Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Η ευτέλεια ως μοναδική λύση

Η σημερινή πρόταση του ασφαλιστικού και οι επακόλουθες αντιδράσεις αποκάλυψαν  την τραυματική πραγματικότητα

Η εξωτερική επιβολή διαφόρων μέτρων που ονομάζουμε κώδικα μνημόνιο ήταν τελικά  το μοναδικό σημείο ισορροπίας στο οποίο το σύνολο των ετερογενών αντιφατικών ανταγωνιστικών κατακερματισμένων δυνάμεων ,συσπειρώσεων ,συμφερόντων μπορούσαν να συμπέσουν .

Δεν έχουμε ανάγκη τεχνικών γνωματεύσεων για το ασφαλιστικό για να μην παρατηρήσουμε ότι στο ζήτημα εμπλέκονται όλος ο κοινωνικός σχηματισμός στις πιο διαφορετικές ομαδοποιημένες εκδοχές του. Ταξικές διαγενεακές, συντεχνιακές ,επαγγελματικές συγκρούσεις δεν μπόρεσαν να αποτυπωθούν σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο εθελοντικά ως οργανική ωρίμανση ενός ανταγωνισμού .

Στην παραλυτική ισορροπία που καταλήξαμε τελικά ,αρρήτως αποδεχόμαστε ότι μόνο ένας εξωτερικός καταναγκασμός θα μπορέσει να επιβάλλει τον συμβιβασμό : αυτός θα τον επιβάλλουν οι δανειστές οι οποίοι τελικά νομιμοποίησαν την επιβολή τους μέσω ενός μηχανισμού απόλυτης εσωτερικής συναίνεσης :  ο ελληνικός κατακερματισμός δεν μπορεί να υπερβεί τις συντεταγμένες του , αναπαράγεται συνεχώς σε χαμηλότερο επίπεδο και εναποθέτει τον συμβιβασμό στην εξωτερική επιβολή. Από μόνοι μας οδεύουμε στον Καιάδα.

Ο συμπονετικός κυνισμός των Σανελ, ο κλασσικός συντεχνιασμός της δεξιάς ,η συνδικαλιστική λεηλασία των Πασοκων , οι σιωπηλοί Ιώβ των καθαρών εισφορών χωρίς ανταπόδοση , οι αδύναμοι των πληβείων , οι μικρό διαφθορείς του συστήματος από ανάγκη , οι μεγάλο διαφθορείς των αέναων οφειλών , οι ηθικολόγοι της ανευθυνότητας ,οι πάσης φύσεως free riders ,είναι τόσο διαφορετικοί, τόσο αλληλεπικαλυπτόμενοι, τόσο ανταγωνιστικοί ,που ο συγχρονισμός τους ήταν ιστορικά αδύνατος .Αυτός ο σχηματισμός μπορούσε να ισορροπήσει μόνο με την προσφυγή σε ένα εξωτερικό καταναγκασμό.

Ας είμαστε ειλικρινείς ,

Οι δανειστές θα μας σώσουν όχι γιατί θα προσφέρουν πόρους η συστήματά αλλά γιατί θα επιβάλλουν στον μικροπρεπή μυωπικό εσωστρεφή κατακερματισμό ένα σημείο ισορροπίας .Προφανέστατα αυτό το σημείο είναι το χαμηλότερο , το πιο εξευτελιστικό αλλά φευ είναι και το μοναδικό που υπάρχει .

Η συζήτηση του ασφαλιστικού με κάθιδρους τους κυνικούς ηθικολόγους της κυβέρνησης τις Οσίες Μαρίες του νδπασοκ γίνεται γιατί οι πραγματικοί  Ιώβ του ασφαλιστικού δεν είναι πολλοί, είναι εξ φύσεως εργατικοί και λιγότερο φωνακλάδες από τους πάσης φύσεως free riders αλλά και αυθεντικούς παρίες.

Πληρώσαμε εισφορές , δεν πήραμε τίποτα, χρηματοδοτήσαμε τους συγγενείς μας να παίρνουν συντάξεις στα 40 , είδαμε τους γνωστούς μας να φεύγουν στα 55 , βλέπουμε την ιλαροτραγωδία των εισαγγελέων της τηλεόρασης άλλοτε στην συμπονετική υποκριτική μορφή και άλλοτε στην φαρισαϊκή  εκδοχή των αθώων περιστερών.


Το μνημόνιο μας αξίζει γιατί μόνο αυτό μπορούσε να μας σώσει .Ξευτίλα .....

10 σχόλια:

  1. Αυξηση εισφορων και εξορθολογισμος υψους συνταξεων σε ορισμενους κλαδους επρεπε να γινουν επι Σημιτη, την εποχη της «ισχυρης Ελλαδας» παραλληλα με μεταρρυθμισεις του ασφαλιστικου (αυξηση ετων ασφαλισης, γενικα και στα ΣΑ, αγαμες θυγατερες,….).

    Τωρα πια μετα το 2020, κατι θ΄αρχιζει να φαινεται στην ελληνικη οικονομια, το 2025 θα παρει μπρος και μετα ιδωμεν…

    ΥΓ Μάρτιν Γουλφ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 10-15 χρόνια για να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία
    Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 22:44 UPD:23:03

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1049757/martin-goulf-iellada-tha-xreiastei-10-15-xronia-gia-na-dimiourgisei-mia-antagonistiki-oikonomia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφ' οσον στην χωρα μας ανθει η παραοικονομια της ταξης του 30 εως 35% (με εξαρσεις στην εμπορια πετρελαιοειδων, τις υπηρεσιες , το εμποριο, ...( με πρωταγωνιστη τον τουρισμο 120% κατα δηλωση του οικονομικου συντακτη στην ΕΤ1)μονον οι μονοπροσοδοι πληττονται σημαντικα.

    Για να αποκτησουμε συμπληρωματικα εισοδηματα, επρεπε να εχουμε διαβασει τον Κωνσταντινο Τσουκαλα (βλ. ΥΓ) ή να παρατηρησουμεπροσεκτικα τον ανθρωπο-ορχηστρα στο κεφαλοχωρι ή την συνοικια που εχει 2 ή περισσοτερα επαγγελματα , λ.χ.

    -ΔΕΗτζης, μελετητης μηχανικος(ή εργολαβος ιδιωτικων εργων, ) και αγροτης
    -υδραυλικος/ηλεκτρολογος σε Τεχνικη Υπηρεσια με καταστημα υλικων στο ονομα της συζυγου ή του τεκνου, πλεον εγκαταστατης με δανεικη σφραγιδα.

    -Καφετζης, αγροτης, κτηνοτροφος, μεσιτης

    Δηλ. να κανουμε αυτο που μου ειπε το 1992 εις Αρκας "αριστερος" μηχανικος σπουδασμενος στην Ρουμανια, να εφρμοσουμε την θεωρια του διαβητη : το ενα ποδι σταθερο (μονιμη εργασια) ενω το αλλο διαγραφει περιφερειες κυκλων ολο και πιο μεγαλης ακτινας as years go by

    ΥΓ » Σχετικά με τη θεωρία των κοινωνικών τάξεων
    Τεύχος 51, περίοδος: Απρίλιος – Ιούνιος 1995

    Σχετικά με τη θεωρία των κοινωνικών τάξεων
    (Από την Κλασική Πολιτική Οικονομία στη μαρξιστική θεωρία)
    του Γιάννη Μηλιού [1]

    Βασικός εκπρόσωπος της προσέγγισης περί „ταξικής πολυσθένειας» είναι στην Ελλάδα ο Κ. Τσουκαλάς, κυρίως με το έργο του «Κράτος, κοινωνία, εργασία στη μεταπολεμική Ελλάδα» (1986). Σύμφωνα με τον Τσουκαλά, στο σύγχρονο καπιταλισμό παύει να ισχύει η «μαρξιστική» παραδοχή ότι «οι κοινωνικοί φορείς κατέχουν μία και μόνη συγκεκριμένη θέση στο σύστημα του κοινωνικού καταμερισμού της εργασίας» (σελ. 147). Αντίθετα, «βρισκόμαστε μπροστά στην ολοένα ευρύτερη εμφάνιση ‘πολυσθενών’ και πολυσύνθετων μορφών ενσωμάτωσης [των ατόμων] στο σύστημα των κοινωνικών σχέσεων παραγωγής. Τα φαινόμενα της πολυδραστηριότητας και πολλαπλής απασχόλησης εμφανίζονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, σε ορισμένες μάλιστα τείνουν, αν όχι στο να κυριαρχήσουν, τουλάχιστον στο να αφορούν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού» (σελ. 155).

    Από τις παραπάνω διαπιστώσεις ο συγγραφέας συμπεραίνει ότι «η εξάπλωση του φαινομένου θα πρέπει να οδηγήσει σε μια δραματική αναδιατύπωση» της θεωρίας των τάξεων και ότι «η εμμονή στα απλουστευτικά μονοσθενή και μονοσήμαντα σχήματα είναι δυνατόν να καταστεί βαθύτατα αποπροσανατολιστική» (σελ. 157).

    [...]

    http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=499&Itemid=29

    ΥΓ2 Μου ελειψε ο Μηλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΦ
    Η μοναδικΜή και τελευταία ελπίδα είναι ότι πει η Τροικα. Τέλος
    Εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε . Τόσο απλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαστα Σοιμπλε λοιπον. Εχω σχολιασει λιγες φορες παλιοτερα..επεμενα απο το 2010 οτι το προγραμμα θα ηταν καταστροφικο.Τελικα οχι μονο οικονομικα...Δυσανασχετεις με τον τεχνο-οικονομικο ντετερμινιμσο..αλλα οταν η συνταγη ηταν/ειναι τοσο βαρια , δυστυχως ειναι αναποφευκτα τα αποτελεσματα..οχι μονο σε νουμερα, αλλα σε πολιτικο,κοινωνικο επιπεδο.

      Αυτο που μονιμως κατανοεις εσυ κ ολος ο "φιλοευρωπαικος" εκσυγχρονιστικος λαθος ειναι η φορα της αλληλεπιδρασης μνημονιου-οικονομιας<-->εσωτερικης ανασυγκροτησης.
      Το μνημονιο-μετρα οδηγησε στο αντιθετο των στοχων μεταρυθυμισης. Η βιαιη ad hoc επιβολη δεν εκπαιδυει κοινωνικες συνειδησεις ,γεννα τερατα και ΧΑ. Η αδιεξοδη αδικη φορολογια δν καλλιεργει φορολογικη συνειδηση, κανει ορθολογικη&ηθικα αποδεκτη την φοροδιαφυγη τλχ των βιοπαλαιστων.Ολοι εναντιον ολων λοιπον
      Η παρανοια της οικ.πολιτικης ειναι ευθεως αναλογη της ποιοτητας της βουλης.
      Η ελληνικη προ κρισης ισορροπιας οδηγει σε απωλεια στηριξης κ ανισορροπια...Επομενο να περιμενεις τους δανειστες να θεσουν τ νεο σημειο ισορροπιας...
      Δεν ξερω πια την ανοχη στο μαστιγιο. Αν περασει το σημειο μη επιστροφης ..μηπως τη νεα ισορροπια πρπει να την βρουμε μονοι μας

      Νικος

      Διαγραφή
    2. Νικο
      Η κατακλείδα σου είναι :
      "μηπως τη νεα ισορροπια πρπει να την βρουμε μονοι μας"

      Είναι το σωστό ερώτημα

      Η απάντηση μου είναι : Δυστυχώς Όχι

      Η ανάρτηση προσπαθεί να το εξηγήσει, ίσως ατελώς

      Το ασφαλιστικό είναι κλασσική περίπτωση εσωτερικών ανταγωνισμών . Στην κατάσταση παραλυτικού κατακερματισμού τελικά όλοι ΑΡΡΗΤΑ ΣΙΩΠΗΛΑ καταφεύγουν στον εξωυτερικό καταναγκασμό. Βεβαίως όλοι εκ του ασφαλούς θα τα βάλουν με τον Σοιμπλε, αλλά αυτό είναι το τεχνασμα της περιόδου.

      Ομολογούμε τον συμβιβασμό τον οποίο προφανώς απορρίπτουμε

      Εκεί που έχεις δίκιο είναι ότι αυτή η ασυμβατότητα επιτάθηκε από τα μνημόνια. Τεχνικά έχεις δίκιο

      Ο ίδιος κατακερματισμός υπήρχε και το 2009-10

      Η ίδια παραλυτική ισορροπία δεν δημιουργούσε διέξοδο έστω και της λύσης Βαρουφάκη. Δημιουργόυσε παραλυση συνεχώς σε χαμηλώτερο επίπεδο.

      Η ελληνική κοινωνία φαντασιώνεται και συνιμιλεί ως εάν να είναι τυπικά Δυτικο ευρωπαική.Είναι απλώς προσχηματική συζήτηση.Μακάρι η σύγκρουση να ήταν κλασσική κυριάρχη ταξική θα είχαμε λύσει το πρόβλημα αμέσως.

      Εδώ το σύστημα είναι "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"


      Διαγραφή
    3. "Το ασφαλιστικό είναι κλασσική περίπτωση εσωτερικών ανταγωνισμών ."

      1. Συνταξεις ΟΓΑ

      Καθυστερησε παρα πολυ ο θεσμος της συνταξης, δημιουργήθηκε μολις το 1961. Το ένα μέρος ήταν η βασική σύνταξη που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4169/61 και είχε διαμορφωθεί την 1.1.97 στις 29.000 δρχ. το μήνα. ...ξεκίνησε με 300 δρχ. το μήνα. Το δεύτερο μέρος ήταν η πρόσθετη σύνταξη που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 1745/87 και στηρίζονταν σ' ανταποδοτική βάση.

      2. Συνταξεις πολυ ευγενων ταμειων (Δικαστικοι, Βουλευτες,ΔΕΚΟ,....) Επιβαρυναν κια επιβαρυνουν υπερμετρα τον κρατικο παροϋπολογισμο


      3. Δημοσιοι υπαλληλοι , ομοιως

      [....]

      4. Μηχανικοι


      Μου δημιουργει κακη εντυπωση πως αριστεροι μηχανικοι (συνδικ. παραταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) γραφουν παιδαριωδη κειμενα στατικου χαρακτηρα του τυπου το 2009 στα 40 ετη ασφαλισης η συνταξη ηταν 2500 ευρω ενω τωρα μολις 1400 , φερτε πισω τα κλεμμενα,…., χωρις μια δυναμικη διασταση, αφου η καταβολη των συνταξεων και η δυνατοτητα πληρωμης των ασφαλιστικων εισφορων (χρηματορροες στο μελλον) ειναι δυναμικα φαινομενα, τα οποια εξαρτωνται ισχυρως απο την απασχοληση του κλαδου, το προσδοκωμενο ζωης, την γενικη δημοσιονομικη κατασταση, την ποιοτητα και ποσοτητα της οικονομικης αναπτυξης, την φορολογια, τις συμφωνιες με τους δανειστες,….

      http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2016/01/28-50.html


      Τα βασικα δομικα προβληματα που εμποδιζουν - ελπιζω προσωρινως - την υγιη οικονομικη μεγενθυνση που Ελλαδα, δεν εχουν τεθει για αμεση συζητηση και δραση.

      Το βασικοτερο ειναι να προσπαθησουμε να γινουμε κανονικη χωρα.

      Απο την μεγιστη ανισορροπια σπουδων 75% (ΑΕΙ-ΤΕΙ) -25%(επαγγελματικη /τεχνικη εκπαιδευση)
      πρεπει γρηγορα να κινηθουμε στην επομενη ισορροπια 50%-50% (μεσος ορος ΕΕ).

      Τα υπολοιπα εχουν αναφερθει -πολλες φορες- σε προηγουμενα σχολια μου περι πολλαπλασιαστη ΑΕΠ με επενδυσεις και υπο ποιες προϋποθεσεις


      https://panosz.wordpress.com/2015/07/18/tragedy/#comment-283930

      Διαγραφή
    4. Η λυσις το Αττικο κομμα περιφερειακης αναπτυξης και παραγωγικης ανασυγκροτησης σε συνεργασια με το Θεσσαλονικιο αντιστοιχο κομμα.

      Στοχος του Αττικου κομματος ειναι παροχη κινητρων για την αποκεντρωση των μετοικων στην γεννεθλια γη. Θα εξαιρεθουν κρισμες ειδικοτητες οπως νοσοκομοι/ες, νευροχειρουργοι, ψυχιατροι,…

      Στοχος της επομενης δεκαετιας ειναι να μετακινηθει μεγαλο μερος των -ουτως ειπειν- επαρχιωτων με ακινητη περιουσια στην υπολοιπη Ελλαδα* , να δραστηριοποιηθει παραγωγικα και να ερχεται το ΣΚ για τις εκαστοτε αναγκες του (γυναικες :-) , μπουζουκια, θεατρο οι κουλτουριαρηδες ,….)

      * δεν γραφω επαρχια για να τα εχω καλα με ολους, ως φερελπις πολιτικος :-)

      Διαγραφή
  4. Συλλογικα συμφωνω, ατομικα θα πορευτω διαφορετικα -αντιθετα με την γνωμη των πολλων- οπως μαθαμε στο εξαιρετικο 6-ταξιο Γυμνασιο της εποχης μας (εκπ. μεταρρυθμιση Ε.Παπανουτσου,....).

    Η εννοια του Homo Universalis, μετατρεπεται -πλεον- σε Homo polymichanus, σαν ενα γηρασμενο Οδυσσεα που μετακινειται για ανευρευση προσθετων προσοδων/εισοδηματων.

    Αρκετοι πορευονταν, ηδη πορευονται και θα συνεχισουν να πορευονται στην γκριζα και μαυρη οικονομια, ησυχα και μυστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΜΟΙΒΗ «ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    Χαιρετίσματα λοιπόν στην… Εφορία από τη Βουλγαρία
    […]
    Αφορμή για τη δημοσιοποίηση του θέματος της αμοιβής της συναυλίας του Β. Παπακωνσταντίνου ήταν η ανάρτηση στις 16/12/2015 στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του εντάλματος πληρωμής του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης με αριθμό ΕΝΤ 32Β Γ.Π.Π-ΑΔΑ 64Ι9ΟΚ7Ε-7ΙΔ και θέμα «Διοργάνωση συναυλίας Παπακωνσταντίνου στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2015». Σε αυτό ως δικαιούχος αναγράφεται (στα βουλγάρικα) μια εταιρεία της Βουλγαρίας -στα αγγλικά η ονομασία της είναι The Brain Co Southeast Europe Ltd- με βουλγάρικο ΑΦΜ (203356523). Οπως προκύπτει και από το ένταλμα πληρωμής που αναρτήθηκε από το μεικτό ποσό της συμφωνημένης αμοιβής που ήταν 16.500 έγιναν κρατήσεις μόνο 17 ευρώ, γιατί πρόκειται για νομικό πρόσωπο άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ και αποδόθηκαν 16.483 ευρώ.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64314018

    ΥΓ Πολυ καλα ο βαψομαλλιας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία για το Ασφαλιστικό

    Τάσος Γιαννίτσης, 19/01/2016

    Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου θέτοντας τρία ερωτήματα:

    Πώς μπορεί ένα θέμα, στο οποίο κόμματα, φορείς και πολλά άτομα, που συν-διαμόρφωσαν το σκηνικό στα τελευταία 15-20 χρόνια, και που κινούνταν με στόχο την διασφάλιση κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού, τελικά, να καταλήγει σε ένα μεγάλο κοινωνικό φιάσκο, και μάλιστα φιάσκο, όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά ακόμα περισσότερο για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, την χώρα την ίδια και τις προοπτικές της;
    Πώς μπορεί ένα ζήτημα, στο οποίο στα τελευταία 5 χρόνια έγιναν πάνω από δέκα μεταβολές, όλες στην κατεύθυνση της περικοπής συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, να αναδεικνύεται ξανά ως μείζον πρόβλημα και μάλιστα με την βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και πολλές ακόμα ανάλογες μεταβολές;
    Τελικά πώς ορίζεται το αντιλαϊκό; Ο ορισμός του αντιλαϊκού αναφέρεται μόνο στον κόσμο των συνταξιούχων ή στον κόσμο αυτό, αλλά και στους εργαζόμενους με κάθε μορφή απασχόλησης; Καθορίζεται λαμβάνοντας υπ’ όψη τι γίνεται μόνο σε ένα στενό ορίζοντα 6 ή 15 μηνών ή και σε ένα μεγαλύτερο βάθος χρόνου; Είναι αντιλαϊκό ο,τι μπορεί μεν να θίγει ισορροπίες κάποιας δεδομένης στιγμής, αλλά αποτρέπει πολλαπλές και μακροχρόνιες αρνητικές εξελίξεις για ευρύτερα στρώματα και την χώρα; Είναι λαϊκό ο,τι φαινομενικά αφήνει ανέπαφες καταστάσεις που λίγο αργότερο καταρρέουν, συμπαρασύροντας σημαντικά κοινωνικά τμήματα;
    Δεν θα δώσω απάντηση στα ερωτήματα αυτά, γιατί θεωρώ, ότι αφ’ ενός, μετά από πολλά που έχουν μεσολαβήσει, κάθε πολίτης οφείλει να δώσει, στον εαυτό του ή δημόσια, την απάντηση που ο ίδιος πιστεύει, και αφ’ ετέρου ότι ανάλογα με το αν τα κριτήρια είναι στενά εγωιστικά ή όχι, οι απαντήσεις διαφέρουν. Όπως θα αναφέρω στη συνέχεια, ο πόλεμος των γενεών είναι ήδη σε εξέλιξη, και το σε ποια πλευρά θέλει να τοποθετηθεί ο καθένας είναι προσωπική απόφαση. Μέχρι στιγμής, στον πόλεμο αυτό η ήττα είναι συντριπτική: έχουν ηττηθεί οι νεότερες γενεές, η κοινωνική προστασία, η ανάπτυξη, η απασχόληση, η χώρα η ίδια και οι προοπτικές της. Εχουν ηττηθεί, γιατί κάθε καίρια πραγματικότητα όλου αυτού του κόσμου είναι σήμερα σημαντικά χειρότερη απ’ ο,τι ήταν κάποια χρόνια πριν και γιατί η υπέρβαση αυτής της χειρότερης πραγματικότητας απαιτεί πρόσθετες θυσίες, σε σχέση με προηγούμενες φάσεις.



    ΥΓ Ειναι εξαιρετικο αλλα λογω μεγεθους διαβαστε τη συνεχεια στο

    http://metarithmisi.gr/%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή