Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Μάσκες


 
 
 
 
Το καλοκαίρι του 13 ο Joe Jaramillo , τελειώνει την αγωγή χημειοθεραπείας . Ο γιατρός του υποδεικνύει να παραμείνει στο σπίτι για 24 ώρες αλλά αυτός με την χειρουργική μάσκα πάει στην τράπεζα για μια ανάληψη . Η παρουσία του παραπέμπει σε ληστεία και ευρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής (πηγή).

Βρέθηκα προ ημερών σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και παρατήρησα πως ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών ή ασθενών φορά προστατευτικές μάσκες μιας χρήσεως. Την ιδέα μου επιβεβαίωσε φίλος φαρμακοποιός που σημείωσε πως η ζήτηση για  μάσκες μιας χρήσεως έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται πως επισκέπτες ή ασθενείς έχουν μεγαλύτερη αίσθηση των κινδύνων εξ ‘ αιτίας μικροβίων που μεταφέρονται μέσω αέρα.

Όταν πριν χρόνια ο ιός Sars είχε ξεσπάσει στην Άπω Ανατολή υπήρξαν αεροδρόμια , κυρίως στις κοντινές περιοχές όπου η πλειοψηφία των επιβατών φορούσε μάσκες. Η συνήθεια είναι διαδομένη στους Γιαπωνέζους τουρίστες ακόμη και όταν επισκέπτονται την Ελλάδα. Οι έλληνες λιμενικοί φοράνε συνήθως μάσκες όταν διασώζουν πρόσφυγες  όπως και οι αστυνομικοί που τους συνοδεύουν στα κέντρα παραμονής.

Ο υγειονομικός κίνδυνος επιβάλει ένα περιορισμό στο πρόσωπο και το καθιστά ελλιπές, κρυπτικό .Έχουμε πλέον ένα προσωπείο μεταμφίεσης μια ακρωτηριασμένη φυσιογνωμία. Αν υποθέσουμε ότι ο κίνδυνος επιβάλει μια καθολική χρήση της μάσκας τότε έχουμε μια καθολική αλλαγή στην προσωπική διάδραση. Για λόγους υγείας δεν θα αναγνωρίζουμε τον άλλο από το πρόσωπο και αυτό δεν θα είναι σενάριο του Stephen King.

Μια σύγχρονη ορθολογική ανάγκη οδηγεί σε μια συνθήκη ταυτόσημη με την συνωμοσία ή τον ηθικό παροξυσμό που απαγορεύει την εμφάνιση του γυναικείου προσώπου στην εκδοχή του ορθόδοξου Ισλάμ. Μια χειρουργική μάσκα, το σύμβολο και όργανο που προστατεύει την δημόσια υγεία είναι ταυτόχρονα η επανείσοδος του μερικού , του ελλειπτικού προσώπου στο δημόσιο χώρο. Ο υγειονομικός ορθολογισμός επανεισάγει μια αρχέγονη μασκοφορία από την πίσω πόρτα.

Οι τελευταίες εβδομάδες αρθρώνονται ως μια διαδοχή ορθολογικού και αρχέγονου, ως φυσική συνύπαρξη λογικής και μαγείας. Όπως με την χειρουργική μάσκα είναι ο ακραίος ορθολογισμός που επιβάλει την επιστροφή.

Η συμπολίτευση στηρίζεται στην καλή της προαίρεση όπως αυτή τεκμαίρεται από δηλώσεις , εκφωνήσεις. Στην επόμενη φάση θα υιοθετηθεί ως πολιτική μέθοδος ο ορός αληθείας , ο οποίος αντικειμενικά θα αποδεικνύει πως η συμπολίτευση δεν θέλει τα επώδυνα μέτρα. Άλλες ψυχομετρικές και βιολογικές μέθοδοι εξετάζονται για την πολιτική διαμάχη ( η ένταση της θλίψης όπως τεκμαίρεται από τις ρυτίδες στο πρόσωπο, test απόγνωσης από έλεγχο πρωτεϊνών στο σάλιο κλπ)

Η ΝΔ-Πασοκ αντιπολίτευση στηρίζεται στην πεποίθηση πως οι πολίτες συμπεριφέρονται  ομαδικά ως αρχεία λογιστηρίου . Οι πάσχοντες έχουν κάνει delete σε όλα τα αρχεία που αφορούν πελάτες και πληρωμές της εταιρείας «Διακυβέρνηση». Σύμφωνα με την Ηigh Τech  αντιπολίτευση τα αρχεία δεν είναι ανακτήσιμα γιατί έχουν κρυπτογραφηθεί και έχουν αλλοιωθεί όλα τα ίχνη.

Η γενικευμένη αμηχανία, ο σκεπτικισμός που αναδύεται από τα πρόσωπα της πόλης είναι πρωτόγνωρος. Οι προφανείς εξηγήσεις ( πχ : η απογοήτευση μιας πρόσκαιρα ηττημένης αριστεράς ,η δυσπιστία προς μια ιδιοτελή δεξιά, αίσθηση της  ολικής εξάρτησης από τους δανειστές) βλέπουν μερικά τη συγκυρία. Σήμερα όμως συγχρονίζονται ένα οικονομικό αδιέξοδο ,όπως αυτό αποτυπώνεται ψυχρά στους αριθμούς , ένα έλλειμμα  όπως αυτό που αφήνουν οι χειρουργικές μάσκες , ένα μείον στην επιφάνεια της κοινωνίας που οδηγεί αναπόδραστα σε μια μερικότητα μια συνθήκη επιστροφής στο παρελθόν.

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν με ενοχλούν οι μάσκες που φέρουν διάφοροι/ες στα πρόσωπα τους για υγιειονομικη προστασία, αλλά μ' ενδιαφέρει -πρωτίστως- η επιβολή και διατήρηση ισονομίας και οικονομικής δημοκρατίας, στην χώρα μας και παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά
    Αλλα τι γίνεται όταν αυτοί που φορούν χειρουργικές μάσκες βγαίνουν στο δημόσιο χώρο και ειναι πολλοί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Αρκετοι αν βγαλουν την "αριστερη" μασκα θα αποκαλυφθει η δεξια ζωη τους.

    2. Ως ιδιοτυπος ελιτιστας αποφευγω τους συνωστισμους στον δημοσιο χωρο (χρηστης δικυκλου επι 40-ετια με κρανος fullface το οποιον ως γνωστον μπορει να μετατραπει σε υγειονομικη μασκα με το καταλληλο κασκολο ή φουλαρι,... ).


    ΥΓ Όσο Mπορείς
    Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
    μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

    Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
    γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
    στων σχέσεων και των συναναστροφών
    την καθημερινήν ανοησία,
    ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

    K.Π. Kαβάφης


    ΑπάντησηΔιαγραφή