Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Διευθετήσεις του Ιερού


«Όταν λέμε άμετρο, εννοούμε ότι οι πολιτικές αναπτύξεις του αυτοκρατορικού Είναι, βρίσκονται εκτός κάθε προσυντεταγμένου μέτρου. Εννοούμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των τρόπων του Είναι και των τμημάτων της εξουσίας κατασκευάζονται πάντα εκ νέου και εμφανίζουν απεριόριστη ποικιλομορφία» σ 472 M.Hardt-A.Negri «Η Αυτοκρατορία»

Η πρώτη εβδομάδα του 2019 σημαδεύτηκε από την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής εκκλησίας. Το θέμα σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας Ρωσίας. Είναι προφανές ότι επίκεινται και άλλες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Όμως η άμεση δημοσιότητα , δεν επέτρεψε να αναδειχθούν δυο παρόμοιες περιπτώσεις , που αντιστοίχως συσχετίζουν θρησκευτικά θέματα με γεωπολιτικές διαστάσεις.

Στις 18 Δεκεμβρίου ο κόπτης Πάπας Θεόδωρος στο Κάιρο υπονόησε ότι η προ τριετίας συμφωνία του με τον πρίγκηπα Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας , τελεσφόρησε. Εντός του 2020 θα λειτουργήσει στην Τζέντα η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία. Η Κοπτική κοινότητα στο Κάιρο διακινεί με αρκετή υπερηφάνεια πως ήδη εντός του 2018 έγινε με σιωπηλή άδεια , η πρώτη χριστιανική λειτουργία από Κόπτη Ιερέα μια  στην Σαουδική Αραβία.

Ακριβώς την ίδια περίοδο ,ανακοινώνεται στο Dubai ότι οι αρχές θα δώσουν εντός των προσεχών μηνών άδεια λειτουργίας της πρώτης Συναγωγής στην περιοχή.

Τα νέα είναι ενδιαφέροντα.

Ενώ στην περίπτωση της Ουκρανίας , η θρησκευτική διευθέτηση αποκρυσταλλώνει πολιτικές σχέσεις , στην περίπτωση της Τζέντας και του Dubai έχουμε μια άλλη φορά πραγμάτων.

Η Σ.Αραβία ήταν ανέκαθεν τόπος εργασίας των Αιγυπτίων. Είναι πιθανόν να εργάζονται πάνω από ένα εκατομμύριο σήμερα. Τα τελευταία χρόνια η Σ.Αραβία εφαρμόζει ένα αυστηρό πρόγραμμα ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των ξένων εργαζόμενων ενώ άλλαξε δραστικά τη φορολογία για ξένους εργαζόμενους. Οι νέες ρυθμίσεις αποθαρρύνουν την προσέλκυση ξένων εργαζόμενων αλλά έδωσε στις αρχές μια ακριβέστερη καταγραφή των εργαζομένων αυτών.

Ειδικά για τους Αιγύπτιους αποκαλύφθηκε πως ίσως το 40 % των εργαζομένων στην Σ.Αραβία είναι Κόπτες. Επειδή  το σύστημα απασχόλησης περικλείει μια διαδικασία πρόσκλησης , αποτυπώθηκε ευκρινέστερα ότι οι Κόπτες Αιγύπτιοι είναι επιθυμητοί από τους ντόπιους εργοδότες. Η εξήγηση είναι απλή : οι Κόπτες έχουν μια παράδοση προσαρμογής, ελάχιστη παραβατικότητα και σχετικά υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Το «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμα του Σάλμαν έχει σκοπό να ελέγξει την ροή των εργαζόμενων . Έτσι οι Κόπτες αποτελούν ένα επιθυμητό εργατικό δυναμικό. Στα πλαίσια της δημιουργίας ενός διεθνούς προσώπου μιας «κανονικής χώρας» ο Σάλμαν έχει εδώ και μια τριετία απ’ ευθείας συζητήσεις με τον Πάπα Θεόδωρο.

 Αντιστοίχως στο Dubai, οι αρχές γνωρίζουν πως εργάζονται περίπου 100,000 πολίτες με διπλά διαβατήρια ( πολύ συνηθισμένο για πολίτες του Ισραήλ) ή καλυμμένη την Εβραϊκή προέλευση.

Παρότι η συνύπαρξη θρησκειών σήμερα στην Μ.Ανατολή απέχει πολύ από την πληθυσμιακή αρμονία του 19 αιώνα, όπου όλες οι σχεδόν οι χώρες  φιλοξενούν τις τρεις μεγάλες θρησκείες και τις παραλλαγές τους , εν τούτοις η σημερινή κατάσταση με την ισχυρή τάση διαχωρισμού, έχει ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις.

Στο Ιραν οι Συναγωγές και οι Χριστιανικές εκκλησίες είναι νόμιμες αν και «υπολειτουργούν» ενώ οι Ζωροαστρική μειονότητα απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας και έδρες στο Κοινοβούλιο. Στην Δυτική Αλγερία οι Εβραίοι , μετά την έξοδο του 50, ξαναγυρίζουν κάθε χρόνο για δημόσιες τελετές με τοπικό χρώμα. Στο Μαρόκο οι Συναγωγές και Εκκλησίες είναι αρκετές και σημαντικές.

Είναι πολύ πιθανό ότι οι ανακοινώσεις για την Τζέντα και το Dubai να παραμείνουν προθέσεις. Ωστόσο ακόμη και αυτές οι ανακοινώσεις δείχνουν μια τάση.

Παρότι η συγκυρία δείχνει μια αντιστροφή ή καθυστέρηση της «παγκοσμιοποίησης» δηλαδή μια επιστροφή στα «σύνορα» και τον κατακερματισμό ( περίπτωση Ουκρανίας) ταυτόχρονα οι τάσεις «νομαδοποίησης» είναι εξ’ ίσου ισχυρές.


Πηγές

(πηγή) Synag

4 σχόλια:

  1. Καταιγισμός αναρτήσεων .

    Καλή χρονιά!

    1. Φαίνεται ότι ο μεσανατολικος καπιταλισμός στα αυταρχικά αυτά κράτη, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις θρησκευτικές ανάγκες των οικονομικών μεταναστών τους.

    2. Οι νέοι φόροι των αλλοδαπών εργαζόμενων δεν ειναι απαγορευτικοι για υψηλά αμειβόμενους, αλλά για το κατώτερο προσωπικό.

    ΥΓ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
    Σεπτέμβριος 2017

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Νέοι φόροι επιβάλλονται σε αλλοδαπούς εργαζομένους, τόσο στους ίδιους όσο και στα μέλη των οικογενειών τους από 1ης Ιουλίου 2017. Η πρωτοβουλία αυτή της Σαουδαραβικής Κυβέρνησης ...αφορούν κυρίως στην εξισορρόπηση δαπανών και εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έως και το έτος 2020.

    Για το 2019 αντίστοιχα ο φόρος που θα επιβαρύνει όλους τους αλλοδαπούς εργαζομένους θα ανέρχεται στα 300 Ριάλια, ανά μήνα. ........ Τα συνολικά έσοδα για το 2019 αναμένονται να φθάσουν στα 44 δις Ριάλια περίπου.

    Τέλος ....για το 2020 ο επιβαλλόμενος φόρος για κάθε έναν αλλοδαπό εργαζόμενο θα ανέρχεται στα 800 Ριάλια, ανά μήνα, εφόσον οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους ημεδαπούς και σε 700 Ριάλια, ανά μήνα, εφόσον οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από τους ημεδαπούς. Τα αναμενόμενα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 65 δις Ριάλια περίπου.


    [...]

    https://agora.mfa.gr/.../ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ%202017%20-%20ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ%20...


    ΥΓ2 100 ευρω = 431 Ριάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Καλή Χρονιά
    Οντως η φορολογία είναι απαγορευτική κυρίως για χαμηλόμισθους.
    Οι Κόπτες Αιγύπτιοι εργάζονται ως μεσαία ανώτερα στελέχη και ακριβώς γι αυτό γίνονται οι ρυθμίσεις με τις εκκλησίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή