Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου








Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου επιφυλάσσουν μια συμμαχική κυβέρνηση. Όμως οι διαδικασίες συνεννοήσεων και εντολών συμπίπτουν με μια μοναδική ημερομηνία: την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου.

Το 2015 την ημέρα αυτή συμπίπτουν δυο μεγάλες εορτές της περιοχής : το Εβραϊκό  Yom Kippur και το μουσουλμανικό  Kourban Bayrami στην Τουρκία  ( στις Αραβικές χώρες ονομάζεται Eid-al-Adha) . Η σύμπτωση  είναι μοναδική καθώς και οι δύο εορτές είναι κινητές. Για τους εβραίους η προσεχής Τετάρτη είναι μια μέρα αποχής από τα πάντα, μια πραγματική μέρα νηστείας και προσευχής, ενώ για τους μουσουλμάνους η έναρξη μιας γιορτής θυσιών των αμνών με βιβλική αναφορά στον Αβραάμ.

Με μοναδικό επίδικο τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, το Ευρώ , τις αναγνώσεις του Μνημονίου «Τρία» , η αναφορά στις θρησκευτικές τελετές στον κόσμο της Εγγύς Ανατολής φαίνεται  τουριστική επινόηση ,ένα φολκλόρ του μήνα. Ούτε ο Παυλόπουλος θα αργήσει κάνοντας προσευχές στην Συναγωγή του Κεραμικού, ούτε θα σφάζονται αρνιά στην Κουμουνδούρου, στην Συγγρού, στον Περισσό κλπ..

Την ερχόμενη Τετάρτη λοιπόν η περιοχή ανατολικά μας θα είναι σε μια φάση ειδικής πόλωσης και αρμονίας : Εβραϊκή Νηστεία ( εσωτερική κάθαρση)  ή Μουσουλμανικός αμνός (απόλυτη υπακοή).

Κι’ όμως το δίλημμα δεν είναι τόσο απόμακρο. Στη δική μας περιπλοκή η πόλωση είναι παρόμοια :κάθαρση και υπακοή. Αναζητείται κάθαρση από τις αντιμνημονιακές αυταπάτες και υπακοή στις γραφές του μνημονίου.

Την Τετάρτη , λοιπόν η Αθήνα θα συγχρονιστεί με Istanbul και Tel Aviv.Παρότι όλοι θα προστρέξουν στις αντιδράσεις σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Ρώμη εν τούτοις η ημερολογιακή συγχρονία με την σπάνια σύμπτωση θα επιβάλλει ένα μοναδικό συντονισμό στα ανατολικά μας.

Πριν ένα μήνα το Ισραήλ συζήτησε ένα μικρό σκάνδαλο του Νετανιάου. Ο πρωθυπουργός συνέφαγε στην Ρώμη με τον Ρέντσι σε εστιατόριο που δεν διέθετε εδέσματα Κόσερ. Το Κόσερ είναι πιστοποίηση ότι τα τρόφιμα υπακούουν στις εβραϊκές εντολές για τη διατροφή και προσομοιάζει  με το αντίστοιχο μουσουλμανικό Χαλάλ. Το Κόσερ είναι πραγματικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα, όπου αναβαθμίζεται και γίνεται ακόμα πιο περιοριστικό. Η πιστοποίηση Κόσερ για Πάσχα ( KFP) είναι περίπλοκη και δαπανηρή, αλλά στο Ισραήλ υπακούν όλοι. Οι σύγχρονες μυθολογίες συνδέουν τα Κόσερ τα Χαλάλ τις εξαντλητικές δίαιτες του Ραμαζανιού με υποτιθέμενα οφέλη στην υγεία, αλλά ξέρουμε πως οι σύγχρονες «έρευνες» μπορούν να αποδείξουν ότι θέλεις. Το «αμάρτημα» του Νετανιάου ήταν αντίστοιχο με το να φάει ας πούμε ο Παυλόπουλος σε επίσημο γεύμα κρέας την Σαρακοστή . Προφανώς κανείς δεν ασχολείται με τη Σαρακοστή του Παυλόπουλου

Μήπως όμως η Σαρακοστή του Παυλόπουλου δεν είναι τόσο απλή;

Φίλος που ασχολείται με την έρευνα στα  οικιακά απόβλητα με ενημέρωσε για μια ενδιαφέρουσα αλλαγή: ο περιορισμός κατανάλωσης πρωτεϊνών στο καθημερινό διαιτολόγιο έχει κάνει τα οικιακά απορρίμματα πιο εύκολα σε κομποστοποίηση και ειδική αξιοποίηση. Το ποσοστό των πρωτεϊνών που ανιχνεύονται στα απορρίμματα μειώνεται σταθερά την τελευταία πενταετία. Η διατροφή γίνεται όλο και πιο Σαρακοστιανή.

Ακριβώς λοιπόν μετά τις εκλογές οι Μουσουλμάνοι θα απολαύσουν το αρνάκι τους, οι Εβραίοι μια μέρα απόλυτης νηστείας και εμείς θα συνεχίσουμε μια δίαιτα λίγων πρωτεϊνών.

Βλέμμα στη Δύση, παρατεταμένη νηστεία, συγχρονισμός με την Ανατολή. Ο συνδυασμός είναι μοναδικός.
 
 
 
 

3 σχόλια:

  1. Τι θα στηρίξετε στις εκλογές; Ποιο κόμμα συνθέτει την πρόοδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προτίμηση μου ειναι κατατεθειμένη στο ιστολόγιο μικρές μεγάλες υποθέσεις : πάνω αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ο περιορισμός κατανάλωσης πρωτεϊνών στο καθημερινό διαιτολόγιο έχει κάνει τα οικιακά απορρίμματα πιο εύκολα σε κομποστοποίηση και ειδική αξιοποίηση.."
    και οχι μονον .

    Αυτη ειναι μια περιθωριακη παραπλευρη ωφελεια.

    Οι κυριες ωφελειες αρχιζουν να φαινονται και να μετρουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή