Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μια "υπόθεση "





Πριν περίπου 6 χρόνια, δημιουργήθηκε το Left Liberal Synthesis. Ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας σκέψεων που είχαν μια βασική ιδέα: την ανίχνευση των σχέσεων αριστεράς και φιλελευθερισμού χωρίς , κατά το δυνατόν, προκαταλήψεις. Το αποτέλεσμα υπάρχει στις 600 περίπου αναρτήσεις.Η αναζήτηση αυτή γινόταν ενώ ξεσπούσε μια κρίση της οποίας τις διαστάσεις δεν μπορούσα να διακρίνω έγκαιρα. Ωστόσο οι απόψεις στο LLS  αναδύονταν και ως προϊόν της κρίσης.

Αν υπάρχει μια αποτίμηση της πολιτικής οπτικής του LLS τότε αυτή είναι μια ήττα. Η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα κινείται τροφοδοτούμενη από δυνάμεις που αδυνατώ να κατανοήσω και να  περιγράψω μονολεκτικά. Με την έννοια αυτή τα ονόματα «αριστερά» «φιλελευθερισμός» και όλο το πολιτικό λεξιλόγιο λειτουργούν όπως οι ελληνιστικές φράσεις των ευαγγελίων βιοψυχικά , χωρίς ακρίβεια και αναλυτική επάρκεια. Ταυτόχρονα η ιδέα μιας «έξυπνης» διαχείρισης της κρίσης, μιας πορείας με τις λιγότερες απώλειες, που ήταν από τις σκέψεις του LLS παρουσιάζεται ατεκμηριώτη.Με τι να συγκριθούν οι απώλειες; . Η κρίση αναπαράγεται και ως κρίση ονομάτων, σημαινομένων που περιορίζουν τις δυνατότητες επέμβασης στα ονομαζόμενα.

Από ένα σημείο και μετά το LLS είχε γίνει ένα ηλεκτρονικό ίχνος , του οποίου ο τίτλος είχε το όνομα μιας επιτελεστικής διαδικασίας : τη σύνθεση. Πιθανόν να τα κατάφερε σε ένα βαθμό. Επειδή όμως το blogging είναι ένα παιχνίδι προσωπικών καταθέσεων , ο υποφαινόμενος ευρίσκεται σε ένα μικρό δίλλημα:

- Έχει νόημα ένας τίτλος να οριοθετεί σκέψεις που γεννιούνται πλέον , όχι σε συνθήκες «σύνθεσης» αλλά συνθήκες μιας αγωνίας ;

Ηλεκτρονικά θα μπορούσα να αλλάξω τον τίτλο της ηλεκτρονικής διεύθυνσης και το ταξίδι να συνεχιστεί περίπου όπως τα μαγαζιά αλλάζουν ταμπέλα. Δεν έχει κανένα νόημα, παρά μόνο μια αμφισβητούμενη ηλεκτρονική αναπαραγωγή με άγνωστα αποτελέσματα.

Hypothesis λοιπόν

Ένα λατινοπρεπές αντιδάνειο για να σηματοδοτήσω

Μια υπόθεση που είναι εικασία και ζήτημα ταυτόχρονα.

Μια στάση που πλέον δεν έχει την αυταπάτη της «σύνθεσης» αλλά την απορία για τις εικασίες- υποθέσεις και τα ανοικτά ζητήματα – υποθέσεις.

Μια στάση επανεκκίνησης από ένα άλλο σημείο από το 2008. Σε ένα περίγυρο ασφυκτικό, χωρίς την πολυτέλεια ενός ορατού διεξόδου: ας πούμε ένα συνειδητό ψηφιακό reboot που αντανακλά μια διάθεση ενός προσωπικού reboot.

Για την αξία του παιχνιδιού η Hypothesis ξεκινάει από ένα ψηφιακό μηδέν: χωρίς προίκα τα links του LLS, με νέο όνομα και νέο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (εδώ)

12 σχόλια:

  1. ααπιστευτος εισαι ( με την καλή εννοια παντα) ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή αρχή, LLS. Δε συμφωνώ ότι η αποτίμηση της πολιτικής οπτικής του LLS είναι μια ήττα. Και μόνο η ύπαρξη αυτής της οπτικής και η άρθρωσή της ήταν κάτι σπουδαίο. Εύχομαι αυτά που θα γράφεις στο εξής να είναι ακόμη καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοταξιδο, αν και οι "επιστροφες" στο LLS είναι υποχρεωτικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νοσφερατε
    Weltschmerz K.
    Περαστικέ
    Ε.Χ Παράκελσε
    Πωλίνα Αστρίδου
    Τα ιστολόγια είναι για συνταξιδιώτες.Καλή συνέχεια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε σύντροφε...Τι πήγες κι έκανες;!
    End of an era για μένα. Δεν εύχομαι τίποτα, κορυφαίος θα είσαι, όπου κι αν είσαι.
    Άντε, καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. John25aris
    End of an era για όλους.
    Καλή συνέχεια σε όλους
    Για τα υπόλειπα "από κοντά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kείμενό μας για τη συνέντευξη του Ζίζεκ ''είμαι άθεος, αλλά προσεύχομαι...''

    http://bestimmung.blogspot.gr/2014/07/soviet-shot-n25-izek.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ονειρμος
    Καλως ορισες στο νεο σπίτι
    Πάντα παρακολουθώ τη τρομερή δουλειά σου με τις δημοσιεύσεις κειμένων αναφοράς και αναρτήσεων σου'
    Στο σχετικό ιστολογιο Μικρες Μεγάλες Υποθεσεις , αναδημοσίευσα το πολύ ενδιαφέρον κείμενο για Heidegger
    Σχετικά με τον Ζιζεκ ελπίζω συντομα να σε επισκεφθω αρμοδίως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kalota3ido giannh! perito na soy pw oti me ta symperasmata soy gia to LLS me dikaiwneis kata kapoio tropo.(3ereis ego th synthesh fileleyuerismoy aristeras thn 8ewroysa panta kati san meigma sth xhmeia kai oxi san enwsh)perimena vevaia apo tis politikes soy gnwseis pio rizospastika symperasmata opws px toy Antwnh sto Radical Desire.Esy mallon kaneis pio arga vimata.TI na kanoyme h ta3ikh 8esh apo ton hegel kai th dialektikh kyrioy doyloy mexri ton marx kai thn sxesh bashs epikodomhmatos einai ka8oristikh.Ayto to hypothesis moy thimizei Badioy elpizw na min se katestrepse oikonomika h krish kai mas th vgeis aristeristika.
    (ta greeklish ta grafw teleytaia fora gia na me anagnwriseis :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε True Infinity
    Δεν ήταν ανάγκη να υπενθυμίσεις τα μοναδικά στυλιστικά Greeklish για να καταλάβω την επικοινωνία μας
    Εύχομαι και η Υποθεση να είναι στις προτιμήσεις σου
    Σε σχέση με την κρίση δεν ξέρω αν είδες αυτό
    http://leftliberalsynthesis.blogspot.dk/2014/05/baroque.html
    Ελπίζω να το σημείωσες.......
    Δεν υπάρχει άνθρωπος εκτος κρίσης, αλλά και οι ιδέες θέλουν ένα χρόνο
    Το LLS ήταν ένα ωραίο ταξίδι που τελείωσε στην ώρα του για ιδελογικούς και μονο λογους
    Τα λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή