Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Paralysis


H αναμενόμενη, ala Godot, συμφωνία  σηματοδοτεί την πιο «Ευρωπαϊκή» επερχόμενη εκλογική περίοδο. Με τα μέτρα πέραν του 2019  οι δανειστές  κατόρθωσαν να «σπάσουν» τον εθιμικό τυφώνα υποσχέσεων και παροχών που συνοδεύουν τα εγχώρια προεκλογικά δρώμενα. Παρ’ ότι τα μέτρα έχουν την αρνητική σήμανση του περιορισμού των συντάξεων είναι φανερό πως αντιστοιχούν με τη λύση του μαθηματικού προβλήματος επιπέδου Γ. Δημοτικού : 3,2 εκ εργαζόμενοι με μέσες μηνιαίες απολαβές των 1000 ευρώ επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν 2,3 εκ με ανάγκες συντάξεων 700 ευρώ , 3,3 μη ενεργού πληθυσμού και 0,6 εκ εργαζόμενων του «στενού» δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές 1200 ευρώ. Καθώς το πολιτικό προσωπικό αδυνατεί να διατυπώσει το πρόβλημα, αυτό επιλύεται μέσω της all time classic εξιστόρησης του εξωτερικού καταναγκασμού των Δανειστών και του ΔΝΤ οι οποίοι  επιβάλλουν μειώσεις.

Με τον γνωστό γλαφυρό του τρόπο το ΚΚΕ διατύπωσε το πρόβλημα της συγκυρίας: Μεταξύ μιας μεγάλης ανατροπής και του δύστροπου σήμερα μεσολαβεί η πιθανή κατάρρευση (πηγή)

Είναι φανερό πως βρισκόμαστε στο μέσο μιας παραλυτικής ισορροπίας όπου καμμιά ενδογενής  δύναμη δεν μπορεί να πυροδοτήσει μια ριζική τομή: Ούτε η πληβειακή πλειοψηφία μπορεί να δημιουργήσει συμβάντα αριστερότροπης φαντασιακής ολικής ανατροπής , ούτε μερίδες του καθεστωτικού πλέγματος (οικονομικές δυνάμεις, κρατικές γραφειοκρατίες, ακαδημαϊκές ομάδες)   μπορούν να οργανώσουν μια έξοδο «φιλελεύθερου αναπτυξιακού σοκ».

Η παράλυση επιτείνεται από την αξιοθαύμαστη ευκαμψία με την οποία η συμπονετική αριστερά αλλάζει ρόλους και εκφράσεις. Με το επιχείρημα ότι είναι αμόλυντη από την διαφθορά μπορεί με ασφάλεια να πολτοποιήσει κάθε έννοια ρητορικής συνέπειας. Διαχειρίζεται με άνεση το μενού της συντηρητικής διακυβέρνησης και προβάλλει συνεχώς η έννοια της σταθερής διακυβέρνησης , των αχρείαστων ρήξεων , της ασφάλειας των αγορών. Επιτεύγματα της περιόδου όπως ο τουρισμός και η περάτωση των μεγάλων έργων παρουσιάζονται εκκενωμένα από το οικονομικό τους περιεχόμενο: ο τουρισμός αυξάνει τον όγκο του μέσω επισκεπτών συνεχώς μειούμενου διαθέσιμου λόγω της επιτυχίας της εσωτερικής υποτίμησης (η τάση έχει καταγραφεί από το 2011)  , ενώ τα έργα περατώθηκαν μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του πιο διευρυμένου φιλελεύθερου Σδιτ.Ταυτόχρονα υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις εκκινούν με ενδιαφέρουσες καινοτομίες : το Υπουργείο Παιδείας ευτυχώς έκανε μηνυτήρια αναφορά στον πρόεδρο των Φροντιστών και έτσι διεσώθει το αδιάβλητο των εξετάσεων ( το αξιόπιστο θα τεκμηριωθεί το 2020) ενώ αξιωματικά  το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να ελεχθεί από την Βουλή.  Το τέχνασμα δεν είναι νέο: οι Loula Ertogan συνέδεσαν την διακυβέρνηση τους μετά από επεμβάσεις του ΔΝΤ που έκανε την «βρώμικη δουλειά» της εξισορρόπησης. Οι πολιτικές καμπύλες είναι ασύμπτωτες με τις καμπύλες οικονομικής εξυγίανσης.

Εσχάτως κυκλοφορούν και θεωρίες ότι το άγχος και η έρπουσα δυσφορία μπορούν να εκδηλωθούν ως πολιτικό δρώμενο ανεξέλεγκτης αναταραχής , ως ένα δίδυμο πολιτικό πλάσμα της οικογένειας του Δεκεμβρίου του 2008 (πηγή). Βρίσκω την θεωρία σχετικά αισιόδοξη , γιατί δεν υπολογίζει πως οι κυρίαρχες ομάδες του κρατικο-πολιτικού θεάματος υπερέχουν έναντι των πληβείων της κοινωνικής περιμέτρου. Ταυτόχρονα η νοηματική εκκένωση του ρητορικού ρεπερτορίου της ονομαζόμενης «ριζοσπαστικής» αριστεράς προκαλεί μια περαιτέρω αφασία.

Η «μενουμεευρώπη» μερίδα, ορθά αντιτείνει την ανάγκη του «αναπτυξιακού σοκ» μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνει εν κενώ. Μόλις πριν μερικούς μήνες ο Σεβ συναίνεσε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αφήνοντας την αντιπολίτευση εκκρεμή.

Οι ενδογενείς ισχυρές οικονομικές δυνάμεις είχαν προ πολλού προεξοφλήσει την «συμπονετική» διακυβέρνηση και είχαν εύκολα προσαρμοστεί στο νέο  επίπεδο πολιτικής ισορροπίας με  χαμηλή ένταση. Με μεγαλύτερη οξυδέρκεια από  εγχώριους αναλυτές που βλέπουν  παντού «ιδεοληπτικούς κρατιστές» οι οικονομικές και γραφειοκρατικές ελίτ διέγνωσαν τον εκτραχηλισμένο αριστερόφωνο λαϊκισμό ως αυθεντικό σύμπτωμα ενός περιφερειακού κομφορμισμού. Άλλωστε το πλέγμα εγχώριων ισχυρών-ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας διαχειρίστηκε την υψηλότονη  αρχικά συμπονετική διακυβέρνηση με  ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, αποδεικνύοντας ότι ήξεραν να αντιμετωπίσουν μια τυπική εξέγερση “micro-insiders” με πλαστικά ηθικοπολιτικά θεμέλια και όχι τίποτε «άκαμπτους» ιδεοληπτικούς . To κοινωνικό αποτύπωμα και η έκφραση τους είναι σχεδόν παμπάλαιο : κρατικοδίαιτη «καπατσοσύνη» ala Πασοκ του 80, κοινωνική κινητικότητα εντός του κράτους και όχι δια μέσω του κράτους. Για αυτό ,από πλευράς δανειστών, η διαχείριση 14-17 αποδεικνύεται «ευκολάκι».

Είναι φανερό ότι ακόμη και το πτωχευμένο κράτος είναι σε θέση να εξασφαλίσει θεσμούς και λειτουργίες αναπαραγωγής του ευέλικτου διευρυμένου πολιτικού προσωπικού. Μια προσεκτική ματιά στους πόρους , τις διαδρομές και τις συναινέσεις που εξασφάλισαν οι ΜΚΟ για τους πρόσφυγες , μπορεί να αποκαλύψει πως το παλιάς κοπής πελατειακό κράτος με τις προσλήψεις μπορεί να αντικατασταθεί από το νέο κράτος διανομής «δικτύων» .

Η Ευαγγελική αναπαράσταση της παραλυσίας έχει ένα πραγματολογικό δεδομένο που διαφεύγει μόνιμα. Πριν από το θαύμα , οι φίλοι του παραλύτου έχουν να επιτελέσουν ένα έργο, με σοβαρή σωματική και πνευματική δαπάνη. Πρέπει να τον μεταφέρουν πάνω σε ένα δύσκαμπτο κρεβάτι , να ανέβουν ένα όροφο για να συναντήσουν τον Ιησού στην σκεπή. Μάλιστα μετά το θαύμα ο ιαθείς , προτού  καλά καταλάβει τι του συμβαίνει , πρέπει να σηκώσει το κρεβάτι του και με αυτό στον ώμο….. να περπατήσει. Συμπέρασμα :  πριν και μετά το θαύμα χρειάζεται σοβαρή και επίπονη εργασία αλλιώς θα περιμένουμε το Βιβλικό Θαύμα στην ξεκούραστη «μελό» εκδοχή του.

 

8 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παραλυσια της οικονομιας ειναι προσωρινη και η κατασταση θα αναταχθει μετακινουμενη αργα αλλα σταθερα προς ισορροπιες ανωτερου ΑΕΠ. Θα βοηθησουν τρια τουλαχισον σταδια αναλογα με την αντομετωπιση διαστρεμματος ποδοκνημικης* (κοινως αστραγαλου)

    Τα μετρα του σταδιου 1 δεν ληφθηκαν εγκαιρως απο την κυβερνηση Καραμανλη, ενω λιγα εγιναν απο την κυβερνση ΓΑΠ με αποτελεσμα να διογκωθει υπερβολικα το ελλειμα και το χρεος-διαστρεμμα.

    Τα επομενα ετη (σταδιο 2) δεν ληφθηκαν κευνσιανα στοχευμενα μετρα περιορισμου του κοινωνικου πονου της ανεργιας,ο ιδιωτικος τομεας των μικρομεσαιων αφεθηκε στην τυχη του, ο περιορισμος της φοροδιαφυγης ηταν ελαχιστος (καθυστερηση εφαρμογης ηλεκτρονικης πληρωμης, γρηγοροι στοχευμενοι ελεγχοι,...), ενω ο περιορισμος των δημοσιων σπαταλων/δαπανων ηταν σχετικα ηπιος

    Αυτην την περιοδο βρισκομαστε στην μεση του σταδιου 2.

    Θα ακολουθησει το σταδιο 3 (μαλλον μετα τις εκλογες που τις βλεπω το 2019) με στόχο να αποκατασταθεί η βωσιμοτητα της ελληνικης οικονομιας και να δυναμώσουν οι ασθενικοι τομεις της -μύες που την στηρίζουν (πρωτογενης και δευτερογενης παραγωγη, εξαγωγη υπηρεσιων).

    Η συγκυρια για την παρουσα κυβερνηση ειναι αρκετα ευνοϊκη, δεδομενης της ανεπαρκεστατης αξιωματικης αντιπολιτευσης . Επαιξε και ρεφαρε. Ο πνευματικος πατερας του Α.Τ. ειναι γνωστος μεγας χαρτοπαικτης.

    Ας μην ξεχναμε οτι αμελησαμε να παρουμε μετρα για το σοβαροτατο διαστρεμμα.

    *Η υψηλή συχνότητα επαναλαμβανόμενων διαστρεμμάτων που βλέπουν οι ορθοπεδικοί οφείλεται κυρίως στην μη επιτυχή ολοκλήρωση ενός προγράμματος θεραπείας που αποτελείται από τρία στάδια:

    Στάδιο 1: Συνιστώνται άμεσα μέτρα, τα οποία περιορίζουν στο ελάχιστο το οίδημα (πρήξιμο) των μαλακών μορίων και διατηρούν την κινητικότητα της άρθρωσης. [...]

    Στάδιο 2: Έπειτα από 48 ώρες, ο στόχος είναι να καταπολεμηθεί το οίδημα και ο πόνος, να ανακτήσει πλήρως η ποδοκνημική άρθρωση την κινητικότητά της και να δυναμώσουν οι μύες που σταθεροποιούν τον αστράγαλο.
    [...]
    Στάδιο 3: Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η κινητικότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης και να δυναμώσουν οι μύες που στηρίζουν τον αστράγαλο.
    [...]

    http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=3585&ct=5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπληρωμα

    Εξαλλου οι πονηροι της κεντροαριστερας ποτε δεν ειχαν προβλημα επιβιωσης. Αρκετοι απο αυτους υποστηριζουν φανερα ή κρυφιως την συγκυβερνηση Συριζα- ΑΝΕΛ.

    Δεν βλεπω ιδιαιτερο λογο -στο αμεσο μελλον- η εναπομεινασα κεντροαριστερα να μην αποτελεσει κυβερνητικο εταιρο ή στελεχη της να μην εμπλουτισουν το κυβερνητικο εργο της επομενης κυβερνησης σε "θεσεις ευθυνης".

    {Ας μην ξεχναμε οτι την τελευτια δεκαετια αμελησαμε να παρουμε μετρα για το σοβαροτατο διαστρεμμα της οικονομιας), με αποτελεσμα η χωρα να βρισκεται στον γυψωμενο ναρθηκα της επιτροπειας.

    Ομως φαινομενα οπως η διαρκης και υψηλη φοροδιαφυγη σε κερδοφορους τομεις οπως λ.χ. του τουρισμου, της εστιασης και της αναψυχης η αφρων απαιτηση του σοφου λαου να σπουδαζει το 75% των αποφοιτων λυκειων το νεο οραμα των νεων να προσληφθει σε ΜΚΟ και αλλες δομες/δικτυα με οδηγουν σε σκεψεις οτι η Ανασταση της χωρας θα καθυστερησει ακομη περισσοτερο. Ευχομαι να διαψευσθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦ
    Ομοίως ας διαψευστώ και εγώ , και η παράλυση να υποκρύπτει εσωτερική προετοιμασία για το άλμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλου-κακου ας λαβουμε μετρα ασφαλειας λ.χ. με διπλο δικτυ για το " υπο εσωτερική προετοιμασία άλμα ".

      Διαγραφή
  5. Xρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη.

    Θα ήθελα διευκρινίσεις για τις προτάσεις ΚΚΕ. Τις θεωρείς άστοχες; Επίσης, το λινκ, στα του Δεκέμβρη, δεν μου εμφανίζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης, "κοινωνική κινητικότητα εντός του κράτους και όχι δια μέσω του κράτους", τι θέλεις να πεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μανώλη
    Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη
    Νομίζω το σχήμα του ΚΚΕ είναι ορθό και πολύ πιο ρεαλιστικό και συμφωνώ. Ανάμεσα στην έξοδο από την κρίση και την σημερινή κρίση μπορεί να υπάρξει μια άλλη κατάρρευση.
    Εφιαξα το link και πιστρεύω ότι είναι ΟΚ. Αφορά δηλώσεις του Πανούση
    Ωχ, τελικά Μανώλη εσύ διαβάζεις πιο προσεκτικά από ότι γράφω...... Θέλω να πως πω το δημόσιο παραμένει ο μοναδικός υποδοχέας για μια στοιχειώδη κοινωνική κινητικότητα από τα "χαμηλά" στα "πάνω". Πριν υπήρχαν και άλλες διαδρομές που λόγω κρίσης έχουν μπλοκαριστεί΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή