Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Ένα βαρύ λυπημένο Ναι με την ελπίδα στο μπλε και στο παιδί του Λύτρα


Στις εκπομπές του ο Γ.Αυτιάς παρουσιάζει τις προγνώσεις του καιρού όπως προβάλλονται με τη χρήση μιας παραδοσιακής τεχνικής , χωρίς θετικιστική τεκμηρίωση, τα «μερομήνια». Τα παρακολουθώ και η διαψευσιμότητα τους είναι όσο και των δελτίων της μετεωρολογικής

Όταν βρέθηκα πριν χρόνια στο Άγιο Όρος οι μοναχοί μου εξήγησαν πως το πλούσιο , σχεδόν τροπικό δάσος, έχει πολλές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι αλλά πάντα σώζεται γιατί τα μοναστήρια έχουν μια μοναδική τεχνική .Η τεχνική είναι αλάνθαστη και έσωσε το δάσος πριν από το 70 όπου έκαναν την εμφάνιση τους οργανωμένες μονάδες πυρόσβεσης της πολιτείας  Μπροστά από τις ομάδες των καλόγερων που προσπαθούσαν με τσάπες να σβήσουν την φωτιά ο ηγούμενος και μια ομάδα έχει πάντα μια εικόνα της παναγίας και η ομάδα ψέλνει. Ούτε μια φορά σε χιλιάδες χρόνια η παναγία δεν άφησε το όρος να καεί.

Όποιος πιστεύει ότι την ερχόμενη Κυριακή η ψήφος του δημοψηφίσματος καθορίζει το μέλλον της χώρας , μπορεί να μην κοιτά μετεωρολογικά δελτία και αν το σπίτι του πιάσει φωτιά να κάνει την προσευχή του. Μόνο μια εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς τυχαιότητας στην πίστη και την  πνευματική δύναμη μπορεί να συσχετίσει το δημοψήφισμα με το μέλλον.

Μια μοναδική αλληλουχία εγκληματικών λαθών, των Ευρωπαικών και Ελληνικών Ελιτ, ένας μοναδικός συγχρονισμός αδυναμιών και  συγκυριών σωρεύτηκε και  το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιουνίου 2015 ήταν το τελευταίο μιας μεγάλης περιόδου. Η Ελλάδα του 9-15 θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Η βόμβα έσκασε στα χέρια μιας ομάδας ανθρώπων που είχαν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά εγκλωβίστηκαν στην δημόσια εικόνα τους: παγκόσμιοι αναγεννητές της αριστεράς, οι πιο ευφάνταστοι οικονομολόγοι του κόσμου, άτεγκτοι ηθικολόγοι τιμωροί των κακών , έζησαν τους τελευταίους 20 μήνες όπως οι προνύμφες πριν γίνουν πεταλούδες. Προστατευμένοι από το περιβάλλον έβλεπαν μόνο ένα πολύχρωμο μέλλον. Έχω  συναίσθημα συμπόνιας για τους εν λόγω γιατί οι πρώτοι που θα επιχειρήσουν να τους  λιντσάρουν είναι οι οπαδοί τους. Όταν η βόμβα σκάει στα χέρια οι άνθρωποι ακρωτηριάζονται , είναι ασθενείς και στους ασθενείς ο πολιτισμός επιβάλει σεβασμό. Οι οπαδοί των τελευταίων αφελών μεταφορέων της βόμβας ας ηρεμήσουν.

Με τη γνώση ότι είτε με ναι και όχι το μέλλον για τους ανθρώπους της εργασίας, της ευθύνης , της αλληλεγγύης, της εθνικής συναίσθησης είναι ζοφερό, η επιλογή είναι μια επιλογή λύπης. Χάσαμε όλοι

Θα ψηφίσω ναι γιατί όσο και αν συμπονώ τους ακρωτηριασμένους μεταφορείς της βόμβας δεν μπορώ να συγχωρήσω την αφέλεια και την αφασία με την οποία συμπεριφέρθηκαν. Έδωσαν την χαριστική βολή σε μια κοινωνία για να αποδείξουν ότι ο Ντράγκι είναι εκβιαστής, όπως ακριβώς  ο Ζαχαριάδης μας απέδειξε ότι η Ελληνική Δεξιά απορρόφησε το δωσιλογισμό. Πανάκριβες αποδείξεις αυταπόδεικτων θεωριών
Ένα βαρύ λυπημένο Ναι     

Ένα βαρύ λυπημένο Ναι με την ελπίδα  στο μπλε και στο παιδί του Λύτρα

12 σχόλια:

  1. Γιάννη, ομολογώ οτι με σοκάρισε το γεγονος οτι θεωρείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ ειχε τις "καλύτερες προθέσεις", και επομένως του καταλογίζεις ΜΟΝΟΝ αφέλεια.

    Το ερμηνεύω πάντως ως μια προσπαθεια εκ μέρους σου να συγκέρασεις τη σημερινή -φρικαλέα- πραγματικότητα, στην οποια μας οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις -εντελως άστοχες- προεκλογικές και μετεκλογικές προβλέψεις σου περι βέβαιης στροφής του ΣΥΡΙΖΑ (κοινώς κωλοτουμπας), περι σοσιαλδημοκρατικής η και κεντροαριστερής κατα βάθος φύσης του ΣΥΡΙΖΑ κλπ.
    Κρίμα!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μια μοναδική αλληλουχία εγκληματικών λαθών, των Ευρωπαικών και Ελληνικών Ελιτ"- είναι η μόνη αναφορά, έστω και δια της πλαγίας, στις ευθύνες και κάποιων άλλων, πλην ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνω την λύπη διότι αλλιώς περιμένει κανείς τα πράγματα και αλλιώς έρχονται. Όμως, η απορρόφηση ακριβώς στη liberal σοσιαλδημοκρατική φύση ίσως και να ευθύνεται, για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην υποτίμηση του διεθνούς παράγοντα. Κακά τα ψέμματα, με τέτοιους συνομιλητές (Σόιμπλε, Μέρκελ) δεν υφίσταται left liberal. Επ' αυτού και μόνου, το ΚΚΕ έχει δίκαιο. Αγαπητέ φίλε, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτυχία, τελικά, του οράματος σου (ίσως και εμού) για μία αναπτυξιακή, σοσιαλδημοκρατική, φιλελεύθερη Ευρώπη. Δεν είναι απλά τα ζητήματα του δημοψηφίσματος, ή και άλλων τακτικών κινήσεων. Για πιο λιανά, "δεν συνδιαλέγεσαι με το διάβολο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικο ως κειμενο, αν και διαφωνω αρκετα.

    Ειναι το ρεβκιεμ μιας 65-χρονης ανορθολογικης πορειας απο το "ελληνικο θαυμα" και την μεταναστευση του 60,.....,την allaghi με τα νεα τζακια,.... εως την ισχυρη Ελλαδα του Σημιτη και του Καραμανλη junior με τους ολιγαρχες και τα μικρα τρωκτικα να φροντιζουν για την πολυσθενεια των εισοδηματων της ελληνικης οικογενειας, τα δε 50 βουνα νταβατζηδων ισως να δημιουργησαν την "ομβροσκια" της παροικονομιας ,...

    Ολα αυτα κατεστρεψαν σημαντικα την παραγωγικη ελληνικη οικονομια και ξεραινουν τα δημοσια εσοδα ενος καταχρεωμενου κρατους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλίκη

    Προσπερνώ ως μη γενόμεη την υπεκφυγή ότι σκάρωσα κάτι για να δικαιολογήσω απόψεις που διαψεύστηκαν .

    Είναι προφανές ότι έχω τόση δημόσια έκθεση , όπου θα ήταν τοσο ανόητο από μέρους μου να το κάνω

    Επι της ουσίας

    Παντα πίστευα όιτι οι κυριες ιδεες του Συριζα δεν ήταν της "κομμουνιστικής" ιδεοληψίας αλλά του νεοελληνικού κονφορμισμού. Αυτός ος κονφορμισμός πιστευα ότιι θα τους οδηγούσε σε ενος τυπυ συμβιβασμό. Προφανώς διαψεύστηκα γιατι είναι ακραίοι κυνικοί κονφορμιστές που δεν διστασαν προκειμένου να διασωθούν να παίξουν στα ζάρια την Ελλάδα. Δεν το συνέδεσα ποτε με σοσιαλδημοκρατία κλπ

    Δεν θα ήθελα να συνεχίσω για τις αναρτήσεις μου, δεν είναι αυτό το θέμα , αν και σε άλλο χρόνο θα σε καλούσα να τις δεις πιο προσεκτικά.

    Το ζήτημα μου είναι το σήμερα και το αύριο που αποπνέει ζόφο. Είμαι τόσο στεναχωρημένος που μόνο αυτό μπορώ να καταθέσω.

    Μάλιστα σε αυτή την συγκυρία μου λείπει περισσότερο ο τόνος της καταλλαγής παρά μιας κριτικής αποτίμησης

    Φίλη Αλίκη είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που βλέπω τόσο κοντά το χάος. Δεν θα 'ήθελα να το επιτείνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Μανώλη

    Κατ' αρχάς συγχωρεσε μου την ιστολογική αστοχία να μην συνεχίσουμε το διάλογο από το προηγούμενο ποστ. Π'ιστεψε μου ο χρόνος και ο βίος μου τις τελευταίες μέρες είναι εκτός περιγραφής.

    Επι της ουσίας

    Ενα χρόνο πριν σταμάτησα το LLS καθώς η επιρροή του μέσω 100 λινκς στο διαδύκτιο, ήταν πλέον άστοχη .Περιφερόταν ένας τίτλος που σηματοδοτούσε κάτι που δεν με απασχολούσε πλέον και μάλλόν ως project είχε εκπνεύσει. Επομένως συμφωνώ μαζί σου.

    Ωστόσο από τα γραφόμενα σου βλέπω να αποδίδεις μια κριτική ότι οι αναλύσεις μου δεν λαμβάνουν υπόψιν την Ευρωπαιή συγκυρία τις Ελιτ, τα συμφέροντα.

    Εχεις δίκιο

    Αλλά αυτό δεν γίνεται για να αποσειστούν ευθύνες , γίνεται για λόγους προσωπικής έφεσης σε θεματα φιλοσοφίας, γλώσσας .κλπ και μιας δυσπιστίας στον καταλογισμό ευθυνών αλλού.Κατα βάθος βρίσκω πολύ τιμητική την κριτική σου γιατί έχεις πολλαπλές απαιτήσεις από κάποιον που απλά γράφει στο περίσευμα του χρόνου .Ας μου συγχωρήσεις λοιπόν πως τα θέματα παγκοσμιας οικονομίας, γεωπολιτικής δεν είναι στα ενδιαφεροντα μου.

    Ομως δεν θέλω να αποφ'ύγω το επιχείρημα

    Η κατάσταση στην Ελλαδα είναι αποτλεσμα πολιτικών της Μερκελ: Τι κάνει όμως την ίδια πολιτική να καίει τον Απολλωνα στην Αθήνα και να αφήνει την Λισαβώνα , το Πόρτο , την Σεβίλη την Μαδρίτη να συνεχίζουν την κλασσική τους πορεία εντός κρίσης χωρίς αυτοκαταστροφή;

    Για να μη χαθούμε: με ενδιαφέρει περισσότερο να καταλάβω γιατί καίγονται στην Μαρφιν ενώ στην Μαδρίτη η ζωή κυλάει με οργή αλλά όχι αυτοκαταστροφή, ενώ υπάρχει παντού η Μέρκελ

    Στην συγκυρία αυτή όμως επιτρεψε μου να επιμένω: δεδομένης μιας ευρωπαικής σκληρότητας ο Συριζα ήταν ο χρήσιμος ηλίθιος της ιστορίας. Μας τρέχει σε ένα διχασμό χωρις φραγκο στα δημοσια ταμεία και την Ευρωπη να μας παρακολουθεί ως υπερθεαμα.

    Τελος έχω μονο αισθηματα εκτίμησης για την συνεπεια που αναπαράγωγεις τα ημέτερα φλυαρογραφήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H απαντηση ειναι απλη, επιμονα κυνικη κ πεζη σε πεισμα οσων ,επειδη δν εχουν σχεση με τα οικονομικα μεγεθη,παραβλεπουν.Παραβλεπουν τοσο ,που η αφηγηση τους γινεται γελεια οταν χρησιμοποιωντας αποσμασματικα οικονομικα νουμερα που ακουσαν απο φιλελε προπαγανδιστες οικονομολογους κ δεν κατατανοουν τη συναφεια τους με αλλα στοιχεια, τα χρησιμοποιουν για να εμπλουτισουν την αφηγηση τους.Βλεπε Ραμφος.

      Γιατι τετοιες βαθυστοχες ανθρωπολογικες,πολιτισμικες-κοινωνικολογικες αναλυσεις εχουν αξια ως ερμηνεια της μακροπροθεσμης ιστορικης πορειας κ εξελιξης οπου η οινομικοι δεικτες ειναι το αποτελεσμα περισσοτερο απο οτι οι αιτιες.

      Οταν μιλαμε ομως γαι βιαιη δ/νομικη προσαρμογη, συγνωμη αλλα η ιδιιαιτερη φυσιογνωμια μιας χωρας μαλλον παιζει το μικροτερο ρολο.Το μεγεθος της μονο ισως και οι συγκυριες.
      Ελλαδα¨: προσαρμογη 30% μειωση εισοδηματων τλχ 25% ανεργια απο 12-26% σε 3 χρονια , υφεση 25%
      Ιραλνδια:Προσαρμογη 5-7% μειωση εισοδηματων αντιστοιχη.
      Πορτογαλια προσαρμογη 11%, μειωση μισθων 2-3%.
      Δλδ χαδι μπροστα στην ελληνικη περιπτωση.

      Τα οικονομικα μεγεθη κ ο ρυθμος μεταβολης τι ακριβως κοινωνικα αποτελεσματα περιμενετε να εχουν;
      Οσο και να ψαχνουμε τις αιτιες,λανθανουσες κοινωνικες ιδιοτητες κτλ η ΧΑ δεν θ γινοταν 3 κομμα χωρις την κριση.
      Τοσο απλα,ουτε ο ΣΡΖ εξουσια. Το ν/φ ιδεολογημα οτι με αλλο μειγμα μετρων-μεταρρυθμισεων κτλ δν θα ειχαμε
      αυτα τα οικον.αποτελεσματα ειναι εωλο κ φυσικα αρνειται την κοινωνικη συνθεση οχι μονο -ξαναλεω την ελληνικη-
      αλλα την απλη διαπιστωση οτι οι σαρωτικες αλλαγες απαιτουσαν μια βιαιη μεταβολη κοινωνικου υποδειγματος δεν
      μπορουν να γινουν σε τοσο μικρο χρονο παραλληλα δε με δραματικη πτωση ευημεριας υπο την απειλη εκβιασμου κ φοβου
      χωρις ενα θετικο μυθο.

      Διαγραφή
    2. Ψηφιζουμε ΟΧΙ.Επειδη το ΝΑΙ νομιμοποιει την συγκαταθεση μας στο αδιεξοδο δρομο και επιβεβαιωνει την συνθηκολογηση μας εδραιωμενη στο φοβο και τους εκβιασμους τους. Δεν ειναι θετικη ψηφος στο Τσιπρα ουτε αρνητικη σε ΕΕ οσο κ να επιχειρησουν να το ερμηνευσουν ετσι.

      Στη σταση της κυβερνησης δεν επεσες μονο εσυ εξω αλλα νομιζω το 95% των Ελληνων, ακριβως γιατι ο Τσιπρας -εξακολουθει να- ειναι ενα φιλοδοξος αριβιστας Α.Π. με κρυφο ονειρο να κυριαρχησει στην Κ.Αριστερα του μ ικροαστικου κομφορμισμου οπως λες.Αυτος ο πολιτικος φιλοτομαρισμος ακριβως ομως τον οδηγησε στην αντιθετη σταση της απερισκεπτης ρηξης οταν ενιωσε οτι παγιδευτηκε.

      Διαγραφή
    3. Nik

      Αναφέρεσαι στη νύξη για την αυτοκαταστρόφικοτηα εν μέσω κρισης

      Κι όμως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να την εξηγήσει απλά

      Το 2008 είναι το καλύτερο έτος σε ανεργία και μισθού κι όμως έχουμε τον Δεκέμβρη που , κατα τηνν γνώμη μου, ανήκει στον "αντιμμημονιακό" κύκλο

      Η αδύναμη αστική στοιβάδα , ο εκτεταμένος κατακερματισμός και ο εκτραχηλισμός του λόγου ( εκφωνούνται τα πάντα με ευρεία σηματοδότηση) δημιουργούν μια συνθήκη ηφαιστείου . Με το παραμικρό υπάρχουν εκρήξεις

      Ο Συριζα είναι αριστερόφωνη σήμανση μιας λάβας χωρίς καμία επιρροή στο περιεχόμενο της

      Κατανοώ όλα τα όχι ,μόνο που πλέον μετά την 28/6 με ευθύνη των Βαρουφάκη Τσιπρα μπήκαμε στο επόμενο μείον 20% οπότε μπορείς να συλλάβεις τιι αναμένεται

      Ψηφίζω Ναι γιατί Οχι ψηφίζει ο Βαρουφάκης, που τα ήξερε όλα , ξέρει τον γκρεμό που πάμε και απολαμβάνει αφασικός τον ναρκισσισμό του

      Δεν έχω αυταπάτη για το νόημα του δημοψηφίσματος : είναι ουσιαστικό η ενσωμάτωση των πιο πληβειακών στρωμμάτων στη πιο βαρβαρη λιτότητα όπου το 2014-15 θα θυμίζει Μπελ Εποκ

      Ειλικρινά θέλω να αποτραπεί το λιντσάρισμα της κυβέρνησης από τους παριστάμενους στο Συνταγμα.

      Διαγραφή
    4. Διαφωνω.Δεν ηταν μονο η δν προσαρμογη.Ηταν κ εσωτερικη υποτιμηση..κ 'μεταρυθμισεις'.Δν ξερω πραγματικα πως θα ειναι το μελλον, αν θα ειναι τοσο δυστοπικο..μπορει,εξαρταται απο τους δανειστες, ειναι ενα πιθανο σεναριο..αλλα για δες:\

      Το 2010 κ 2011 πια καποιοι προεβλεπαν την οικονομικη καταστροφη για τα επομενα χρονια και μονο μετα παραλογα νουμερα και απαιτησεις των μνημονιων.Οχι απο ιδεολογικη αγγυλωση Καθολου.Τεχνοκρατικοτατα.ΔΕν σε βαζει σε σκεψεις
      να αμμφισβητησεις τις παραλκυστικες ερμηνειες;

      Διαγραφή
    5. Nik

      Το εθνικο-λαικο μετωπο ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι δυνατον να φερει κατι καλο στην χωρα. Οι λοιποι πολιτικοι σχηματισμοι ομοιως. Ειμαστε σε αδιεξοδο 5 ετη. Συνεχιζω την αυτονομη μοναχικη μου πορεια….

      ΥΓ Εχουμε καποια ηλικια (συμφοιτητης του Δ. Παπαδημουλη) , πλερια εμπειρια, καλες σπουδες ,δικη μας δουλεια ως μελετητες, πληρωναμε μισθους, δωρα, ΙΚΑ, ενοικια,....,

      Διαγραφή
  6. ΑΦ
    Ειναι η πολλαπλή φορά που απολαμβάνω τον μοναδικό sui generis λόγο σου.Αδυνατώ να σχολιάσω για να μην τον επενδύσω με τιποτα κενολογίες.Respect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Hypothesis, αφιερωμενο σε μας τους λιγους

    “…Σε πείσμα σου η Αντιγόνη μαυροφορεί – σ’ όλη τη χώρα
    πενθοφορεί και ο λαός της που κάποτε σ’ είχε φιλοξενήσει.
    Μα οι ακόλουθοι του Κροίσου έχουν στοιβάξει έξω απ’ τη χώρα
    στα θησαυροφυλάκιά σου, ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει….”

    Günter Grass “Η ντροπή της Ευρώπης”

    Απάντηση : Η Αντιγόνη σαλπάρει για…άλλες Ατλαντιδες

    Σε πείσμα σου η Αντιγόνη φορά το μικρο μαύρο φόρεμά της
    και ανεβαίνει στο καράβι του Οδυσσέα για το ταξίδι
    μαζί με τα κοσμήματα που της έχουν απομείνει
    και πιο πολύ με την χρήση της την καρδιά
    το αστραφτερό της το μυαλό σαν ολοκάθαρο διαμάντι
    τα τάλαντα από τις αρχαίες θες, τις μούσες των τεχνών μα κι από νέες
    αυτό που δεν καταλάβατε ποτέ σιγουρατζηδες φοβισμένοι προτεστάντες

    Οι γέροι και οι γριές , οι φοβισμένοι και οι ασθενείς
    τις Θερμοπύλες θα φυλάνε ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει.
    θα περιμένουν εμβάσματα από τις νέες Ατλαντιδες
    εστω και μαγειρευοντας με ξύλα λίγες λαχανίδες

    Πολλάκις στην ιστορια οι ελληνες το έχουν ξανακάνει
    παιδιά του Κροίσου οι αρμενηδες και ανηψια του οι… ελληνες.

    26-5-2012

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    http://www.poiein.gr/archives/17905

    Στο ΥΓ γραφω και αλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή