Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Βίοι "Locked In"


 
 
 
Η Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 ήταν μια άσχημη μέρα για τον ΧΚ. Οδηγεί τη μηχανή του χωρίς κράνος, κάνει ένα απρόσεκτο ελιγμό , οδηγός που τον ακολουθεί μιλάει στο κινητό. Ο ΧΚ ευρίσκεται μετά από δύο ώρες , διασωληνομένος  με μηχανική υποστήριξη στην ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου.

Οι συγγενείς και φίλου του ΧΚ ευρίσκονται αντιμέτωποι με μια οδυνηρή πραγματικότητα. Η μαγνητική αποκαλύπτει πως οι καταστροφικές βλάβες στον νωτιαίο μυελό έχουν προκαλέσει τετραπληγία . Παρότι οι γιατροί της ΜΕΘ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, οι συγγενείς αναγνωρίζουν ότι  οριακές μυϊκές συσπάσεις  ή λεπτότατα νεύματα είναι ενδείξεις ότι ο ΧΚ αναγνωρίζει οικείες φωνές και πρόσωπα ,ενώ ο ίδιος είναι ακίνητος υπό μηχανική υποστήριξη.

Βιολογικά, ο ΧΚ ευρίσκεται σε ένα κατώφλι.

Οι γιατροί με ευγένεια ,χρησιμοποιώντας μια εύληπτη «ιατρική γλώσσα» ειδοποίησαν έγκαιρα πως η πρόγνωση είναι δύσκολη, ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί η δε κατάσταση παραμένει «κρίσιμη». Το επόμενο βήμα είναι  άρση της μηχανικής υποστήριξης και η δυνατότητα του ΧΚ να αναπνεύσει.

Οι συγγενείς και φίλοι του ΧΚ αντιλαμβάνονται δύο προοπτικές: την κατάληξη ή τον οριακό βίο με τα ανεπαίσθητα σήματα επικοινωνίας με το περιβάλλον. Ο ΧΚ είναι πιθανόν στην οριακή  κατάσταση που η Ιατρική ορίζει  «Locked In» ή «PVS» .

Ταυτόχρονα, ακόμα και αυτή η εύθραυστη , μηχανική υποστηριζόμενη ζωή εξαρτάται από μια εξωτερική ανεξάρτητη συνθήκη: Ο ΧΚ καταλαμβάνει μια από τις επιμετρημένες ΜΕΘ της Αττικής. Η απομάκρυνση του από την ΜΕΘ μειώνει τις πιθανότητες βελτίωσης και παράτασης αυτού του « Locked In»  βίου.

Η Δευτέρα 24 Ιουλίου ήταν μια τραγική μέρα για εκατοντάδες οικογένειες. Αναπάντεχα ήταν μια δύσκολη μέρα για τον ΧΚ και την οικογένεια του. Οι επιτακτικές ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ αυτομάτως πυροδότησαν ένα μηχανισμό «ιατρικών υπολογισμών» που είχε να λύσει ένα πρακτικό πρόβλημα: πως κατανέμεις κλίνες ΜΕΘ όταν οι ανάγκες υπερβαίνουν τον αριθμό τους;

Η Ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου έκανε τους «υπολογισμούς» και με βάση τις γνωματεύσεις και τα σχετικά πρωτόκολλα ενημέρωσε τους συγγενείς του ΧΚ ,πως θα γίνει μεταφορά του σε Νοσοκομείο κανονικής νοσηλείας όπου θα συνεχιστεί η μηχανική υποστήριξη ως μέρος ενός άλλου ιατρικού πρωτοκόλλου.

Η τραγωδία στο Μάτι επιμετρείται με θανάτους ,εξαφανίσεις και τραυματισμούς .

Αν δεν είχα γνώση της περίπτωσης του ΧΚ δεν θα είχα καταλάβει πως η ιατρική τεχνολογία έχει δημιουργήσει και μια άλλη κατηγορία θυμάτων : διάφορες παραλλαγές βίων «Locked In» ή «PVS» .

Παράλληλα ανακάλυψα μια κατηγορία  ιατρών  ευρίσκονται στην οδυνηρή θέση να ορίσουν απόλυτα  την ζωή των ασθενών, έστω και αν αυτή είναι μηχανική  ενώ  οι οικείοι αναζητούν, καθημερινά  ελάχιστες συσπάσεις, κινήσεις, νεύματα ως ενδείξεις ενός «Εγώ» που παραμένει ζωντανό ως εγκεφαλική λειτουργία.

Τις προσεχείς εβδομάδες ο «Locked in» βίος του ΧΚ θα συνεχιστεί σε ένα άλλο Νοσοκομείο όπου ελπίζω τα λεπτεπίλεπτα νεύματα τα μεγεθυνθούν και οι οικείοι του να συνεχίσουν να «μιλάνε» καλύτερα με τον ασθενή τους.

3 σχόλια:

  1. Πολυ με επηρεασες με το αρθρο σου. Μετρω 42 ετη επι δικυκλου (με διακοπη 2-3 ετων 1991-1994).
    Ως επιζων δικυκλιστης επι 40- τια

    Η χρηση του κινητου απο οδηγους ΕΙΧ αλλα και δικυκλων ειναι εγκληματικως απαραδεκτη και πρεπει να τιμωρειται με ετησια αφαιρεση διπλωματος οδηγησης και σε περιπτωση επαναληψης σε 5-ετη.
    Το κρανος προστατευει σε καποιο βαθμο (κατα 35.5%) την μοναδικη περιουσια του δικυκλιστη, τον εγκεφαλο του, εφοσον (βλ. ΥΓ) "η συχνότητα εμφάνισης των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων ήταν στατιστικά σημαντικά μικρότερη μεταξύ αυτών που φορούσαν κράνος (64,5%) σε σχέση με αυτών που δεν φορούσαν κράνος (82,5%))
    Προσωπικα, αν μου συνεβαινε κατι τετοιο θα ευχομουν τον ακαριαιο θανατο.

    Οσον για τις ΜΕΘ, σε τετοιες περιπτωσεις συντηρουν την ελπιδα των οικειων του υποστηριζομενου με μηχανικη υποστηριξη.

    "Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Αριστοτέλους, και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, είχε δηλώσει τον χειμώνα ότι φέτος οι ανεπτυγμένες κλίνες στις ΜΕΘ είναι 554 έναντι 438 πέρυσι και είχε επιρρίψει τις ευθύνες για τη μη λειτουργία περισσοτέρων κλινών στους επαγγελματίες υγείας που δεν συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό για τις θεςεις συμβασιούχων στις ΜΕΘ. Επιπλέον, τον περασμένο Φεβρουάριο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε συστήσει -κατα την προσφιλή της τακτική- μια ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση κριτηρίων για την εισαγωγή ασθενών στις Εντατικές, ωστόσο το έργο της παραμενει άγνωστο…

    https://iskra.gr/%CF%83%CE%B5-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B8-%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%80%CE%B5/


    ΥΓ Αποτελέσματα: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 555 νεαρά άτομα, που αποτελούσαν το 13,1% του συνόλου των εισαγωγών των ΜΕΘ. Από τους συμμετέχοντες, το 82,2% ήταν άνδρες και το 17,8% γυναίκες με μέση ηλικία 26,5 έτη. Ως προς τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καταγμάτων, το 24,7% των συμμετεχόντων είχε κάταγμα άνω άκρων και το 26,4% είχε κάταγμα κάτω άκρων. Το 30,2% του δείγματος είχε περισσότερα των 3 καταγμάτων, ενώ το 6,9% περισσότερα των 5. Το 75,7% του δείγματος είχε κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Βρέθηκε όμως ότι η συχνότητα εμφάνισης των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων ήταν στατιστικά σημαντικά μικρότερη μεταξύ αυτών που φορούσαν κράνος (64,5%) σε σχέση με αυτών που δεν φορούσαν κράνος (82,5%), p<0,05. Σε διασωλήνωση ήταν το 17,9% του δείγματος ενώ σε κώμα το 11,6%. Τέλος, βρέθηκε ότι, οι ασθενείς που προσήλθαν στη ΜΕΘ από χειρουργείο (36,2%) ήταν στατιστικά σημαντικά πιο πιθανό να απεβιώσουν σε σχέση με τα άτομα που προσήλθαν από ΤΕΠ (17,8%), από νοσοκομείο άλλης πόλης (16,7%), άλλο νοσοκομείο (14,3%) ή άλλη κλινική (12,5%).

    http://www.vima-asklipiou.gr/volumes/2011/VOLUME%2002_11/VA_OP_1_10_02_11.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφώτιστε

    Νομίζω πως στις ΜΕΘ συμπυκνώνονται τα πιο δύσκολα προβλήματα Βιοηθικής.

    Να προσέχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Συντονιστής Διευθυντής/Επιστημονικά Υπεύθυνος και Καθηγητής ΜΕΘ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας καθόταν μαζί μου στο ίδιο θρανιο στην 6η Γυμνασίου. Κάναμε παρέα ως φοιτητές και μετά χαθηκαμε.
    Αχρείαστος να είναι.

    Παρεμπιπτόντως, είχαμε κάνει 2 φορές κοπάνα (με τον της ΜΕΘ και μια ομαδική) για μπάνιο στο ερημο τότε κόκκινο λιμανάκι της Ραφήνας.

    ΥΓ vivere pericolosamente vivere es. Σε ελληνολατινικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή