιοχής γίνονται σποραδικά διεθνείς αφίξεις. Το Taiz είναι μια νησίδα ομαλότητας και εξωστρέφειας ,εν λειτουργία, εντός μια ευρύτερης περιοχής εμφυλίου και φτώχειας.

Κι’ όμως αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται και στην Δαμασκό. Η βιομηχανική της ζώνη λειτουργεί κανονικά την τελευταία πενταετία, οι συναφείς υπηρεσίες υποστηρίζουν την τοπική οικονομία ενώ ο οδικός άξονας Δαμασκού Βυρηττού είναι απρόσβλητος από οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση.

Μετά το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία η διεκδίκηση για την διατήρηση ενός αυτόνομου Λονδίνου στην ΕΕ, παρέχει μια άλλη εκδοχή του ίδιου φαινομένου.

Οι διάφορες νησίδες εξωστρέφειας , διασύνδεσης με το παγκόσμιο πλέγμα της οικονομίας αυτονομούνται όλο και περισσότερο από την υπερκείμενη κρατική δομή. Αυτή η αυτονόμηση παράγει συμπεριφορές , αιτήματα και δυσανεξίες. Οι χωρικοί των βουνών της Υεμένης έχουν τόση απόσταση με τις ανθηρές εξαγωγικές εταιρίες όση οι ψηφοφόροι του Exit  με τους εργαζόμενους στο City.

H συνέντευξη του Τσίπρα ήταν η επιτομή της  μελαγχολίας  του φετινού καλοκαιριού.

Ο Παπαχελάς σε ρόλο πασαδόρου κατηγορίας Ερτ  ( παίζοντας τον ρόλο του Γ.Τρουπή στην συνέντευξη Α.Σαμαρά) , μάλλον κατοχύρωσε την άδεια του Σκάι, ενώ ο Τσίπρας απευθυνόμενος σε τηλεθεατές στρατολογικής ικανότητας Ι 4 (  λόγω μικρόνοιας ) μας εξήγησε πως ο ιδεαλισμός των εντίμων έχει αξία indulgentia.

Η συμπονετικός κυβερνήτης επικαλείται τον φόβο ( το μνηνόνιο μας προστατεύει από την αναταραχή του Brexit) , και στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα ειδικά project κρατικών συμμετοχών για τα οποία τουλάχιστον δυσφόρησε ( ATP, Cosco,Fraport,Trainitalia). Το ενδιαφέρον είναι πως δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση ως ιδεοληπτικούς ερασιτέχνες της «αριστεράς» , ενώ οι Coco Chanel τους έχουν ξεπεράσει από τα δεξιά  πιο γρήγορα από όσο ο Lewis Hamilton τον Fernardo Alfonso. Ο φόβος ως συνοδό συναίσθημα της διαχείρισης των διακρατικών επενδύσεων είναι ο πυρήνας της συντηρητικής διαχείρισης και πάνω σε αυτό τον καμβά στηρίζεται όλο το νεύμα που απευθύνει η κυβέρνηση στην κοινωνία.  

Με ανεξήγητο τρόπο η αντιπολίτευση προσδοκά την κατάρρευση η οποία είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο ακριβώς γιατί οι βασικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει στην προηγούμενη περίοδο.  Το ισοζύγιο πληρωμών είναι ισοσκελισμένο, η εσωτερική υποτίμηση έχει μειώσει το κόστος εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν δρομολογηθεί , ο τουρισμός αυξάνεται θεαματικά από το 11, η ανεργία πέφτει συνεχώς από το 14,ο λεγόμενος «αφελληνισμός» των τραπεζών εξασφαλίζει διαφάνεια : η οικονομική φάση είναι σταθερή και ελαφρώς αισιόδοξη. Ο συμπονετικός κυβερνήτης είναι έτοιμος να εισπράξει τις θετικότητες που προκύπτουν από την προηγούμενη διαχείριση ενώ οι προηγούμενοι διαχειριστές υποτιμούν το έργο τους, το παρουσιάζουν τόσο εύθραυστο ώστε κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Ο μοναδικός εγγυητής του ενιαίου σταθερού κύκλου 14-16 είναι ο Στουρνάρας : παραμένει ισχυρός , έχει επικρατήσει κατά κράτος έναντι των Βαρουφάκη Τσακαλώτου και φλερτάρει με την φήμη του Ζωλώτα.

Όμως η ασθενής οικονομική αισιοδοξία παραπέμπει σε μελαγχολία.

Οι εγχώριες νησίδες τύπου Taiz, Δαμασκού, City αλλά και όλες οι μειοψηφικές νησίδες αριστείας παραμένουν σχετικά ασθενείς. Οι  προωθημένες εστίες της οικονομίας, της ακαδημαϊκής ζωής, του πολιτισμού  αυτό-αναπαράγονται σε γνωστά μοτίβα γογγυσμού, blame game, ριζοσπατικοφανών εκφράσεων, ναρκισσισμού. Η μεγάλη κοινωνία της δυσπραγίας, των δυσκολιών, της υπομονής συνεχίζει , μετριάζει τον πόνο μέσω της αλληλεγγύης. Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα  το Grexit θα εμπεδωθεί σε αυτό το μεγάλο κομμάτι.

Είναι πιθανόν η μελαγχολία να είναι παραγωγική, δηλαδή να αντιπροσωπεύει την εσωτερικότητα που συνοδεύει ένα νέο εργασιακό ήθος, μια  απαίτηση για ένα κοινωνικό συμβόλαιο «χωρίς αυταπάτες». Αυτή είναι η καλή εκδοχή της τρέχουσας συμπονετικής διαχείρισης. Το πρόβλημα είναι πως ο κυνισμός της να διαχειριστεί τα θετικά των μνημονίων και να τα παρουσιάσει ως δικά της επιτεύγματα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού , οι συνεχείς «πονεμένες υπογραφές» έχουν περάσει από το στάδιο του folklore στο trash και η επόμενη «αυταπάτη» δεν είναι ανεκτή από κανένα. Τέτοιου τύπου νέα «αυταπάτη» είναι η απλή αναλογική. Έχει ηθικό έρισμα αλλά θα τροφοδοτήσει τέτοια διασπορά που θα πλήξει εξ’ ίσου και τον Συριζα. Η κυβέρνηση υπερτιμά την συνεκτική παρουσία του Τσίπρα  και ενώ σκοπεύει στην διάσπαση της ΝΔ δεν υπολογίζει τις ακούσιες συνέπειες.   
Η οικονομική προσέγγιση σημειώνει πως η Ελλάδα χρειάζεται 100 δις επενδύσεων για να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό σοκ. Αν δεχθούμε την καλή εκδοχή της Μητσοτακικής Δεξιάς , τότε η «απαλλαγή» θα προσφέρει αυτό ακριβώς το σοκ. Σωστά . Μόνο με εγγυημένες βασικές συντεταγμένες της συγκυρίας ( λέγε με μνημόνιο) ποιος έχει όρεξη για νέες εκλογές;

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με 30 δις στοχευμενες παραγωγικες επενδυσεις σε 6 ετη η χωρα ανακτα το ΑΕΠ της σε επιπεδα 2008.(βλ. ΥΓ). Μοναδικη παραδοχη ειναι ο πολλαπλασιαστης ΑΕΠ με επενδυσεις να διατηρειται στην ρεαλιστικη μετριοπαθη τιμη του 2,5 (με ροπη προς καταναλωση 2/3 ειναι 3 και 3/4 ειναι 4). Αυτο σημαινει επενδυσεις υποκαταστασης εισαγωγων (συνολο 42 δις) και για εξαγωγες. Οι εξαγωγες ενω το 2012 ειχαν φτασει στα 27 δις, τα τελευταια 3 ετη εχουν κολλησει και το 2015 ειναι μειωμενο κατα 8.77% σε σχεση με το 2012, δηλ. 24,8 δις οπως φαινεται παρακατω.
    Εξαγωγες (εκατ. ευρώ )
    2011 23.840,2
    2012 27.147,3
    2013 26.895,6
    2014 26.788,0
    2015 24.787,2
    ΥΓ
    Ετος/ΑΕΠ/ΕΠΕΝΔΥΣΗ(δις)/ετησια αυξηση ΑΕΠ(δις)
    2017 180 5 12,5
    2018 192,5 5 12,5
    2019 205 5 12,5
    2020 217,5 5 12,5
    2021 230 5 12,5
    2022 242,5 5 12,5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να μην μας κυριευσει η μελαγχολια (ας υποθεσουμε απο τον Σεπτεμβρη)

    Ενα συνηθισμενο λεκτικο αστειο που κανω εποχουμενος επι της μοτοσυκλεττας στα φαναρια, μετα την αγκιτατσια -προπαγανδα του ΣΥΡΙΖΑ απο το 2010 (οι φτωχοί αθρώποι (δεν εκανα λαθος) ψαχνουν στους σκουπιδοντενεκεδες, ο χειμωνας του 2012 ειναι χειροτερος απο του 1942,…, αμελωντας την τεραστια παραοικονομια που εξασφαλιζει το ψωμι και μερικες φορες το παντεσπανι των «φτωχων»,…) οταν αρχιζουν τα μπανια του λαου και κατα τα μεσα Ιουλιου η Αθηνα αδειαζει ειναι το εξης

    Οι φτωχοί αθρώποι ειναι στα εξοχικα τους :-)
    (και συμπληρωνω καποια απο τις κατωθι παραλλαγες )
    και εμεις δουλευουμε
    και εμεις ψαχνουμε για δουλεια,
    κ.λ.π.
    Οι ταξιτζηδες αλλα και αλλοι οδηγοι παρατουν το τιμονι και σκανε στα γελια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά θέλουμε ένα αστείο για να μην μιας πιάσει μελαγχολία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αυθεντικο, πηγαιο αστειο διασκεδαζει προς στιγμην, αλλα και πληροφορει, επιμορφωνει, διδασκει θα τολμουσα να γραψω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η οικονομική προσέγγιση σημειώνει πως η Ελλάδα χρειάζεται 100 δις επενδύσεων για να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό σοκ. "

    Βρηκα κατι παραπανω απο 200 δις ως αμεσα δημοσια εσοδα την επομενη 20-ετια .

    Ο πρώην πασοκος Χημικός Μηχανικός* -κυβερνητικό στέλεχος πλέον- είχε ξεκλεψει μερικές μέρες και μ’ ένα νοικιασμένο 10μετρο σκάφος είχε αγκυροβολήσει ανοικτα της Γαύδου.
    […]
    Κόντευε 3.00. Άπνοια στην θάλασσα και στην καμπίνα η ερωμένη του τον κούνησε δυνατά, λέγοντας του την αμόλησες.; Αυτός ξύπνησε για λίγο, κάτι σαν κλούβιο αυγό μύριζε, αλλά κουρασμένος από την ερωτική πάλη ξανακοιμήθηκε. Όταν-σε λίγο- η ερωμένη του τον ξαναξυπνησε, βγήκε εκνευρισμένος από την καμπίνα στο κοκπιτ και ξάφνου στην ησυχία της νύχτας ακούει ήχους σαν να βράζει η θάλασσα, ενώ μπουρμπουλήθρες αερίου έσκαγαν στην διεπιφανεια, αφήνοντας οσμή που από τα εργαστήρια οργανικής χημείας του ΕΜΠ του έμοιαζε με υδρόθειου που συνοδεύει ως «ακαθαρσία» το φυσικό αέριο.
    Φώναξε :Σωθήκαμε !

    Ο -προ μηνός- μεγάλος σεισμός στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου/Λιβύης και οι επακόλουθοι μετασεισμοί είχαν δημιουργήσει μικρορηγματα που υποδείκνυαν ότι κάτω απο το σκάφος, την Γαύδο και την ευρύτερη περιοχή υπήρχε ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων.

    http://www.capital.gr/images/2012-05/petrelaia_kefalaio_10122012.jpg?watermark=magnify

    Θυμήθηκε την έκθεση με τίτλο Cretan Gas Fiels – Α new perspective for Greece’s hydrocarbon resources, της επενδυτικής τράπεζας Pytheas του 2012. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εκτιμήσεις της μελέτης, η Deutsche Bank εκτιμά την αξία των κοιτασμάτων – εφόσον αποδειχθούν έπειτα από γεωτρήσεις – στα 427 δις ευρώ και μιλά για καθαρό όφελος της τάξης των 214 δις ευρώ ή αλλιώς το 107% του ΑΕΠ […] με δεδομένο ότι το 25% της αξίας προορίζεται ως κόστος εξόρυξης, 25% ως περιθώριο της εταιρείας και το 50% είναι το όφελος του κράτους.

    Τα χαράματα, πήρε τηλέφωνο τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και του είπε τα καθέκαστα.
    Αυτός απάντησε : Α, ώστε είχα δίκιο . Kαθόμαστε πάνω σε μια τεραστια υπόγεια λίμνη υδατανθράκων:-)

    https://www.youtube.com/watch?v=zy36PP6CQVE

    Και μονολογώντας σχεδόν, συνέχισε : Θα πω στον ΑΓΕΝ να στείλει μια μοίρα του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή και αναπνευστικές μάσκες για τους συριζαιους της Γαύδου.

    *μπορει και πρωην Ρηγας που εκανε καρριερα σε κρατικες εταιρειες οπως ΕΛΔΑ, ΑΣΠΡΟΦΩΣ, ΔΕΠΑ,…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή