Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Τηλεοπτική λογοδοσία; Καλά λέω να πάω στην Κανταχάρ.

 



Tον Αύγουστο του 2008, o Faizulhaq Moshkani, κέρδισε $20.000 για την επιχείρησή του στην ανακύκλωση πλαστικών. Ήταν ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου ανακύκλωσης πλαστικών στην Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Λίγο καιρό μετά ο Moshkani έκλεισε το εργοστάσιο λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων στις γεννήτριες ενέργειας.  Χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο των 20.000 δολαρίων για να μεταφέρει την επιχείρηση στην Καμπούλ, όπου σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα μίνι υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για να τροφοδοτήσει το νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Το 2009 , παρουσιάστηκε η ιστορία του  στην τηλεόραση για να δημοσιοποιηθεί η πρόοδος του.

Μιλάμε το τηλεοπτικό πρόγραμμα Fikr wa Talash ,η Αφγανική εκδοχή του Dragons Den . (εδώ)

Περίπου 15 χρόνια μετά το ίδιο πρόγραμμα μεταφέρεται στην Ελλάδα σε δύο συνέχειες , με μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση : Δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο για την τύχη των επενδύσεων της πρώτης περιόδου. Δεν μιλάμε καν για τα στοιχεία που παραθέτει η Αγγλική μεταφορά : εκεί παρατίθενται τα λάθη των επενδυτών που δεν υπολογίζουν σωστά και εταιρείες μετά την απόρριψη απογειώνονται.

Έτσι λοιπόν το ελληνικό  Dragons Den βυθίστηκε στο οικοσύστημα της έλλειψης λογοδοσίας, υστερώντας και από το Αφγανικό. Ενδιαφέρουσα υστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου