Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ασφυξία




Στις έξι το απόγευμα της 22ας Απριλίου του 1915 στην περιοχή Ypres Salient του Βελγίου, ξεκίνησε μια νέα φάση στη μακρόχρονη περίοδος της πολεμικής τέχνης η οποία χρησιμοποιούσε δηλητήρια ανέκαθεν. Επρόκειτο για μια συστηματική ενέργεια υψηλής τεχνολογίας για την εποχή:

 Οι Γερμανοί στρατιώτες άνοιξαν ταυτόχρονα 1600 μεγάλες ( 40 κιλά) και 4130 μικρές (20 κιλά) φιάλες αέριου χλωρίου. Η επιχείρηση δεν ήταν χωρίς ρίσκο. Οι Γερμανοί στρατηγοί βασίστηκαν σε μια αβέβαιη μετεωρολογική πρόγνωση   ότι ο αέρας θα είναι βόρειος –βορειοανατολικός. Οι στρατιώτες φορούσαν στοιχειώδεις πάνινες μάσκες αμφίβολης προστασίας. Δημιουργήθηκε ένα νέφος πλάτους 6 χιλιομέτρων και πλάτους 700 μέτρων Σε μία ακριβώς ώρα οι αμυνόμενοι Γάλλοι και Καναδοί είχαν υποχωρήσει εγγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ήττες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Λόγω του στρατιωτικού απορρήτου οι απώλειες ποτέ δεν πιστοποιήθηκαν. Οι Γερμανοί ανακοίνωσαν 5000 θανάτους και οι Γάλλοι τρεις. Ωστόσο η στρατιωτική νίκη ήταν αδιαμφισβήτητη.

Οι επιθέσεις με αέρια συνεχίστηκαν με αντεπίθεση από τους Αγγλογάλλους, προκαλώντας ένα διάσημο θύμα. Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 1918 ο Χίτλερ δηλητηριάστηκε στην περιοχή Wervick.

Και όμως ο πόλεμος των αερίων δεν ήταν μάταιος. Το Σεπτέμβριο του 1918 , η επιστημονική ομάδα , η οποία κατασκεύασε τα αέρια πολέμου ,ανακοίνωσε μια νέα επιτυχία: τα ίδια αέρια σε άλλες δόσεις και μίγματα είναι το καλύτερο όπλο κατά των εντόμων που απειλούν τα σιτηρά, τα τρόφιμα κλπ. Ο καθηγητής  Fernirnand Flury ανακοίνωσε στο Μόναχο πως το αέριο υδροκυάνιο θα μπορούσε να αναγεννήσει την καταστραμμένη Γερμανική γεωργία μετά τον πόλεμο. Η χημική εντομοκτονία    , η οποία ισχύει μέχρι σήμερα ,είχε γεννηθεί αφού πρώτα κάτι  χιλιάδες στρατιώτες είχαν δηλητηριαστεί.

Από τον πρώτο παγκόσμιο μέχρι τα γεγονότα της Συρίας , η πολεμική χρήση των αερίων δεν σταμάτησε, παρότι οι συνθήκες απαγόρευσης υπάρχουν από τον 19 αιώνα.

Ωστόσο η χρήση των αερίων περιηγήθηκε σε άλλες πλευρές της τεχνολογίας.

Η χημική εντομοκτονία επεκτάθηκε από τον ανοικτό χώρο στους θαλάμους. Οι θάλαμοι επινοήθηκαν για να εξολοθρεύσουν μικρόβια και βακτήρια σε ρούχα, τα οποία είναι φορείς μικροβίων όπως ο τύφος. Όμως η λειτουργία τους επεκτάθηκε στους ανθρώπους.

Η πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής σε θάλαμο αερίων έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 1924 στην Νεβάδα . Οι εκτελέσεις σε θάλαμο συνεχίστηκαν μέχρι το 1979  στη Nevada των ΗΠΑ υπήρχε θάλαμος αερίων όπου έγιναν 32 εκτελέσεις . Ο θάλαμος ήταν κατασκευασμένος ως διαφανής γυάλινος κλωβός ώστε οι μάρτυρες να επιβεβαιώσουν την εκτέλεση και τον θάνατο. Η αμερικανική καινοτομία ήταν ασυγκράτητη. Κατασκεύασαν το απόλυτο έργο αισθητικής του θανάτου: ένας οκταγωνικός συμμετρικός διαφανής θάλαμος αερίων με δύο θέσεις ο οποίος λειτούργησε για τελευταία φορά το 1960.Βέβαια πριν τον οκταγωνικό διθέσιο θάλαμο της Καλιφόρνιας οι Ναζί είχαν αριστεύσει στους μεγάλους συστηματικούς θαλάμους των στρατοπέσων συγκέντρωσης.

To Μάρτιο του 1995 η λατρευτική ομάδα Aum Shinrikyo χρησιμοποίησε το αέριο Sarin, το οποίο είναι τρεις φορές πιο τοξικό από το υδροκυάνιο για να επιτεθεί σε σταθμούς του Τόκιο.Το ενδιαφέρον είναι πως η Aum Shinrikyo ήταν μια τυπική συνκρητική οργάνωση με δάνεια από Βουδισμό , Χριστιανισμό, Ταό, κλπ η οποία εξήγησε τις επιθέσεις ως αντιπερισπασμό τον οποίο ανέλαβαν ατομικά χωρίς συντονισμό διάφορα μέλη της.Παρά τις καταδίκες η οργάνωση είναι ενεργή με το φοινικικό Aleph   ως σημερινό όνομα και καθολικό σύμβολο του συνκρητισμού της.

Από τις Βελγικές πεδιάδες στο μετρό του Τόκυο και τις συνοικίες της Δαμασκού η τεχνολγία της ασφυξίας έκανε προόδους.Κι'όμως μερικές φορές στην Αθήνα δεν χρειάζεσαι υδροκυάνιο για να αισθανθάνεσαι ασφυξία.

 Info:Peter Sloterdijk :Terror from the Air.Semiotext 2009


5 σχόλια:

  1. Αφιερωμενο στους ανησυχους 50+

    “….και βγάλαμε να διαβάσουμε τους Θησαυρούς μας : Γκιαούρ Ταρζαν , και Υπερανθρωπο και Μικρο Ήρωα (Δεν είχε βγει ακόμα ο Μπλεκ κι η Σούπερ – Κατερίνα) …” Nosferatos

    ΑΦΥΠΝΙΣΗ (βελτιωμενη-επαυξημενη)

    Μικρο παιδι σαν ημουνα και ηταν καλοκαιρι
    παραθεριζαμε σε χαμουτζιδομερη
    στης θειας μου το πανωσπιτο μεναμε επισκεπτες
    αρμενηδες εμεις οι νοτιοι οικο-κλεπτες.

    Ο ξαδελφος εσπουδαζε ετη πολλα
    550 χιλομετρα ΒΒΑνατολικα
    σ’ ενα μπαουλο ευρηκα παραλογοτεχνια
    ΜΑΣΚΑ και ΜΥΣΤΗΡΙΟ και ενα δυο βιβλια
    Τον Λεμυ Κοσιον γνωρισα και τις μοιραιες
    συχνα ξανθες με μιζανπλι γκομενες ωραιες

    Το ‘να βιβλιο ηταν η ωραια του περαν
    ρομαντζο για κοριτσια τωρα στο υπερπεραν
    Το δευτερο ηταν δυο best seller σε ενα
    ζορικα θεματα μα ελκυστικα φαινονταν σε μενα
    κελλι 2455 , μπροστα στην δικαιοσυνη
    του Καρυλ Τσεσσμαν αιωνια του η μνημη.
    Ληστης και βιαστης, μια μοιραια απαγωγη
    ΑΥΤΉ η πραξη του επεφερε θανατικη ποινη
    θανατοποινιτης εγραφε για 12 χρονακια
    4 διηγηματα αυτοβιογραφικα
    τα 2 γυριστηκαν κινηματογραφικα.

    Αναβολες εκτελεσης εκερδισε πολλες
    την τελευταια αναβολη για νεα στοιχεια
    η γραμματευς του δικαστη ειχε την ατυχια
    να τηλεφωνησει με θαλαμο πληρη υδροκυανιου
    (αν εβγαινε απ’τον θαλαμο οι θεατες πεθαινουν)

    Ατυχεις στιγμες εγκληματικης καθυστερησης
    το αιτιο της οριστικης αναχωρησης
    πρωτυτερα της φυλακης το τηλεφωνο επαιρνε λαθος
    ερωτευμενη ητανε; της ανοιξης το παθος;
    (Ο θανατοποινιτης πεθανε στα τριαντα εννια του
    2 Μαϊου 1960 η μερα του θανατου)
    ………………………………………..

    Αφωτιστος Φιλελλην
    12 Μαρτίου 2012

    ΥΓ Για την πρωτη μαζικη επιθεση των Γερμανων με "υπεριτη" στην περιοχή Ypres Salient του Βελγίου μου μιλησε ο πατερας μου στο δημοτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΦ
    Μάσκες,Θάνατοι,Φυλακές πολύ ζόρι οι 50 +.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ζόρι(κοι) οι 50 +.........

    Οχι όλοι, οι ανησυχοι....

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και χωρίς "ασφυξία"
    ο χημικός πόλεμος δεν είναι και τόσο πρόσφατος
    http://www.tovima.gr/science/article/?aid=159458

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρης
    Είναι όντως πανάρχαιος, αλλά μετά το 1915 έγινε πραγματικός εφιάλτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή