Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Κρυμμένα 20 εκατομμύρια (Taiping Tianguo)


 
 
 
 
 
Ζούμε εδώ και μερικά χρόνια την  απειλή ενός απόλυτου θρησκευτικού πολέμου στην Μ. Ανατολή. Ο πόλεμος αυτός αναδύεται ως σποραδική τρομοκρατία σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο Ευρωκεντρισμός των αναλύσεων έχει απομονώσει το φαινόμενο στη Δύση και διαστέλλει  τα πάντα μέσω της έννοιας κλειδί του Ισλαμικού Φονταμενταλισμού.

Κι’ όμως ΄, μόλις πριν 160 χρόνια ,ο πιο θανατηφόρος πόλεμος με επίδικο ένα θρησκευτικό πρόταγμα το οποίο συμπύκνωσε ένα πολιτικό αίτημα για πολιτική χειραφέτηση έγινε στην Κίνα : ένας τρομερός πόλεμος με καταγεγραμένα σχεδόν 20 εκατομμύρια θύματα διεξήχθη επί δέκα χρόνια στο όνομα του Χριστού.

Στα μέσα του 19 αιώνα η Κίνα διοικείται από την δυναστεία Qing η οποία έχει χάσει την μεταρρυθμιστική της πνοή και μαστίζεται από διαφθορά και ανικανότητα. Ο χαμένος πόλεμου του «Οπίου» επιτρέπει στους δυτικούς να ελέγχουν ολόκληρους τομείς της οικονομίας, η ύπαιθρος υποσιτίζεται και οι πληθυσμοί στενάζουν.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Hong Xiuquan ,γεννιέται το 1814 στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Κίνας Goaungzhou.Στην περιοχή επικρατεί η περιφερειακή παράδοση και γλώσσα Hakka που είναι ακόμα και σήμερα μειονοτική με ισχυρούς όμως εκπρόσωπους (Οι Hakka υπερεκπροσωπούνται  στο ΚΚΚ ακόμα και σήμερα). Στην περιοχή δραστηριοποιούνται Αμερικανικές και Προτεσταντικές αποστολές με τις οποίες ο νεαρός Hong έρχεται σε επαφή. Η μειονοτική παράδοση ευρίσκεται σε μόνιμη διαμάχη με την κεντρική εξουσία της κεντρικής διοίκησης και την δυναστεία. Ο Hong προσπαθεί να εισέλθει στην κεντρική διοίκηση μέσω εξετάσεων και αποτυγχάνει παρότι είναι κατά κοινή ομολογία τετραπέρατος.H αποτυχία φαίνεται να είναι τραυματική και οδηγεί το Hong σε μια σοβαρή ψυχική καταβολή.

Σε ιστορικά αδιευκρίνιστες συνθήκες ο Hong καταφεύγει σε ένα καινοφανές παραλήρημα το οποίο συνδυάζει αιτήματα αυτονομίας της περιοχής ,καταγγελίας της κεντρικής διοίκησης αλλά και το εξωφρενικό ισχυρισμό : O Hong είναι ο Υιός του Θεού νεότερος Κινέζος αδελφός του Χριστού!

Σε περίπλοκες συνθήκες οι εκκεντρικοί ισχυρισμοί ενίοτε υπερισχύουν.

Ο Hong συγκροτεί ένα στρατό 20.000 χριστιανών φονταμενταλιστών και εξορμά να καταλάβει τις γειτονικές πόλεις .Σε  διάστημα επτά ετών δημιουργεί ένα αυτόνομο Χριστιανικό κράτος με όνομα «Το Βασίλειο του Ουρανού» (Taiping Tianguo). Ακολουθούν δεκατρία χρόνια πολεμικής υπόστασης του Taiping Tianguo. Το κινέζικο χριστιανικό κράτος είναι σε διαρκή πόλεμο με την δυναστεία με ένα εξωφρενικό απολογισμό : είκοσι εκατομμύρια νεκροί. Ταυτόχρονα το εκκεντρικό κράτος περιορίζει στο ελάχιστο τις εισαγωγές και τις επιρροές των Δυτικών. Ο Hong εκπροσωπεί μια πρώιμη αγροτική αντίδραση στην τότε «παγκοσμιοποίηση» που συμπύκνωνε η ισορροπία μεταξύ των διαφθαρμένων Ηγεμόνων Qing και των Δυτικών Εμπορικών Εταιρειών. Εκτός από τη διατάραξη του τότε παγκόσμιου εμπορίου η κεντρική διοίκηση εύλογα φοβήθηκε πως το εκκεντρικό χριστιανικό κράτος θα ήταν υπόδειγμα για τους πιο ομοιογενείς και πολυπληθείς Μουσουλμάνους. Με την συνέργεια δυτικής βοήθειας το Taiping Tianguo διαλύεται το 1864.

Η περίπτωση του Taiping Tianguo έχει ένα διπλό ενδιαφέρον : ένας πόλεμος που είχε περισσότερους θανάτους από τον πρώτο παγκόσμιο , παραμένει χωρίς ιστορική διερεύνηση. Η μοναδικότητα της περίπτωσης διαταράσσει τόσο μια Δυτικοκεντρική όσο και μια Σινοκεντρική προσέγγιση. Μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια η ιστορική έρευνα προσεγγίζει τον πιο αιματηρό θρησκευτικό πόλεμο των δυο τελευταίων αιώνων.   

 

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το «Restless Empire» by Odd Arne Westad (2013)

3 σχόλια:

  1. Αφωνος εμεινε ο Αφωτιστος με την απυθμενη αγνοια του σχτικα με την ασιατικη ιστορια. Ειναι ο 6ος πιο θανατηφορος πολεμος.

    Βεβαιως υπαρχουν αλλοι 5 :

    5. Fall of the Ming Dynasty (China 1635-62)

    Death Toll: 25 million

    The pinnacle of Chinese civilization succumbed to internal rebellion and external invaders.

    4. Famines in British India (1769, 1876, 1896, 1943)

    Death Toll: 27 million

    Colonial policies badly messed up India.


    3. Mao Zedong (China 1949-75)

    Death Toll: 40 million

    Communist policies badly messed up China.


    2. Genghis Khan (Asia 1206-27)

    Death Toll: 40 million

    The Mongols decides that the world would be a lot better place without all those damn foreigners.


    1. Second World War (Worldwide 1939-45)

    Death Toll: 65 million

    Germany and Japan decide that the world would be a lot better place without all those damn foreigners.

    http://www.bookofhorriblethings.com/ax01.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφώτιστος
    Εδώ ο κινέζους Χριστός "έφαγε " 20 εκατομμύρια τι λέμε τώρα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κεμάλ - 1993

    Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
    Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
    [...]
    Σ’ ένα μήνα σ’ ένα χρόνο βλέπουν μπρος τους τον Αλλάχ
    που από τον ψηλό του θρόνο λέει στον άμυαλο Σεβάχ:
    «νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
    με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

    Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ
    Καληνύχτα...

    ΥΓ Συμπέρασμα (πασίγνωστο) : με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή