Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Μια χρήσιμη κρίση




Η εβδομάδα που πέρασε έληξε με μια πολύ χρήσιμη κρίση.

Μπήκαν τα θεμέλια της εθνικής συναίνεσης.Η συναίνεση πως η όποια διέξοδος , ανεξαρτήτως προσήμου θα είναι χρονοβόρα και τεχνικά περίπλοκη.Επομένως απαιτείται μια κλασσική ανάθεση προς μια κυβέρνηση αξίων τεχνοκρατών της οικονομίας.Το ιδεολογικό άρρητο αδιμφισβήτητο περίγραμμα της επερχόμενης σύγκρουσης ορίζεται από την άνευ όρων αποδοχή των δεικτών της οικονομικής αφαίρεσης ως προαπαιτούμενο της όποιας λύσης.

Η κομματική συντριπτική ήττα του Σαμαρικού τεχνάσματος για την πρόωρη σταδιακή έξοδο από το ΔΝΤ, συνοδεύεται με την φουριόζικη προσπάθεια της Συριζαικής αριστεράς  να αποσείσει οποιαδήποτε ευθύνη για την άνοδο των spreads.Ο διαγκωνισμός για την ευθύνη για τα spreads, αυτό το ίδιο το επίδικο ως θεμελιακό ερώτημα αποτελεί την κεντρική ιδέα που επικράτησε και όχι η ευθύνη. Αυτό που μένει στο δημόσιο λόγο δεν είναι η τεχνική ανεπάρκεια του Χαρδούβελη αλλά ο τρόμος των spreads.Η αυθόρμητη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην αντίκρουση της ευθύνης ουσιαστικά υποθηκεύει  το πρόγραμμα της.

Άραγε τι θα κάνει ο Συριζα αν επί δικής του διακυβέρνησης τα spreads ανέβουν; Μα προφανώς η υπόρρητη συνθήκη είναι ότι το μνημόνιο θα λήξει, το χρέος θα διαγραφεί με αριστερή διακύβερνηση , ενώ τα spreads θα μειώνονται και το χρηματιστήριο θα ανεβαίνει.Η Συριζαική αντιπολίτευση παίζοντας safe στο διήμερο του χρηματιστηριακού crash, άσκησε τον κατάλληλο παιδαγωγικό ρόλο προς τα θύματα της κρίσης:Τα μεγάλα spreads είναι κακό , οι αγορές δεν παίζουν.

Οι φορείς της  αγχολυτικής ευρείας Συριζαικής αφήγησης  πανικοβλήθηκαν  με τα spreads περισσότερο και από τον Χαρδούβελη.

Όπως και με το δημοψήφισμα Γαπ χάθηκε μια πυκνή στιγμιαία συγκυρία για μια πραγματικά ριζική και όχι ρητορική αλλαγή.Μια αναπάντεχη fast track επίσκεψη του Τσίπρα στον Παπούλια όπου θα προσέφερε συναίνεση στην εκλογή προέδρου με αντάλλαγμα άμεσες ρυθμίσεις του πλαισίου της Θεσσαλονίκης, και εκλογές σε συμφωνημένο χρόνο πριν το 16,θα αποσυμπίεζε τις αγορές, αυτές που φοβίζουν και αυτόν,θα έδινε πραγματική ανακούφιση στα θύματα, θα έβαζε την Ελληνική οικονομία σε ένα άλλο πλαίσιο.

Ο Συριζα μοιάζει με τον Σαμαρά παρά με τον Γαπ.Ο απομονωμένος Σαμαρας του Ευρωπαικού Λαικού κόμματος το 10-12 ,θα συνυπογράψει την κυβέρνηση Παπαδήμου και ομολογήσει την ανθρώπινη πλευρά του που επιτρέπει σφάλματα.Οσονούπω αναμένεται η συγκυβέρνηση Θεοδωράκη Τσίπρα και οι ιστορικές κοινές συνεντεύξεις Τsipras Renzi όπου θα επιβεβαιωθεί και πάλι η ανθρώπινη φύση με πιο εκλεπτισμένους τρόπους βέβαια.

Οι χειρισμοί Χαρδούβελη αποδείχτηκαν τακτικά ολέθριοι αλλά συστημικά επιτυχείς.Τροφοδότησαν με ένα πυκνό σοκ μια σοκαρισμένη κοινωνία .Η ονομαστική ριζική εναλλακτική αριστερά αποδέκτηκε το σοκ και επένδυσε σε αυτό αποσείωντας οποιαδήποτε ευθύνη.Μα το σοκ δεν είναι χρηματιστηριακό συμβάν είναι ιδεολογία.Ούτε ένας αφηγητής του Συριζαικού story δεν προσπάθησε να αποδομήσει το σοκ των spreads, και να αποδεχθεί μια μερική ευθύνη, βάζοντας υποθήκη για εύλογες αντιδράσεις των αγορών στην λεγόμενη αντιμνημονιακή φαση.Ο τρόμος φυλάει τα έρημα.

Η κρίση των spreads , είναι ελπιδοφόρα και τραγική.Αποκάλυψε την αστική ρηχότητα σε ιδέες , τον πανικό της ριζοσπαστικής αριστεράς εμπρός στις αγορές και δίνει χώρο να αναδυθούν οι πιο αναστοχαστικές οπτικές.Είναι όμως και τραγική καθώς αναδεικνύει πιθανόν το σχήμα της επομένης περιόδου που μοιάζει με πολλαπλά W σε παράταξη.


Η ατυχής-ανεπαρκής  Δημάρ έχει εξαχνωθεί κάτω από το βάρος ενός θηριώδους εγχειρήματος.Μη παίζοντας safe ,πήρε ένα τίμιο ρίσκο που είχε ιστορικό παρά τακτικό βάθος.Η κομματική της εξαύλωση δεν αντιπροσωπεύει μια λάθος πολιτική σε ένα δεδομένο αρχιτεκτόνημα διλλημάτων.πχ μνημόνιο - αντιμνημόνιο, λαικισμός -ρεαλισμός Η αποτυχία της εκφράζει την καταλυτική  αδυναμία της να πείσει πως η κρίση είναι πολλαπλά παρατιθέμενα W όπου απαιτούνται ενδιάμεσες συμβιβαστικές πολιτικές.Ωστόσο η επόμενη φάση δεν μπορεί να δραπετεύσει από τραγικά διλλήματα τύπου Δημάρ.


Με το γνωστό παράδοξο τρόπο της Ιστορίας η εξαύλωση της Δημαρ, θα ενισχύσει τον δημαρισμό  ως αναπόδραστο στοιχείο της συγκυρίας.Απλώς για να διατηρηθεί η ελληνική πολιτική τελετουργία ο δημαρισμός θα μετουσιωθεί σε φοβισμένους αριστερούς ριζοσπάστες (1) που αποσείουν την ευθύνη των spreads και σε ευπρεπή σακίδια.

(1) Με μια ιστορική ανακοίνωση πανικόβλητο το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του Συριζα μας εξηγεί γιατί δεν έχει σχέση ο Συριζα με την άνοδο spreads.Όλη η ανακοίνωση βασίζεται στο θεώρημα πως η ριζοσπαστική αριστερά αναδιανέμει, τερματίζει τα μνημόνια και ανεβάζει τα χρηματιστήρια.Με το βλέμμα στραμμένο στα spreads,η συναίνεση είναι δεδομένη πλέον

14 σχόλια:

  1. Λογικη η αναλυση σου, Γιάννη. Ομως, προσωπικά θα ήμουν πολυ επιφυλακτική στη διατύπωση προβλέψεων της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ -ιδίως μετα την ανακοίνωση της συμμαχίας με τους ψεκασμένους.

    Κατα τη γνωμη μου, η εικονα που διαγράφεται απο τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ ειναι αυτη του ο,τι να 'ναι. Ο,τι βολεύει την συγκυρία της κατάκτησης της εξουσιας και της εν συνέχεια διατήρησης της. Ενδεχομενως μας περιμένουν εκπλήξεις και ανατροπές παντός είδους και προς πάσα κατεύθυνση, που ίσως δεν μπορουμε σήμερα να τις διανοηθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια απο το προηγούμενο σχολιο: Ας μην ξεχναμε οτι ενδεχόμενη κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εχει να αντιμετωπίσει, εκτος απο τις αγορές, αφενός την εκλογική βαση που θα απαιτεί την εξόφληση των γραμματίων που εχουν υπογράφει και αφετέρου τους κομμουνιστές της Αριστερής Πτέρυγας. Θα προκύπτει διαρκώς η ανάγκη διατήρησης επικίνδυνων ισορροπιών, και εκει ελλοχεύουν τα ενδεχόμενα πολλών αποκλίσεων απο όσα βιαζόμαστε ίσως να προεξοφλησουμε ως δεδομένα. Ας λάβουμε υπόψιν οτι σε τέτοιου είδους συγκυρίες ο αριστερισμός, ο εθνικό λαϊκισμός και η λατινοποιηση προσφέρονται ως εσχατες γραμμές άμυνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλίκη
    Η αυθόρμητη αντίδραση του Συριζα (τη θέση τροποποίησε ελαφρώς σήμερα ο Τσίπρας ) ήταν σχεδόν εξωφρενική.Πανικόβλητοι διαβεβαίωναν τους πάντες ότι δεν φταίνε για τα spreads.Και να φανταστείς έχουν υποτιθέμενη ατζέντα ρήξεων.Οντως το κίνητρο κατάληψης της κυβέρνησης έχει αυτονομηθεί από τις στοιχειώδεις συντεταγμένες.Ειλικρινά περίμενα επεξεργασμένες θέσεις εντός της ανάλυσης για τις αγορές, που είναι σχεδόν αυτονόητες εντός αριστεράς.Ο αμάσητος τρόπος που έφαγαν το τρικ μρ τα spreads δείχνει μια αναπάντεχη, για μένα τουλάχιστον, ανεπάρκεια
    Εχεις δίκιο, οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, αλλά τι αξία έχει μια ανάλυση αν δεν ρισκάρει το μέλλον;
    Σαμαρική αμετροέπεια και συριζαικός πανικός.Δύσκολα τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετα το μεγαλο παρτυ με δανεικα, χωρις σημαντικες εξαγωγες, με μονιμη υστερηση φορολογικων εσοδων,.... απο το 1974 και κυριως την περιοδο 1981-2009 ποιος λογικος ανθρωπος περιμενει σε μολις εντος 5 ετων να επανελθουν τα οικονομικα της χωρας με οπoιαδηποτε κυβερνηση, ακομη και τεχνοκρατων υψηλου κυρους και αξιας ;

    Δεν ειναι ευνοητο οτι οι δυο ανεπαγγελτοι Σ και Τ , που κακιστα κατεχουν αυτες τις θεσεις σε τοσο κρισιμες στιγμες, διαγωνιζονται ποιος θα σκισει πρωτος το μνημονιο, ως φοιτητες που μπλοφαρουν σε παιχνισδι ποκας, χωρις να εχει εξασφαλιστει η υγιης κια εγγυημενη βιωσιμοτητα της οικονομιας (δημοσιες και ιδιωτικες επενδυσεις, παραγωγικη ανασυγκροτηση, αυξηση εξαγωγων, μειιωση ανεργιας, αυξηση μισθων εστω και μικρη, εξυγειανση ασφαλιστιικων ταμειων,....) και των δημοσιοοικονομικων υποχρεωσεων της χωρας. Ειναι σαν ενας βαρεια ασθενης/πολυτραυματιας που μολις καταφερει να περπατησει στον διαδρομο του νοσοκομειου να παει να τρεξει μαραθωνιο!!!

    Κατα την γνωμη μου, οσο καλα και να τα κανει οποιαδηποτε κυβερνηση, μετα το 2020 θα δουμε καποια υγιη αναπτυξη με ταλαντωσεις εως το 2025. Το εχω ηδη παρει αποφαση και επαγγελματικα εργαζομαι σ' αυτην την κατευθυνση (θα εργασθω επιπροσθετα αλλα 5 εως 8 ετη για να αποταμιευσω ενα ποσο για να ενισχυσω την μειωμενη τοτε συνταξη μου ,...)

    Οι υποσχεσεις Σαμαρα ή Τσιπρα απευθυνονται σε ...μικρα παιδια.

    Ο “σοφος λαος” στην πλειονοτητα του βλεπει Σεφερλη, Λιαγκα -Σκορδα, οι πιο ψαγμενοι Κατερίνα Καραβάτου -Κρατερό Κατσούλη,…. και δεν σκεπτεται τετοιες προτασεις και -γενικα – δεν ενδιαφερεται για την συζητηση που γινεται στο παρον και σε αναλογα ποστ, αλλα πηγε σε σημαντικο ποσοστο Συριζα και Ποταμι, μηπως και ψιλοβολευτει η ολη κατασταση σε επιπεδο -25% απο τις παλιες καλες μερες και βλεπουμε
    ( να βρουν καμμια ψιλοδουλεια τα παιδια, να μην πληρωνει πολλους φορους , να του κουρεψουν το δανειο για το δευτερο σπιτι ή το εξοχικο,…..)

    Κατα τα αλλα, παραπεμπω στο σχολιο μου

    http://panosz.wordpress.com/2014/10/16/comment-91/#comment-244048

    Αφωτιστος Φιλελλην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννη Αλίκη Αφώτιστε είμαστε πραγματικά αφύλαχτοι. Η μεγαλύτερη κατάρα μας είναι η πολιτική ρευστότητα. Δεν πρόκειται περί δίψας για εξουσία ή για τακτικισμό. Πρόκειται για πολιτική ανικανότητα, για αδυναμία εκτίμησης της πραγματικότητας. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό σύστημα είναι αλλού. Γιατί δεν έχουν ιδέα από οικονομία της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφώτιστε
    Είμαι ψαγμένος και βλέπω Καραβάτου-Κρατερό
    Respect ρε φίλε.Respect.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Leo
    Ισως το χρηματιστηριακό crash είναι το τελευταίο καμπανάκι.
    Ελπίζω πως το άκουσαν όλοι, αλλιώς δε ξέρω τι άλλο θα γίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να σοβαρευτουμε αποκλειεται εως το 2018-20, να λυθει το πολλαπλο ελληνικο προβλημα (πολιτιστικο,κοινωνικο,υπερκαταναλωιτκο, ιδιωτικων χρεων στεγαστικων και επιχειρησεων, ...., ανασυγκροτησης δημοσιου τομεα, δημοσιες επενδυσεις, δημοσιονομικα στοιχεια οπως επιτευξη πραγματικων πλεονασματων βασισμενα σε φορολογια της αναπτυξης, ασφαλιστικο, βαθμαια μειωση φοροκλοπης και εισφοροδιαφυγης ) ακομη και με πληρως ανοικτες γραμμες πιστωσεων, επιτροπες των καλυτερων σοφων της οικουμενης,....

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως δείχνουν οι Deleuze-Guattari, υπάρχει ένα είδος παγκόσμιας καπιταλιστικής εξουσίας των αφηρημένων ποσοτικών διακυμάνσεων στη βάση μιας αξιωματικής. Αν αποδέχεται κανείς τα αξιώματα, όπως λες, είναι έρμαιο αυτής της εξουσίας. Γεγονός αόρατο για όσους απωθούν από το πεδίο ορατότητάς τους τη πραγματική συνθετότητα των εξουσιαστικών σχέσεων, βλέποντας ως βασικό προπύργιο την κοινοβουλευτική διακυβέρνηση.

    Και το παράδειγμα με τα spreads και την ποσοτική τους διακύμανση δείχνει ακριβώς αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ονειρμός
    Το πραγματικό πρόβλημα είναι π[ως οι μορφές αφαίρεσης της χρηματοκοικονομίας ( παραγωγα, spreads, χρηματιστηριακοί δείκτες, "αγορές" κλπ) είναι πραγματικός πλούτος. Το σχήμα "άνθρωποι εναντίον αγορών" είναι λάθος.Γιατί ο λεγόμενος πραγματικός πλούτος ή πραγματική οικονομία ως εαν οι αγορές δεν είναι πραγματικές, υπονοεί ότι τα "πράγματα" δεν εμπεριέχουν τις αγορές ως συστατικό τους. Οι Postone Karatani τα έχουν αποδείξει τέλεια αυτά τα θέματα.

    Δεν μπορείς να έχεις κινητό τηλεφωνο ως "πράγμα" χωρίς τις μετοχές της Apple στα χερια "κερδοσκόπων" γιατί αυτές οι μετοχές χρηματοδότησαν το i phone

    Το ζήτημα με τα spreads αποκάλυψε το πρόβλημα. Αν τα spreads δεν είναι πραγματικά τότε γιατί οταν διαταράσσονται σε λίγο η λεγόμενη πραγματική οικονομία διαλύεται;
    Επομένως μια πρόταση ala συριζα επιδιώκει να κάνει μια υποτιθέμενη αλλαγή κρατώντας τους δείκτες της αφαίρεσης ψηλά.Αυτό δεν είναι δυνατό, παρά μόνο αν η αλλαγή δεν είναι τοσο αλλαγή.
    Δεν το αναφέρω αξιολογικά, αλλά ως αναφορά για το παράδοξο χαρακτήρα του ζητήματος ( Ο Καρατάνι το αναλύει τέλεια στο Transcritique, αλλά είναι έντιμος να προτείνει την υιοθέτηση του ανταλλάκτικού νομίσματος Lets)
    Ο δημόσιος αριστερός λόγος ουσιαστικά είναι προμαρξιστικός, γιατί εννοεί ότι θα αναδιανείμει "πράγματα" , κατι που φαίνεται διαδικαστικά απλό και ηθικό.Όμως το ζήτημα είναι περίπλοκο , εξου και οι παλινδίες Συριζα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω το επιχείρημα, αλλά μπορούμε να θέσουμε με άλλους όρους τη διάσταση αυτή του ''πραγματικού''. Το δυνητικό σε σχέση με ό,τι συνηθίζουμε να λέμε ''πραγματικό'', δεν είναι το ίδιο. Αν, λέγοντας πως οι ''Αγορές'' είναι εξίσου πραγματικές με τους ανθρώπους, τείνουμε να τις θέσουμε στο ίδιο οντολογικό επίπεδο αυτό είναι λάθος, και μάλιστα προάγει τη πραγμοποίηση της ''Αγοράς'', του ''Συστήματος'' (ή του Κόμματος, κλπ). Πρέπει να διακρίνουμε αυτές τις διαστάσεις. Το δυνητικό ενεργοποιείται. Το ενεργό δεν ταυτίζεται με το δυνητικό, και ένας λόγος που υπάρχουν κρίσεις είναι αυτός, η τιτλοποιημένη προσδοκία δεν είναι το ίδιο με τη πραγμάτωσή της. Αυτο είναι αληθινό χάσμα, και αντικειμενική βάση του παλαιακού αριστερού δημόσιου λόγου. Νομίζω ότι στο σχόλιό σου το παραβλέπεις ή το υποβαθμίζεις, βλέποντας τελικά σε αυτόν τον αριστερό πολιτικό λόγο απλά μια ''ιδεολογία'' και όχι ένα πραγματικό υπόβαθρο.

      Οι Postone Karatani δεν με πείθουν, γιατί το θέμα αυτό τους υπερβαίνει πολύ, και ως προς το άτομό τους, και ως προς το αντικείμενό τους.

      Διαγραφή
    2. Επίσης, τα αξιώματα της αξιωματικής είναι επενδυμένα με libido, η οποία μπορεί να αποεπενδυθεί. Το να θέσουμε στο ίδιο οντολογικό επίπεδο το ''δυνητικό κεφάλαιο'' (marx) με το ενεργό, τείνει να το ξεχάσει αυτό.

      Διαγραφή
    3. Σωστά
      Εξαρτάται από το ερμηνευτικό σχήμα που προκρίνει κανείς
      Στον marx τα παραγωγα το χρήμα κλπ θεωρούνται μορφες που αλλάζουν με salto mortale , σε αντιδιαστολή προς την ουσία εργασία που έχει ενσωματώσει το εμπόρευμα.Το σχήμα είναι ουσία μορφή, όντως μια οντολογική διαφορά.
      Στον Karatani τα παραγωγα χρήμα θεωρούνται υπερβατολογικά , ala Kant, επομένως εμμενή της οικονομίας.Εξ ου και προκρίνει το πεδίο της ανταλλαγής ως πεδίο πολιτικής παρέμβασης
      Ο Postone βλέπει κάθε μορφή αφαίρεσης ως επικυρίαρχη επί της εργασίας, για αυτό ίσως δεν καταθέτει παρά μόνο ένα κριτικό λόγο , χωρίς πολιτικά επίδικα
      Βλέπω πως, άρτια χρησιμοποιείς το Ντελεζιανό δυνητικό, ως εξηγητικό σχήμα
      Εξηγητικά όλα στέκουν και όντως χρειάζεται πάντα να ορίζουμε δυο επίπεδα
      Ωστόσο μόλις κάνουμε ένα βήμα παρέμβασης στην πολιτική οικονομία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το επίπεδο αφαίρεσης (πες το μορφή-Μαρξ-υπερβατολογικό-Καρατανι- Αφαίρεση -Postone Δυνητικό Deleuze) τότε το επίπεδο αφαίρεσης αναδύετσι ως "βάναυσο" πραγματικό.
      Στο πρακτικό επίπεδο αναγκαστικά πρέπει να διαχειριστείς την αφαίρεση (Εχω δημοσιεύσει στο LLs σχετικό άρθρο του Negri, με ενδιαφέροντα απορητικό ερωτηματικό τόνο)
      Ενδιαφέρουσες αναλύσεις δύσκολες πολιτικές
      Καλή επιτυχία στην πρόταδη σου για Deleuze, ελπίζω να την παρακολουθήσω ζωντανά

      Διαγραφή
  11. “ΕΛΛΑΔΑ 14:25
    Ενάμισι δισ. «φυγάδευσαν» 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι
    ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

    …….Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

    ….415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

    Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ αφορά το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κ.λπ.”

    http://www.kathimerini.gr/790004/article/epikairothta/ellada/enamisi-dis-fygadeysan-5260-dhmosioi-ypallhloi


    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ “Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ”, οσο οι μισθοι 20 ετων εργασιας ενος μεσου εργαζομενου. Προσθεστε τα σπιτια, τα ΙΧ και την καταναλωση , που μπορει να ειναι τα διπλασια των εμβασματων για 20 ετη, οποτε εχετε μια πληρεστερη εικονα. Μιλαμε για παρα πολλα χρηματα που δεν προερχονται μονον απο γιατρους, αλλα απο καθηγητες λυκειων , μηχανικους ,
    .., υπαλληλους τμηματων οικονομικων υπηρεσιων και προμηθειων, .εργαζομενους σε πολεοδομιες, δημοτικους υπαλληλους,.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή